2013. május 13., hétfő

Örökrangadó Győrben?

Most se akarom elhinni, ami megjelent a magyar sajtóban, miszerint a Ferencváros-MTK örökrangadót a győri ETO Parkban rendezhetik meg.

Gondolkodom, dühöngök, s próbálom nem elhinni a dolgot, pedig úgy néz ki ez az igazság. Budapesten élek, budapesti csapatnak szurkolok, s mégis vidékre kell utaznom bérletesként, hogy megtekinthessem csapatom soron következő hazai meccseit, köztük Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő bajnoki rangadóját, a Fradi-MTK-t. Még alig ocsúdtam fel abból, hogy szinte elbuktuk az európai kupaindulást, most még jött ez is. Kellett egy kis idő ismét, hogy le tudjak nyugodni. Egy ilyen döntés a vezetőségnek is felelősségteljes, hiszen a budapesti bérletes nem hinném, hogy plusz pénzeket fog áldozni arra, hogy elutazzon máshova, mint ahová megváltotta az egész idényre szóló jegyét. Nekem sem ízlik ez az egész, de mit tegyek? Ezt hozták, s ha szurkolni szeretnék, oda kell mennem. Ha ez állandóságra kerül, akkor természetesen dühöngök, mivel a hírek szerint a Kaposvár elleni mérkőzést is odaviszik. A kérdés: Hányan fognak pénteken 17 órára leutazni Győrbe? Ezen a szombati napon belefér. Az ilyen vidéki hazai meccseknek is megvan a hangulata, hiszen máig emlékezetes este marad számomra, amikor Csengeren rendezték a Ferencváros-Nyíradony futsal NB1-es mérkőzést, teltház előtt, vagy amikor már szinte a teljes Felvidék várta, hogy megrendezzék a Ferencváros-Újpest jégkorong mérkőzést Érsekújváron. (ami sajnálatos módon elmaradt, de a Miskolc és a Dunaújváros elleni meccsek megrendezésre kerültek)
Most itt az idő, hogy a nyugati Fradisták szerveződjenek, hogy vendégül lássák szurkolótársaikat, és a csapatot.
De a pestiek el fognak menni? Erre a vezetőségnek kell megoldást találni egy külön bérleteseknek ingyenes különbusz, vagy -vonat formájában.
"Nálunk mindig otthon!" - hírdetik a Szatmári Fradisták a csengeri FTC-Nyíradony NB1-es futsal meccsen

Eközben a Fradi szurkolók többsége még azt is mondta, hogy nem érdekli őket, ha a Barbie-házban (újpesti Szusza Ferenc stadion) rendezzük meg csapatunk hazai találkozóját, csak maradjon Pesten. Tudjuk, hogy nem esik jól az ellenség területén mászkálni, az újpestiek se néznék jó szemmel, de nem kell 130 kilométert utaznunk. De ebben a helyszínben benne van egy esetleges rendbontás esélyessége is, hiszen az Újpest szurkolók se néznék nyugodt szemmel, hogy a legnagyobb rivális játssza hazai meccsét saját otthonukban. Közben meg jön a nézelődés, hogy akkor mi legyen.
Fradistáknak szép látvány lenne a zöldbe öltözött Szusza Stadion! :-)

Rendezhetnénk Kispesten is a Bozsik stadionban, csak apró probléma, hogy a tulajdonos csapat is pont ugyanabban a fordulóban játszana hazai pályán. Ezt pedig nem hogy az MLSZ, de még a FIFA sem engedélyezné. (ennyit a felhőtlen fociról) Ott van még az angyalföldi Vasas pálya is, amit nem egy NB1-es csapat használt már, sőt az NB2-ben is kölcsönkérték a Ferencváros fogadására (BKV Előre). Mehetnénk a Hungária körútra is, csak azt minden bizonnyal nem engedélyezné a Magyar Labdarúgó Szövetség nem engedélyezné, mivel az a pálya ellenfelünk otthona.

Ekkor merülne fel az NB2-es meccseinknek helyszíne, Csepel! Ott már rendeztek 2009 tavaszán egy MTK II-Ferencváros másodosztályú bajnoki mérkőzést is, de az a stadion nem megfelelő az NB1-re. Egy későtavaszi délután 2 órakor rendezendő mérkőzésen a sötétség a legritkább hátráltató erő, de mégis a stadionban nem működik a világítás, amely az MLSZ szemében egy elég erős hátráltató tényező: láthattuk mi történt szegény egriekkel ebben az idényben. Említhetném az eredményjelző állapotát, ami évek óta nem működik, de ezt a Puskás stadionban is megoldotta a Fradi.
A Fradi az utóbbi időkben sikeres volt Csepelen.
A képen a szurkolói csapat egyik kupadöntőjének lelátói élete látható.

Budapesten lenne még egy stadion, amit jó lenne használni, a rákospalotai! Van világítás, van működő eredményjelző. A Ferencváros is játszott már itt bajnoki mérkőzéseket, egyszer az ide szintén albérletbe költöző Vecsés ellen a másodosztályban. Akkor 5000 Fradista töltötte meg a Budai II. Stadion lelátóit. Nem gondolnám, hogy nagy gond lenne belőle, ha ott tartanák meg az örökrangadót!

Jelenleg úgy tart a helyzet, hogy a győri ETO Parkban lesz a találkozó. De ha vidékre kell vinni egy meccset, akkor tényleg ez a megoldás? Ott van a váci stadion is, ahol tavasszal az otthonából szövetség által száműzött Egri FC játszotta a hazai mérkőzéseit. Ez még a kevésbé rossz megoldás lenne a szurkolók számára, hiszen Vácra fél óránként megy vonat Budapestről, közel van a szurkolóknak is, s szinte egy BKV jegy árából le lehet utazni. És nem mellesleg olcsó megoldás.
Szép számmal jelent meg a Fradi tábor a váci stadionban:
2009. április 9. Jászberény-Ferencváros

De miért kell az ETO Parkba vinni? Igaz, hogy Győrben is sok Fradista van, de szerintem az egyik legfőbb ok a stadion modern állapota. Meredek lelátó, amit meg lehet tölteni, jó kiszolgáló helyiségekkel. De én szívesebben mennék Budapestre meccsre, mint a Hidak városába. Nem odavalósi a csapatom. De ha választhatnék, kirugdosnám a Depeche Mode-ot a Puskásból, és játsszunk ideiglenes otthonunkban!

Én most abban az állapotban vagyok, hogy bárhová elmennék csapatom meccsére. Kész vagyok Győrbe is leutazni a csapatért. Csak azt szeretném látni, hogy ez a mentalitás átragad a csapatra is. Az az energia, amit én beleadok, hogy buzdíthassam őket.
De mivel tudnám lezárni mondandómat? Mi vagyunk a nemzet csapata a BDSRSTNT,
még akkor is, ha most 6-7 légióst találunk a kezdőben. Miénk a legtöbb szurkoló az egész országban. Mindenhová követjük a Ferencvárost, ahogy énekeljük? Mutassuk meg ezt az egész országnak, világnak! Mutassuk meg, hogy mi a legnagyobb gondban is kiállunk csapatunk mellett, még akkor is, ha 130 kilométerre kell otthonunktól lejátszani a hazai meccseinket. Amennyire lehet, töltsük meg az ETO Parkot is, hogy végre SZURKOLÓK tomboljanak a lelátón!
Egyszer belefér, de reméljük másodjára már nem fog előfordulni hasonló eset, mert a szurkolók sem tűrnek mindent az idők végezetéig. Egy meccs, nem több! Ennyi az én türelmem is, mint szurkoló!

Azért remélem a vezetőség biztosít ingyenes transzferjáratot a bérleteseknek, ha már így (pestiesen szólva) át lettek cseszve!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése