2013. május 15., szerda

Mert mi mindig ott vagyunk, ahol játszik csapatunk

Következik az első vidéken lejátszott örökrangadó, miután a Puskás Ferenc Stadionban a keddi Depeche Mode koncert előkészületei kezdődnek meg.

Mindenáron tüntetnünk kéne? Elismerem, hogy hibázott a vezetőség, és ez sajnos benne van a dolgokban. Legalább mindent megtesznek azért, hogy a szurkolók ott lehessenek a mérkőzésen, és szurkoljanak. Ingyen különvonat indul Győrbe, amit a bérletesek és a jegyeket elővételben megvásárlók vehetnek igénybe. A vidékiek megsegítésére elég, ha egy budapesti haver bemondja a nevüket, így ők is feliratkozhatnak a vonatra.

Hogyan is kerültünk ebbe a helyzetbe? Sokan tudtuk előre, hogy Depeche Mode koncert lesz Budapesten május 21-én, s egy nagy színpad felépítése nem 1-2 nap leforgása alatt történik meg. Klubunk vezetői próbáltak tárgyalni a zenekar rendezvényszervezőivel, de nem jártak sikerrel. Jöhetett volna a másik lépés, az MLSZ-szel tárgyalni az időpontmódosításról. Ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy gondolják, hiszen az MTVA egyik csatornája élőben közvetíti egy már korábban kiírt időpontban a meccset, amihez gondolom erősen ragaszkodott. Innen már nem volt más lépés, mint új helyszínt keresni. Budapesten a legközelebb a Bozsik stadionhoz jártunk, amit csak abban az esetben kaptunk volna meg, ha az ottani biztonsági szolgálat felügyeli az eseményt. Mind ismerjük őket, s nem nagyon lettünk volna boldogok miattuk. Próbálkoztunk volna az MTK pályával, amivel a bérletesek nem lettek volna túl boldogok, hiszen több, mint 3000 bérletesre 2000 jegyet szétosztani a pályaválasztói jog felcserélése miatt, nem lett volna a legkegyesebb feladat a klub részéről, hiszen ezek a szurkolók már korábban kifizették ennek a mérkőzésnek is a helyszínen való megtekintését, a többiek pedig dühöngtek volna, főleg azok, akik minden meccsre jegyet vesznek.
A végén a szurkolók már azt se bánták volna, ha a Barbie-házba költöztünk volna 1-2 meccs erejéig, de a vezetőség jobbnak látta ezt elfelejteni, így elindultunk vidék felé, ahol a Győri ETO vezetőivel sikerült megegyezni.

De közben jönnek a viták, hogy lemenjünk-e, vagy sem? Én végig amellett vagyok, hogy menjünk. Azzal, hogy a vezetőség hibája után már tiltakozunk, azzal csak a csapatot büntetjük, mivel még van egy csöppnyi esély az Európa liga indulás kiharcolására. Amíg meg van, addig mint szurkolók bizakodnunk kell!
A legfőbb szurkolói csoport, a Green Monsters már közleményben tudatta a Fradi-szurkolókkal, hogy ők bizony nem látogatják meg a mérkőzést legalábbis szervezett formában. Én el tudom képzelni, hogy egy-egy GM-ből ismert arc ott lesz az ETO Parkban. Emellett még meg nem erősített információk szerint az Erkölcs Erő Egyetértés mozgalom leutazik Győrbe, s gondolom a legfőbb ultracsoport távollétében igyekszik megteremteni a lelátói hangulatot.
Tiszteletben tartom a GM döntését, attól függetlenül, hogy nem értek egyet velük teljes mértékben. Igaz, hogy nem lehet tűrni ahogy szórakoznak velünk, de ezzel csak a Fradi-elleneseknek segítünk véleményem szerint.

De most tényleg menjünk? Ha őseink is elkezdtek volna tüntetőleg távol maradni amikor piros-fehér lett csapatunk színösszeállítása, akkor ma nem beszélnénk Ferencvárosi Torna Clubról, legalábbis olyan klubról amely tényleg létezik. Próbáltak korábban is elüldözni minket, de kitartottunk. Most meg egy ilyen lépéssel azt mutatnánk meg ellenségeinknek, hogy igenis van rés a pajzson. Megmutatnánk? Remélem nem! A Fradi tábort az jellemezte mindig is, hogy nem lehet elhallgattatni, most úgy néz ki mégis sikerült. De sikerült? Bár, a GM nem utazik le szervezetten, de a szurkolóknak meg kell jelenni Győrben. Ott kell lenni, szurkolni a csapatnak. Mert ha ott nem jelennénk meg, akkor már nem is mondhatnánk a Fradira, hogy a nemzet csapata. Vannak radikálisok akik csak a pályán látottak alapján mondják ezt, de a Fradi a lelátóról kapta a nevét, a lelátó végig a magyarságot képviselte, a magyar nemzetet. Most is nagyon sok felvidéki szurkoló érkezik a Csallóközből, akik egy átlagos meccsre nem igen tudnak eljutni. Ilyenkor meg tudnak mozdulni a nyugati Fradisták is, akik végre elintézhetik regisztrációjukat, s végre nem kell sokat utazniuk egy hazai mérkőzésért. Ők azok, akik az átlagos hazai meccsekre is 100 kilométereket utaznak, főleg akkor ha még idegenbe is eljárnak az ország keleti részébe.

Vannak olyan szurkolótársaink, akik a bojkott miatt nem utaznak le, mert a Monsters azt mondja nem lesz szurkolás, akkor nekem helyem nincs ott. Dehogy nincs! A Fradi az mindenhol Fradi, az örökrangadó pedig mindig is Magyarország legnagyobb hagyományú mérkőzése marad, még ha a Rába-partján is rendezik meg. Mi meg ne hagyjuk, hogy elhallgattassanak minket, le kell utaznunk, s megmutatni, hogy mi vagyunk a magyar sport elpusztíthatatlan tényezője!

Természetesen én is jobban örültem volna, ha Pesten marad a meccs, vagy ha régi Szentélyünk még állna, s ott játszanánk. De most ez lehetetlen. Igen, hibáztak vezetőink, nem is kicsit. Első ilyen jellegű hiba, ami remélem, reméljük nem fog többször előfordulni. Szerencsére gyorsan léptek a szurkolók megsegítésére.
Kérlek titeket, hogy egy ilyen hiba miatt ne forduljatok el a csapattól. Menjünk le Győrbe, mutassuk meg, hogy minket nem lehet távol tartani! Szurkoljunk csapatunknak, amíg van esély!

Befejezésül csak két szurkolói dalunk részletét idézném:
"Két szót ismerek, MINDIG és SOHA,
Küzdeni MINDIG, feladni SOHA!"

"Mert mi mindig ott vagyunk,
ahol játszik csapatunk!
Előttünk nincs akadály,
elutazunk bárhová!"

Mutassuk meg, hogy elpusztíthatatlanok vagyunk! Támogassuk Győrben is a csapatot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése