2013. május 4., szombat

Az a csúnya szurkolás

A Magyar Labdarúgó Szövetség most már krónikusan nekimegy a szurkolóknak: már a trágár énekeket is rasszista megnyilvánulásként veszik figyelembe.

A magyarországi szurkolói életnek már régóta meghatározó eleme az egymás szidása, az ellenfél gyalázása. De nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. Drágalátos Szövetségünk pedig a csúnya énekeket nevezték meg a családok lelátóról való visszatartó erejének. Pedig melyik családfő nem menne ki egy feszültséggel teli hét után, miután a főnöke kiosztotta valamiért, hogy leordítsa az előtte lévő játékos, vagy sípmester fejét a lelátóról. E helyett mi van? Büntetés. A klubok fizetnek, a pénzben pedig nem igen dúskáló magyar klubok meg fizethetnek ezerrel. Most ezt minek vezették be? Az MLSZ emberei az UEFA-ra hivatkoznak, főleg a márciusi zárt kapus magyar-román VB selejtező miatt, amikor a FIFA néhány közösség panasza (Bécsi Zsidó Közösség, Simon Wiesenthal-központ) miatt rendelte el ezt a szankciót, miután a Magyarország-Izrael mérkőzésen több szurkoló a fülüket sértő dalokat énekelt, lengette az iráni-, palesztin zászlókat. Mellékesen megjegyezném, hogy a közel-keleti ország képviselői nem észleltek semmiféle szabálytalanságot, nem is jelentették fel hazánkat, csak a palesztin zászlót nehezményezték, sőt még meg is dicsérték a rendezést, meg az általuk felfedezett gondok gyors küszöbölését.
Ami történt megtörtént. Nem tudunk rajta változtatni. De az tény, hogy sok szurkolóban megnövelték a gyűlöletet irántuk, amiről el lehet mondani nem volt kicsi.

Ezek után történtek a fent leírt változtatások, s a hetente több százezer-millió forint tételű büntetési csekkek kiküldése a klubokhoz, hiszen gondolván a szurkolói dalok szigorú osztályozásával, az ellenfelet szidalmazó dalok rasszistaként történő alkalmazásával, visszafogható huliganizmus, korlátozható a szurkolói magatartás, nemzetközileg jobban ítélnek meg minket. A szurkolók megfigyelés alatt vannak, 5 stadionban nincs is szurkolás. (Kispest, Szombathely, Újpest, Diósgyőr, Fehérvár)
Kispesten leginkább a Honvéd-Ferencváros meccs óta nincsen, történt ugyanis: a kispestiek tulajdonosa, George F. Hemingway a szurkolókat tette felelőssé a büntetésért, mivel a szurkolók szidták a 9. kerületi csapatot. Egy egészséges zrika, amely minden mérkőzésen ott van, amivel a táborok húzzák egymást. A végén bezáratásra került a kispesti ultraszektor, s síri csend honolt a mai Lombard Pápa elleni mérkőzésen a Bozsik stadionban.

De vannak egyéb esetek is, amikor ténylegesen büntetni kéne a csapatokat, mert az én véleményem szerint nem szabad kinézni senkit se vallás, vagy bőrszín miatt. A Szombathelyi Haladás-Ferencváros mérkőzésen a hazai szurkolók majom huhogással inzultálták a Fradi színesbőrű játékosait. Ricardo Moniz a budapesti zöld-fehérek vezetőedzője elég idegesen nyilatkozott a mérkőzés lefújása után a Sport Televíziónak, s mindenki várta, hogy ezek után mekkora büntetést kap a Hali. Aztán jött a megdöbbenés, mivel a Ferencváros nagyobb megtorlást kapott a hazaiaknál! Igaz, hogy vannak játékosok akiket egy szurkolótábor nem csíp, de egy "kurvaanyázás" véleményem szerint nem tartozik a rasszizmus kategóriájába, hanem része a labdarúgó mérkőzéseknek. Ha kijön, akkor kijön. Ez ellen nem lehet mit tenni. Mindenkit el szoktak küldeni "a sarkon testét pénzért áruló" édesanyjába. Nem esik jól, de nem kell ehhez labdarúgó-mérkőzésen lennünk, hogy megkapjuk. Ez a sokat emlegetett régi szép időkben is jelen volt a meccseken. Inkább ezt kapjuk, mint az egy korabeli újságcikkben olvasott eset, mikor a 20-as-30-as évek környén egy budapesti meccsen, amikor egy szurkoló fegyvert szorított a játékvezető fejéhez egy rossz ítélet után.

Nálam a biztosítékot a Diósgyőr-Ferencváros mérkőzés utáni megmagyarázás verte ki, mikor mindkét csapatot egymás zrikálásáért büntette meg a Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága. Külön kiemelték a diósgyőrieknél a "ki nem ugrál Fradista!" rigmust. Véleményem szerint ez már túlmegy minden határon, és nem a lelátó népe részéről. Minden tábor részéről megvannak ezek a dalok az ellenfél felé, amik megadják egy szurkolói közeg hangulatát, határon innen, s túlról.

Mennyit emlegetik példának Angliát. Nem is kell ezen témában egy alsóbb osztályú mérkőzést keresni, hiszen már a nagy Liverpool-Manchester United szuperrangadón is találunk gyalázó dalokat. A Kopites (Liverpool szurkolói csoportja) a mai napig nevetve énekli meg az 1958-as müncheni katasztrófát, a "Who's that dying on the runway?" c. dalában, magyarul "Ki halt meg a kifutópályán?" .  Erre jön a kontrázás, amikor a 96 liverpooli áldozatot hozó Hillsborough katasztrófát éltetik a Vörös Ördögök.
Németországban is megy ezerrel a scheißézás minden tábortól a másik felé. Főleg a Bayern München irányába, amiről még a Fortuna Düsseldorf szurkolóiból álló Die Tote Hosen zenekar is a Bayern dalában.
Példaként hozzák a nyugatot, de ott is ugyanez a helyzet, mint itthon. A szövetség embereinek ajánlanék egy jó kis West Ham-Millwall meccs megtekintését, hogy mennyire nyugodt arrafelé a helyzet, hiszen nem csak dalokban nyilvánul ott meg az ellentét.

De összefoglalva a mondandómat:
Elítélem a rasszizmust, az antiszemitizmust a lelátón, bárki bármit is tett. Én se hallgatom nyugodt füllel, ha valakit a származása miatt találnak be, legyen ez az én szurkolói csoportomból is. Persze, ehhez mindkét fél kell, még akkor is, ha a másik épp a pályán tartózkodik. (legyen az játékos, játékvezető) Aki provokálja a népet, az meg is érdemli, hogy megtalálják mondjuk egy kiadós ledér édesanyázással. (most ezt kulturáltan írtam le) De az alacsony origo szinten tartandó zéró toleranciát már erősnek érzem. Amíg az egymás zrikálását büntetik, addig nagy valószínűséggel tiltakozni fognak a szurkolók és nincs hangulat se. A TV meg mutathatja az üres székeket. Angliával ellentétben Magyarországon még nincs olyan jó foci, hogy hetedhét országról érkezzenek futballszeretők ennek megcsodálására. Nem megoldás a táborok üldözése, a klubok megbüntetése. Ha valaki balhézik, zavarja a mérkőzés lefolyását, azt meg kell büntetni. Azt is hiszem, hogy a görögtűznek helye van a stadionban, de csak a lelátón! Remélem a következő hetekben az MLSZ-ben is átgondolják milyen hülyeségeket tesznek!
Biztos, hogy a szurkolókkal van a legnagyobb probléma?


A végére egy szurkolói üzenet az MLSZ részére a Youtube-on át:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése