2013. június 27., csütörtök

Ez volt a mögöttünk maradt szezon

A 2012/13-as labdarúgó idény összefoglalója a saját zöld-fehér szemüvegemen át.

Hol is tudnám kezdeni, minthogy mi volt a cél? Edzőnk, Détári Lajos ismét a bajnokság megnyerését vette célkeresztbe amiért új játékosokkal kezdtünk el harcolni. Leigazoltuk a Kecskemét két szerb légiósát Vladan Cukicsot és Aleksandar Alempijevicset. Érkezett hozzánk a Szeged 2011 fiatal támadója, Orosz Márk, és az NB2 2012 évi gólkirálya, Máté János is a Fradihoz igazolt a Videoton II. csapatától. Ám a magyar átigazolási idény legnagyobb C4-ese nálunk robbant, vagyis a fél Magyarország és európai élklubok által csábított Böde Dániel az Üllői úton kötött ki, mellette a Pápától még megvásároltuk a védekező középpályás Gyömbér Gábort.
Amikor aztán megláttuk az edzőmeccs listát elszörnyedtünk. Semmi rangos, semmi megerőltető mérkőzést nem játszottunk. Ellenfeleink leginkább NB2-es és NB3-as középcsapatok voltak, a legerősebb az NB1 középmezőnyéhez tartozó MVM Paks volt. A Maglód elleni idénynyitó még sima volt, 5-0-ra nyertünk. Megkezdődtek a hazai felkészülési találkozók, amelyre már mindenki kíváncsi volt. Aztán jött a megdöbbenés, a vezetőség ezeket fizetősé tette. A találkozókért 200 Forintot kellett fizetni (igaz, nem nagy összeg, de akkor is...), amelynek bevételét a Fradi utánpótlására költötték. Hiába a fizetős edzőmeccs, hiába a hőség, a Veszprém elleni meccsen megjelent 1500 néző a hátsófüvesen. Mindenki várta a laza győzelmet, meg fél szemmel követte mindenki az NB1 sorsolását, reménykedve a siófoki kezdésben. Utána duplán csalódtunk, mivel csapatunk eléggé gyenge játékkal kapott ki a
másodosztályú ellenféltől, míg a bajnokságban megint nem látogatunk egy kis balatoni fürdőzésre. Helyette készülhettünk a Kecskemét és a Pécs ellen.
De még mindig folytatódott a felkészülés és a legmegerőltetőbb találkozóra készültünk a Paks ellen. 40 fok meleg, délelőtt 11 órás kezdés. Ez nem csak a szurkolóknak volt rossz, hanem a játékosoknak is. Ismét egy 2-1-es vereség, ahol az élete legrosszabb formájában lévő Pölöskey Péter egy rakat ziccer mellett még
büntetőt is hibázott. Utána jött az a röhögés, amelyet már egyszer rossz szájízzel tettünk meg 2006-ban, az NB2-be kieső Vasas jött a Fradi-pályára. Egy kicsit tartalékosan, de nyertünk 1-0-ra Grúz Tamás góljával, de nem volt még mindig valami megfelelő a játék. A Soroksár laza 5-1-es legyőzése papírforma volt, de amikor fiatalított csapatunk 4-2-es vereséget szenvedett a harmadik ligás Dunaújváros PASE ellen, már eléggé arcpirító volt számunkra. Ez a meccs is arról volt híres, hogy Döme mennyire tudott hatni a fiatal játékosokra, ugyanis egy szabadrúgásnál kérte a játékost, hogy ne rúgja még el, bár a sorfalról levágódó labda a hálóban kötött ki, a szurkolók ekkor is támadták Détári Lajost a fórumokon.
Majd elérkezett a Szigetszentmiklós elleni edzőmeccs, ami bár ismét nem hozott lehengerlő játékot, 3-0-ás Fradi-győzelem született. Ez a meccs nem a gólokról maradt emlékezetes. Az egész felkészülés alatt pocsékul játszó Pölöskey gólja után a szurkolóknak szólogatott ki, amely nem tetszett a szurkolóknak, de következmény később jött, az első bajnoki meccs után.
Mert ezidő alatt mi történt? Pl. bemutatták az új vendégmezt. Kubatov Gábor elnök úr a szurkolói ankéton áradozott arról, hogy milyen szép, milyen jó, de a szurkolók tetszését nem igen nyerte el. Elfogadni valamennyire elfogadtuk, de nem teljes szívből. Egy igazi zöld mez jobban állt volna a csapaton, mint ez a már barnába hajló sötétzöld.

Majd eljött a nap, amire már Fradisták ezrei vártak: az első bajnoki forduló. Vártuk, hogy milyen lehengerlő játékot fog mutatni csapatunk, mert ezt ígérték nekünk! Ez nem jött. Hiába volt néhány helyzetünk, meg is szereztük Alempijevic révén a vezetést a Kecskemét ellen, de a lehengerlés az nem jött. Támadtunk, támadtunk, de ötlettelenül. Már ekkor jöttek olyan hangok, hogy Détárit le kell váltani! A meccs mégis Pölöskey Péterről szólt, aki ugyanolyan rosszul mozgott, s használta ki helyzeteit, mint a felkészülés alatt, vagy előző idényben. Az SZTK elleni produkciója után a bajnokin a bemutatáskor is hatalmas füttyszóval fogadta a közönség, s egyhangúan követelte a fiatal Máté Jánost a csapatba, aki a kispadon foglalt helyet. Majd a mikor felkerült a 60, 11 tábla a Szentély népe olyan örömujjongásba kezdett, mintha gólt lőtt volna a Fradi! Pölöskey lemenetelét végig füttyszó kísérte. Sajnos a mérkőzést nem sikerült megnyerni, 1-1-es döntetlenre végeztünk a bajnoki nyitányon.
A mérkőzés után nem lehetett elhallgattatni Pölő és a tábor viszonyát, felbontásra került a szerződése a Ferencvárossal. Bár az információk mást mondanak, de szerintem ez az ügy is benne van a dologban.
Ezek után nem túl bizakodóan vártuk a Pécs elleni mérkőzést, ami ugyanolyan impotens támadójátékot hozott, mint a KTE ellen. Hiába játszottunk emberelőnyben, még Supka Attilát is elküldték a kispadtól, de így se tudtunk nyerni. A legnagyobb helyzetet Somalia hagyta ki. Az eredmény 0-0 lett, nem is kell többet mondani erről a meccsről.

Majd érkezett hozzánk a Pápa. Még sokan fel sem ocsúdtak a tavaszi vereségből, de az elmúlt két forduló gyenge játéka nem adott okot a bizalomra a ferencvárosi szurkolók körében: összesen 3500 néző látogatott ki a találkozóra. Végre voltak gólok, nyertünk 4-1-re. De én személy szerint elégedett voltam a látottakkal? Nem! És miért? Támadójátékunk ismét impotens volt, csak pontrúgásokból értük el a találatokat. A meccs egyetlen pozitívuma volt, hogy Máté Jankó megszerezte első NB1-es gólját.

Én nem vártam bizalommal telve az egy hétre rá rendezett derbit. Pedig, ha valahol rossz érzés a vereség, az ott. Még soha nem hagytam el győztesen a Megyeri úti stadiont, ahogy a felújítás óta a Ferencváros is csak egyszer, egy Ligakupa középdöntő után.
Hiába az elmúlt három forduló gyenge játéka, ismét hajnalok hajnalán kimentem a stadionhoz sorban állni, hogy legyen jegyem. Első részben 900 jegyet kaptunk a liláktól, de ennek nagyrészét már szétosztották a csoportok, s a V.I.P.-k között. Hogy nekik mi közük a vendégszektorhoz? Menjenek ők ott is a V.I.P.-ba, s adják oda ezeket a jegyeket azoknak, akik tényleg szurkolni szeretnének!
Valahogy nagy nehezen, de már az első körben jegyet szereztem egyik ismerősömnek köszönhetően, pont az ablakzárás előtt. Ezt a mázlit! Már égve vártam azt a vasárnapi mérkőzést. Nemcsak én, minden szurkoló! Nagyon sokan eljöttek még azok is akiknek nincsen jegye, megpróbálva az esetleges bejutást. Majd a két különmetró elindult a IV. kerület felé, több ezer sikeréhes Fradistával. Tüzezés az állomáson, őrjöngés, meg rekkenő hőség. Ezekkel lehetne leírni a vonulásunkat. Szerencsére a klub biztosított vízfogyasztási -, és WC-zési lehetőséget a Városkapunál, mielőtt elindultunk volna az általunk csak Barbie-háznak nevezett stadion felé, reménykedve, hogy idén végre bevesszük 2000 után bajnoki mérkőzésen is. Ahogy megérkeztünk ismét kezdődhetett a jól megszokott ketrecharc.
Mindenki jegyét megtapogatták, hogy kiszűrjék a hamis jegyeket, amelyeken nem volt dózsa-címeres domborulat. Bár így is voltak olyanok, akik hamisjeggyel, vagy éppen jegy nélkül jutottak be. Majd bent már hatalmas várakozás, a mieink megint ebben a barnás zöld mezben. Nem is hozott szerencsét. A lilák az első félidő közepén egy ordító leshelyzet után megszerezték a vezetést Kabát Péter góljával, amire a rendes játékidő végéig nem tudtunk válaszolni. Csapatunk megint elfáradt, mint az előző meccseken. Majd a 90. percben Orosz Márk szabadrúgásgólját alig akartuk elhinni, úgy nézett ki, hogy egy kicsit beleröhöghetünk a lilák arcába. Utána sajnos a 92. percben Böde Dániel elrontott egy ellentámadást, majd megint visszaálltunk, s a 93. percben ismét ugráltak a mocsárlakók*.
A szöglet után Csibaba, Csubakka, (Tshibuabua) vagy akárhogy is hívják a játékosukat, az üresen állva az ötösről belőtte a győztes góljukat. Nem akartam hinni a szememnek. Döbbenten néztem a pálya felé: "ez meg mi?" Még a mai napig se fogom fel azt a gólt. Egyáltalán hogy nem sikerült figyelnie a védelemnek? Ennyire rossz hangulatban még a 2010-es 6-0 után se vonultunk hazafelé. Még a Fradi indulót se volt kedvem énekelni. Mellettem Szalontai Peti ugyanazt mondta, mint már több meccs után: "ezekért többet már nem jövök Fradi-meccsre." (Persze! Én is mennyiszer megfogadtam ezt, mégis ott esz a fene egy hét múlva a lelátón! :-) )
Majd robbant a bomba másnap, Détári Lajost menesztettük a kispadról. Helyére egy Európában is ismert holland edző érkezett, Ricardo Moniz. Megalkuvást nem tűrő játékot várt el a játékosoktól, amit véghez is próbált vinni. Bemutatkozó meccsén a Honvéd ellen 5000 néző látogatott ki. Odaszorítottuk az addig veretlen kispestieket a kapujukhoz, volt hogy éppen csak a gólvonalon tudták megállítani a labdát. Majd a félidő végén jött Jova Levente hatalmas hibája, ami után nem volt más választása cseh védőnknek, Martin Kleinnek, mint lerántani a vendég támadót. Villant is a teljesen jogos piros lap, s következhetett a büntető, ahol Levi jóvá tette hibáját, hárította Ivancsics tizenegyesét! Majd nem sokkal később egy ugyanolyan gólt kaptunk egy szöglet után, mint Újpesten. De ez sem vette vissza a csapatot, támadtunk megállás nélkül. A játékosok a végén már hátsójukon vették a levegőt, annyira hajtottak.
Még 10 emberrel is beszorítottuk a Honvédot. A hosszabbításban kijött az emberhátrány, Délczeg lépett meg a védő már nem érhette utól, s belőtte a kapuba a játékszert. Hiába nyert 2-0-ra a Honvéd, de a kispestiek ünnepét teljesen elhomályosította az, ahogy a zöld-fehér hívek biztatták csapatukat. A vendégszurkolók öröme helyett, a HAJRÁ FRADI! szállt az égbe. A csapat láthatta, hogy így kell küzdeni. Ahogy Simon Tibi is mondta: ilyen játék után a vereség is meg van bocsátva.
A meccs után én bizakodóbb lettem a támadással kapcsolatban, hiszen leigazoltuk a Videotontól Milan Pericset. Ha tavaly télen nem igazolja le a Fehérvár, akkor kaposváriként biztos bezsebelte volna a gólkirályi címet, s amikor pályára lépett a Vidiben, akkor is gólveszélyesen játszott. Később ezt megbántam, mert Peric olyan gyenge játékot mutatott a csapatban, hogy fájt azt nézni.
Közben a csapat egy nyilvános edzést is tartott a szurkolóknak, ahol közel ezren jelentek meg! Ekkora nézőszámról csak álmodoznak három villamos megállóval arrébb a Salgótarjáni úton. Itt edzésen jelent meg ennyi! :) Ricardo Moniz egyre népszerűbb lett a szurkolók körében!

Majd következett az egri, őőőő debreceni túra. Az előző évi edzőmeccs után már alig vártuk ezt a túrát, hiszen többszáz Fradista utazott le a hevesi megyeszékhelyre, csak az egri stadion nem kapott megfelelő minősítést az NB1-re, így a DVSC stadionjában játszották hazai meccseiket. Az EEE mozgalom feltalálta magát így is, kis kerülőt iktatott be a kirándulásba: elutaztunk Egerbe, a Szépasszonyvölgybe. Mindenki kedvére ivott-evett (főként ivott), s ezt követően indultunk el a Hajdúságba. Összesen 1000 néző, hangulattalan találkozó, förtelmes első félidő. A Honvéd elleni meccs után nem ezt vártuk. Majd a második félidőben rendesen bekezdett a csapat.
Először a Jovanovic buktatásáért megítélt büntetőt lőtte be a kapus hasa alatt Peric, majd egy gyönyörű akció végén Böde Dani is megszerezte első gólját a Ferencvárosban. Teljesen simának éreztük a mérkőzést, már azt számoltuk, hogy 4 vagy 5-0-ra nyerünk? Erre jött ismét az utolsó negyedóra. Először Németh Norbert egy ellentámadás után szépített, majd a hosszabbításban, mikor már a lefújást vártuk, egy felesleges szabálytalanságnak köszönhetően büntetőhöz jutott az Eger, s büntetett. Ismét csalódás, 2-2-es végeredmény. Persze próbáltuk a jó oldalát nézni: "Sebaj! Debrecenből úgy se sokan hoznak el egy pontot." Eléggé keserű érzés volt a hazaút. Csak a végén kezdtük el elfeledni a mérkőzést, amikor Szomor Lacival és a régi 7side-dal elkezdtünk retro Fradi dalokat énekelni. A hangulatunk legalább rendbe jött.
Ezután következett az első válogatott forduló, ahová 7 év után hívtak be ismét Ferencváros játékost, Gyömbér Gábort is behívta Egervári Sándor az Andorra és Hollandia ellen készülő keretben. Amíg a nemzeti 11 a világbajnoki részvételért focizott, itthon megkezdődtek a Ligakupa küzdelmei. Ricardo Moniz nem titkolt szándéka volt megnyerni ezt a trófeát, amely mindeddig hiányzott a klub vitrinjéből. Így is álltunk fel az MTK ellen. A csapatból csak a válogatottnál szereplő Gyömbér hiányzott. Igyekeztünk végig támadni, de csak 1-0-ra nyertünk. De nyertünk! A gólt még a mérkőzés elején Somalia szerezte.
Majd következett a Kecskemét elleni meccs, ami a Ligakupa egyik reklámja is lehetett volna, olyan iramot hozott. Bár Andó-Szabó Sándor sokat tett azért, hogy ne így legyen, (Otten leütése a kecskeméti gól előtt, Tarabai Grúzba harapásának megtorlatlansága) 2-1-es Fradi sikert hozott. Góljainkat Somalia és Böde szerezték.
Közben újabb játékosokat jelentett be a klub az érkező oldalon: a Hamburgtól érkezett a bosnyák válogatott fiatal reménysége, Muhamed Besic. Az előző szezont az Antwerpenben töltő román középpályás, Andrei Ionescu, s a holland U21 válogatottal Európa bajnoki címet szerző Julian Jenner.
A szurkolók ismét kezdtek bizakodni a csapatban, így érkezett el a Haladás vendégjátéka az Üllői úton rendezett vendégjátékára.
Péntek délután melóból igyekeztem a kezdősípszóra odaérni. Még a meccs előtt találkoztunk Bánki Dodóval, akivel csináltattam egy közös képet, így elindulni a Szentély kapujához, hogy elfoglaljam a helyemet a 3-as szektor 18. sorában. A meccset remekül kezdtük a vasiak ellen, hiszen Böde remek labdája után Somalia úgy hagyta ott a Gyömbérhez hasonlóan válogatott kerettag Halmosi Pétert, hogy azt öröm volt nézni, s begurította Rózsa alatt a labdát a kapuba. De nem csak ez volt az egyetlen szép dolog Somitól! Halmosit szinte lealázta az egész meccsen.
A meccs ismét el kezdtünk fáradni, a Haladás sorra veszélyeztetett, majd egy ellentámadás végén Cukic első ferencvárosi góljával eldöntötte a meccset. Igaz a végén még begyötört egy gólt a Haladás, de ez már nem szorzott, nem osztott. Megszületett Ricardo Moniz első bajnoki győzelme a Ferencváros kispadján.

-Na, Halmosi fiam, meg tudod mondani merre van Szomália?
-Elnézést, Tanár úr, de tényleg nem láttam!

Ezután az eléggé erős erőnléti hiány miatt a vezetőedző egy újabb alapozást iktatott be a programba. A játékosok ismét a hátsójukon vették a levegőt, így utazva Siófokra, amit én itthonról néztem. Jobban is jártam. Esős idő, gyenge játék, 0-0. A Haladás elleni MK-búcsú meg annál is katasztrofálisabb volt. Jobb is elfelejteni. (2-0-ra nyert a szombathelyi csapat.)
Én személy szerint elég pesszimistán vártam a Diósgyőr elleni találkozót. A miskolciak fanatikusai ismét megtöltötték a vendégszektort, de szerencsére most már altattuk az ellenfelet.
Az első félidőben a miskolciak elhitték, hogy az övék lehet a 3 pont az Üllői útról, de a végén robbantott Böde és Peric, s megszületett a 2-0-ás Fradi győzelem. Így készültünk Székesfehérvárra, ahol már 8 éve nem nyertünk, de igaz a Videoton is csak egyszer tudta ellenünk otthon tartani a 3 pontot. Ami aztán aggasztó volt számunkra, hogy Paulo Sousa csapata a hétközben 3-0-ra gyűrte le otthon a Sporting Lisszabon csapatát az Európa ligában. Elég kemény csatára számítottunk. Már a meccs elején egy büntetőből megszereztük a vezetést, de a játékvezető nem torolta eléggé a fehérváriak megmozdulásait. Pl. Tóth Balázst legalább kétszer ki kellett volna állítani az első félidőben. A második félidőben is mi igyekeztünk támadni, csak sajnos Böde és Somalia ziccerei kimaradtak. Majd egy elég véleményes büntető után Nikolics Nemanja egyenlített. Ez se vette vissza a Fradit! Néhány perccel később, Böde megpattanó lövése utat talált a montenegrói válogatott kapus, Mladen Bozovic kapujába! Ismét vezettünk, majd jött a vihar. Repült minden, papír, szék, reklámtábla, edzőkapu... A fehérváriak menekültek haza, elég gyorsan kiürült a Sóstói stadion egy része. EGY RÉSZE! Mivel a Ferencváros szurkolói ott maradtak a vendégszektorban, s végig énekelték a tomboló időjárási jelenség idejét. Dörgött villám, szakadt eső, a Fradista kitartott, ismét megmutatva, hogy melyik a legjobb tábor Magyarországon! A meccs is félbeszakadt átmenetileg, de a folytatásban már nem született gól, hála Jova Levi bravúrjainak! 2-1-re nyertünk Székesfehérváron, ezek után már a dobogó lebegett a szemünk előtt!

Ismét válogatott forduló, de már Fradi játékos nélkül. És ha válogatott forduló, akkor Ligakupa. Először a másodosztályú Szolnok érkezett az Üllői útra, s Peric és Máté góljaival nyertünk 2-1-re egy eléggé gyenge iramú mérkőzésen. Majd irány Kecskemét, s megint egy impotens kezdés. A hazaiak már 2-0-ra vezettek, de Jenner és Ionescu góljaival felálltunk a padlóról, 2-2-re mentve a találkozót.
A bajnokságban a Paks érkezett az Üllői útra. Ionescu góljával még az első félidőben megszereztük a vezetést, de két hibából a második félidőben megfordították a paksiak a találkozót, amire Gyömbér Gábor válaszolni tudott a hajrában. 2-2 lett a végeredmény.
Majd a Győr érkezett az Üllői útra. Bár az első negyedórában egy Jovanovic által "szépen" Varga Rolandnak passzolt labdával az ETO szerezte meg a vezetést, az egész meccsen beszorítottuk a Rába-partiakat. Sajnos a szerencse ismét elpártolt előlünk, így a 3 pontot nem sikerült itthon tartani, de Alempijevic gondoskodott arról, hogy a kisalföldiek se távozzanak győzelemmel.
A 13. fordulóban következett a magyar labdarúgás legősibb eseménye a Hungária-Fradi, vagyis ahogy ma hívjuk: MTK-FTC örökrangadó. Minden irányból érkeztek zöld-fehérek, teljesen megtöltve a Hidegkuti stadion Sport utca felőli lelátóját. A végén a hazaiak már saját szektoraikba irányították a Fradi szurkolóit. A mérkőzésen hiába küzdöttünk, hiába harcoltunk, a védelem megint tett róla, hogy ne örüljünk. Igaz kétszer is ki tudtuk egyenlíteni az MTK vezetését Józsi és Böde találataival, de az utolsó percben és a hosszabbításban kék-fehér riválisunk beállította a 4-2-es végeredményt. Megint ugyanaz az érzés, mint Újpesten. A tehetetlenség, a düh. Életemben először éreztem magamat úgy, hogy nekimennék az ellenfél szurkolóinak.
De szerencsére még sikerült időben lehiggadnom. Napokig kerestem magamban az okokat, hogy hogy kaphattunk ki? Nem akartam továbbra sem elhinni. Így érkeztünk el a Debrecen elleni mérkőzéshez. Számomra ez egy fokkal fontosabb mérkőzés, mint a derbi, mindez személyes okokból, amit nem részleteznék. Ezen a héten egy újabb játékos csatlakozott a kerethez: a német balhátvéd Philipp Bönig személyében. Hatalmas Bundesliga tapasztalattal rendelkezik, korábban a VfL Bochum csapatának volt az alapembere, korábban megfordult a Bayern München amatőr csapatánál (tartalékok).
Megint kezdett megtelni az Albert Stadion 8000 néző látogatott ki a Loki elleni rangadóra! (bár egyeseknek ez csak egy szimpla meccs a sok közül) A tábor előtt egy képregény, a Három Kismalac c. Grimm-mese Fradista változatát mesélte el, ahogy a malacok eléggé pórul jártak. Csak mindenki értse, a malac leginkább a DVSC egyik jelképévé vált az elmúlt években.
A gúnyból kabala lett, ahogy az MTK-nál Gedeon liba.
A mérkőzés a szokásos forgatókönyv szerint alakult. A meccs elején egy védelmi hibából vezetést szerzett a konda, majd a 33. percben Böde egy gyönyörű szöglet utáni fejessel egyenlített! A meccs végéig megint a mi kezünkben volt a meccs, sorra alakítottuk ki a helyzeteket, majd egy elég érdekes szituáció után büntetőhöz jutottunk. A lelátón nekem is ugyanaz volt a véleményem, mint a mérkőzést közvetítő M1 kommentátorának, Menczer Tamásnak, hogy itt Böde kapott sárgát. Elsőre nem akartam elhinni, amikor Fábián Mihály játékvezető a büntetőpontra mutatott. Ha megkaptuk, akkor éltünk is vele: Verpecz kapus balra, a Józsi György által megrúgott labda jobbra ment, 2-1-re nyert a Fradi! Számomra ez a meccs hatalmas öröm, a DVSC-hez való viszonyulásom miatt.
Bizakodva indultunk Kaposvárra, ahonnan már lassan 30 éve nem hoztuk el a 3 pontot. Most se. Hiába mentünk 4 busszal, hiába tömtük meg úgy a Rákóczi stadion vendégszektorát, hogy majd összerogyott, a csapat gyengén teljesített. 1-0-ás vereséget szenvedtünk. A hazafelé úton legalább Tapasztó őrnagy feldobta a hangulatot, főleg amikor Siófokon kicseleztük a rendőröket. :-)
Így készültünk Kecskemétre, ahol ismét rogyásig megtelt a vendégszektor. A forgatókönyv ismét ugyanaz volt, mint a Ligakupa meccsen: 2-0-ás kecskeméti vezetés után 2-2-es végeredmény.
Az őszi zárófordulóban a Pécs érkezett hozzánk, s a második félidő elejére 2-0-ás vezetésre tettek szert.
Többen már feladták a meccset, de én még bizakodtam a szívem mélyén, hiába mást súgott az eszem.
Kb. a Tuti Lúzerek c. film fanatikus testvérpárját láthatták volna benne, amikor skandálják halkan: "Mi hiszünk! Mi hiszünk! Mi hiszünk? KUSS! Mi hiszünk!" Böde Dániel szépített, majd Milan Peric egyenlített. Már szinte mindenki elkönyvelte az X-et, amikor Jenner szögletét Böde elemi erővel fejelte a kapuba! Senki nem hitt a szemének! Alig fél órája még temettük a csapatot, most itt ünnepeljük a győzelmet! Ezzel telt el az ősz, amit az 6. helyen zártunk.

Moniz mester elég kemény felkészülést vezényelt le a játékosoknak. Csapatunk kezdte meg legkorábban a tavaszi alapozást. Először a Paks II. csapatát fogadtuk a Népligetben, ahol a hideg és a korai időpont ellenére is rengeteg szurkoló jelent meg, s láthatta ahogy Böde, Fell és Batik duplájával 4-0-ra nyertünk a tolnaiak ellen. Majd irány Marbella. A Sport TV is Torrentével (Santiago Segurával) hírdette, hogy a Fradi ott fog szerepelni, nem is kicsi csapatok ellen. Először a Dinamo Kijev volt az ellenfél. Mindenki biztos vereséget könyvelt el, 5-0, 6-0, ilyeneket vártunk. Aztán a sztárokkal felálló Kijev hiába vezetett kétszer is, meghajolt a Fradi előtt, ugyanis 3-2-re nyertünk.

Következhetett a Basel, amelyről még ekkor nem tudtuk, hogy az Európa liga-elődöntőjéig menetel, ahol csak a végső győztes Chelsea állítja meg. Ellenük már nehezebb dolgunk volt 2-2 lett a végeredmény. Majd jött a számunkra mindig is presztízsmeccsnek számító Steaua Bukarest elleni mondhatni kupadöntő. Hiába a románok pfújolása, durva játéka, a Ferencváros 2-1-re nyerve gyűjtötte be az Impact kupát Marbelláról. A meccsek közben egy másikat is lejátszottunk, ahol a Kolozsvári CFR 1-0-ra nyert fiataljaink ellen egy büntetőből szerzett góllal.

Majd irány haza. Sokan várták már a csapatnak az itthoni meccseit. Ezeket a Goldball pályán játszottuk, ahol 3-0-ra nyertünk a Vác, 2-1-re a korábbi LK-ellenfél Szolnok ellen. Közben még Szekszárdon ismét legyűrtük a pécsieket 4-1-re, Lipóton meg egy tartalékos 3-3 a szlovák elsőosztályú Rózsahegy (MFK Ruzomberok) ellen. Csapatunk ismét edzőtáborba vonult, ezúttal Törökországba. Itt sajnos elmaradtak a sikerek, legfőképp az időközben begyűjtött sérüléseknek is köszönhetően. Legalább néhány tehetséges fiatalra is fel kaphatta a fejét a ferencvárosi publikum, mint pl. Csilus Tamásét.
De nem csak az ő nevét ismertük meg, hiszen leigazoltuk a brazil Junior Fellt és Leonardot, a holland Quenten Martinust, és a belga-ghánai Stanley Aboraht.

A csapat hazaérkezésével már készültünk a Ligakupa-negyeddöntőjére, amit a Lombard Pápa ellen játszottunk. Egy kicsit nehezen lendültünk játékba, de így is 3-1-es győzelmet arattunk az Üllői úton 2000 néző előtt. Utána örülhettek a szurkolók, végre elkezdődött a bajnokság. Több busszal vágtunk neki a pápai túrának, hiszen ismét a Veszprém megyeiek ellen játszottunk, csak ezúttal már a ligában. Tömve a vendégszektor, hazai lelátó is zöld-fehérben, sokan kint a kerítéseknél nézik a meccset, ami elég izzasztóan indult, de laza 3-0-ás győzelem lett a vége. Hazafelé úton ismét szurkolásba kezdtünk, hiszen interneten át követtük kézis lányaink ljubljanai vendégjátékát a Bajnokok ligájában.

Ezek után elkövetkezett ismét Magyarország legvártabb labdarúgó eseménye, vagyis a derbi, amire már két héttel a kezdősípszó előtt nem lehetett jegyet váltani! Mikor volt ilyen mérkőzés utoljára Magyarországon? Biztosan még a Fradi BL-szereplése alatt, mert a diósgyőriek se pikk-pakk szedték össze a jegyeket a feljutásuk utáni első Fradi vendégjátékra.
De a derbi előtt még várt ránk ismét egy pápai vendégjáték. A játékosoknak leginkább a derbi járt a fejében, nem koncentráltak eléggé. Egy hosszabbításos meccsen kaptunk ki 4-2-re, ami nem a legjobb ómen egy fontos rangadó előtt, de a továbbjutás meglett. Az elődöntőben az Eger várt ránk.
De előtte még jött az Újpest vendégjátéka az Üllői úton. Az utolsó bajnoki mérkőzés az Albert stadionban, mielőtt lebontják. már a bemelegítés előtt csordultig telt lelátók, hatalmas őrjöngés. Aki kint volt a találkozón sose felejti el. Többek közt Somalia gólját, vagy Kabát Péter aljasságait. De azt sose fogja elfelejteni, amikor  ismeretleneket ölel át abban az eufóriában, amikor Vladan Cukic a 93. percben bebombázta a győztes találatot. Most mi szóltunk egy hatalmasat a végén! Még mindig hihetetlen belegondolni mi volt ott azon a meccsen. Az egész stadionos koreográfia, a félidei tüzezés. Beleborzongunk, hiába már elmúlt. A meccs végén a lilák játékosa Lázár Bence eléggé sportszerűtlenül nyilatkozott Somaliáról, miszerint se jobbal, se ballal nem tud gólt rúgni. Mégis jobban teljesített Somi, mint a kis lila mitugrász! :-)


Ezt egy országos havazás követte, aminek köszönhetően elmaradt a teljes bajnoki forduló, de a Ligakupa elődöntők megrendezésre kerültek. Az Eger ezúttal Vácott fogadott minket, s egy laza 3-1-es sikert arattunk ellenük, majd a szombati visszavágón 1-0-ra diadalmaskodtunk még az Üllői úton. 7 év után készülhettünk ismét egy kupadöntőre, még akkor is, hacsak a Ligakupáról volt szó. De ezután egy szomorú pillanat is elérkezett minden ferencvárosi szurkoló számára. El kellett búcsúznunk szeretett stadionunktól. Erre a pozícióra a vezetőség a Bajnokok Ligájában is érdekelt, idén másodjára Fradihoz érkező Kolozsvári CFR-t hívta meg. Több régi kedvenc is pályára lépett a Fradiban.
Ismét a Kapitány, Lipcsei Péter vezette ki a csapatot, utoljára pályafutása alatt, s utoljára a Szentélyben. Vele együtt pályára léptek még a fiatalokkal együtt Dragóner Attila, Keller József, Balog Zoltán, Rósa Dénes és Lisztes Krisztián. A szurkolók ismét tapsolhattal a Kapitány remek passzai, Dragóner fejesei, Keller Fater és BZ szerelései, Lisztes Krisztián lövései, s Rósa Dénes elfutásai után. Majd átadták a stafétabotot a fiataloknak, mert ők jelenthetik a Ferencváros jövőjét, mint pl. Nehéz Máté, Popgeorgijev Pantelisz, Simita Gergő, vagy éppen Vass Máté. A legendáknak díszsorfalat álltak a mai játékosok, a szurkolók meg utoljára megtapsolták őket. A meccs 0-0-ás végeredményt hozott, még mindig jobb mint az avatáskor, amikor 1-0-ra kikaptunk a Vasastól. A meccs után csak kint jutott eszembe, hogy soha többé nem jövök ebbe a létesítménybe, soha nem fogom elfoglalni azt a helyemet, amin láthatatlanul is, de ott van a nevem. A hideg miatt csak az volt a fejemben, hogy minél előbb hazaérjek felmelegedni. Így visszagondolva nagyon megbántam ezt. Hiányozni fog a stadion. De remélem az új méltó otthona lesz a Fradinak! Ugyanúgy haza fogok oda is járni, mint a régibe!

Amíg ezek az ínséges idők tartanak, csapatunk a Puskás Ferenc Stadionba költözik. Az Eger elleni bajnoki mérkőzés is itt került már megrendezésre. Eléggé furcsa volt nekem, hogy amikor Fradi meccsre megyek, nem a kék, hanem a piros metró irányába indulok el. De a következő másfél-két évben ez lesz a megszokott. A tábor is szépen belakta az új otthont, az Eger ellen remek szurkolást csaptak. Mi pedig ünnepeltük a hét közben a válogatottban is bemutatkozott Böde Dánielt, aki góllal járult hozzá, hogy a nemzeti 11 pontot szerzett Isztambulban. Most a nyirkos időben 4-0-ás győzelemmel debütáltunk a Puskásban. Böde duplával ünnepelte a válogatott teljesítményét, mellette Jenner is betalált, majd Somalia olyan bombát eresztett meg Brljak kapujába, hogy Lázár Bence a mai napig forgolódik álmában. Talán megtanulja, hogy miket kell nyilatkoznia! :-)


Amíg én készültem egy külföldi utamra, a gárda Szombathelyre volt hivatalos bajnoki mérkőzésre. Megvoltak a helyzeteink, de gólt nem tudtunk szerezni. 0-0 lett a végeredmény, majd rá egy héttel ismét irány a Puskás. A Siófok érkezett, s egy gólgazdag mérkőzésen nyertünk 4-2-re, többek közt Böde mesterhármasával. Erre a meccsre elhozta a családot és barátokat is, ott szurkolt a stadionban a madocsai különítmény. Külön pozitívum volt, hogy több, mint 7000 néző volt kint a meccsen, az egyik kiesőjelölt ellen!
Innen bizakodva készültünk a Honvédhoz, a bepótolandó mérkőzésre, amire gyorsan elkapkodtuk a jegyeket. Hiába a nagy bizakodás, ismét vereség lett a vége. A Honvéd nagyon jól levédekezte a támadásainkat, de egy eléggé szabálytalan góllal szerezték meg a 3 pontot. Somaliát a gól előtt csúnyán fellökték. De akkor is csak 0-0 lett volna a végeredmény, de ki tudja.
Sose tudjuk meg.
Majd Diósgyőrben egy felszabadultabb játékot mutattunk, a meccs elején meg is szereztük a vezetést a több ezres létszámú Fradi-tábor előtt. És megint csak bosszankodás lett a vége, mert a védelmünk átjáróház volt. A meccs végén sorra puskáztuk el a helyzeteket, a végeredmény 2-2 lett.
Ennek tudatában készültünk hosszú idő után ismét egy kupadöntőre. A sorsolás alapján mi voltunk a pályaválasztók, így az MLSZ döntése alapján az ellenfél stadionjában játszottuk a mérkőzést, Székesfehérváron. LK-bojkott ide-vagy oda, szép számú közönség látogatott ki, de szerintem a Vidisták nem lettek volna ennyien, ha nem a Fradi az ellenfél. A mieink szurkoltak ezerrel, a csapat meg is hálálta, 5-1-re győztük le a Videotont! A szememnek nem akartam hinni. Előttünk meg már a hétvégi meccs volt, s Tomekék mellettem már azt mondogatták, hogy ilyen játékkal a Puskásban rommá verjük őket. De még előtte kiünnepeltük magunkat. Megmutattuk a fehérváriaknak milyen egy igazi Fieszta, majd elindultunk a vasútállomásra. A vonaton se fagyott alább a hangulat, éneklés, ünneplés ezerrel.







De elérkezett a bajnoki mérkőzés időpontja. 10 ezer szurkoló, az időjárás is kegyes volt a szurkolókhoz, csak a csapat nem mutatta a szerdai formáját. Torghelle már az első percben végig szlalomozott a védelmen, s Jova hálójába passzolta a játékszert. Hiába alakítottuk ki a helyzeteket, hiába birtokoltuk többet a labdát, úgy éreztem elveszítettük az európai kupaindulást. De még jött néhány bajnoki mérkőzés. Először Paksra utazott a csapat, ahol 3-1-es győzelmet arattunk, majd a Győrben elszenvedett 1-0-ás vereség után már senki se bizakodott az EL-ben. Mellette még Leonardonak lábát törték, a győriek kiélték Fradi gyűlöletüket, előttünk ünnepelve bajnoki címüket. Nem volt valami jó érzés, még TV-n át sem.
Ezután jött a hír, ami szurkolók ezreit dühítette fel. A Puskás Stadionbeli rendezvények miatt, az utolsó két hazai bajnoki mérkőzésünket Győrben rendezzük meg. Órákig csak néztem a monitort, hogy mi van? Mondják, hogy ez csak egy vicc! Szerencsére a klubvezetés biztosított ingyen vonatot a szurkolóknak, így több ezren szurkolhattak a helyszínen az MTK elleni örökrangadón és a Kaposvár ellen.
Az MTK ellen végre már felszabadultan játszott a csapat, szinte momentuma se volt a kék-fehéreknek. Somalia és Böde góljaival 2-0-ra nyertünk. A mérkőzés legszebb momentuma volt, amikor Vladan Cukic előhúzta az ETO ellen szárkapocscsont-törést szenvedett Leonardo mezét, s vele ünnepelték meg Böde találatát, míg a közönség a brazil támadó nevét skandálta a lelátókon.



Majd jött a rendőrség által botrányossá fajuló Debrecen elleni mérkőzés. 2001 óta nem nyert a Fradi a Cívisvárosban, ami átok ezúttal megtört! Somalia, Jenner és Peric góljainak köszönhetően 3-2-re nyertünk. De sajnos a debreceni rendőrség ismét bebizonyította, hogy mennyire szeretik a zöld-fehéreket, mikor indok nélkül paprika spray-t használtak az ünneplő szurkolók ellen, köztük egy 8 éves kislányt is lefújtak. Nyomdafestéket tűrően nem tudnám elmondani erről a véleményem, így jobbnak látom, ha ez ügyben nem mondok semmit se, mert abból csak nekem lenne bajom.
Így érkeztünk el a Kaposvár elleni zárófordulóhoz. Ismét Győr, ismét túra... hazai meccsre. Szerintünk egy fokkal többen voltunk, mint az MTK ellen, de az az ETO szurkolókra nézve volt ciki, hogy a Fradisták egy számukra idegen stadionban, távol a városukban annyian voltak, mint a győri szurkolók saját csapatuk bajnokavatásán INGYEN!!!!
A mérkőzésen ismét a védelem alkotott, összehozva a 2-2-es végeredményt. Próbált a csapat Böde Daniból gólkirályt faragni, de sajnos a két tizenegyes góljával nem sikerült beérnie a listavezető Adamo Coulibalyt.


Hiába a gyenge teljesítmény, a szurkolók hálásak voltak a csapatnak az egész éves teljesítményért! Ricardo Moniz érkezésével a techalott ferencvárosi labdarúgás elkezdett éledezni, és végre kezd valami fény előkerülni az alagútban. Talán az az alagút vége, vagy jön szemben a vonat? Reménykedem a szebb jövőben, s hogy az ígéretekhez híven végre bajnoki címért játszunk, s a ellenfelek rettegnek ha már az Osztyapenkohoz érkeznek, ahogy Zombori mester a Sport TV szakértője mondogatta. HAJRÁ FRADI!!!

* aki nem tudná: mocsaras területre épült a Megyeri úti stadion

Tétmeccsen az eredményeink:
1. forduló: Ferencváros - Kecskemét 1-1
g.: Alempijevic

2. forduló: Pécs - Ferencváros 0-0

3. forduló: Ferencváros - Lombard Pápa 4-1
g.: Józsi (2), Klein, Máté

4. forduló: Újpest - Ferencváros 2-1
g.: Orosz

5. forduló: Ferencváros - Budapest Honvéd 0-2

6. forduló: Eger - Ferencváros 2-2
g.: Peric, Böde

LK-1.forduló: MTK Budapest - Ferencváros 0-1
g.: Somalia

LK-2.forduló: Ferencváros - Kecskemét 2-1
g.: Somalia, Böde

7. forduló: Ferencváros - Szombathelyi Haladás 2-1
g.: Somalia, Cukic

8. forduló: Siófok - Ferencváros 0-0

MK-2. forduló: Ferencváros - Szombathelyi Haladás 0-2

9. forduló: Ferencváros - Diósgyőr 2-0
g.: Böde, Peric

10. forduló: Videoton - Ferencváros 1-2
g.: Józsi, Böde

LK-3. forduló: Ferencváros - Szolnoki MÁV (II.o.) 2-1
g.: Peric, Máté

LK-4. forduló: Kecskemét - Ferencváros 2-2
g.: Jenner, Ionescu

11. forduló: Ferencváros - Paks 2-2
g.: Ionescu, Gyömbér

12. forduló: Ferencváros - Győri ETO 1-1
g.: Alempijevic

13. forduló: MTK Budapest - Ferencváros 4-2
g.: Józsi, Böde

LK-5. forduló: Szolnoki MÁV - Ferencváros 0-5
g.: Peric (3), Busai, Máté

14. forduló: Ferencváros - Debrecen 2-1
g.: Böde, Józsi

15. forduló: Kaposvár - Ferencváros 1-0

16. forduló: Kecskemét - Ferencváros 2-2
g.: Böde, Jenner

17. forduló: Ferencváros - Pécs 3-2
g.: Böde (2), Peric

LK-6. forduló: Ferencváros - MTK Budapest 2-0
g.: Peric, Máté

LK-negyeddöntő: Ferencváros - Lombard Pápa 3-1
g.: Józsi, Jenner, Böde

18. forduló: Lombard Pápa - Ferencváros 0-3
g.: Jenner, Aborah, Böde

LK-negyeddöntő: Lombard Pápa - Ferencváros 4-2 (h.u.)
g.: Böde, Cukic

19. forduló: Ferencváros - Újpest 2-1
g.: Somalia, Cukic

20. forduló: Honvéd - Ferencváros 1-0

LK-elődöntő: Eger - Ferencváros 1-3
g.: Jenner, Aborah, Cukic

LK-elődöntő: Ferencváros - Eger 1-0
g.: Peric

21. forduló: Ferencváros - Eger 4-0
g.: Böde (2), Jenner, Somalia

22. forduló: Szombathelyi Haladás - Ferencváros 0-0

23. forduló: Ferencváros - Siófok 4-2
g.: Böde (3), Leonardo

24. forduló: Diósgyőr - Ferencváros 2-2
g.: Jenner, Gyömbér

LK-döntő: Ferencváros - Videoton 5-1
g.: Cukic, Jenner, Aborah (2), Somalia

25. forduló: Ferencváros - Videoton 0-1

26. forduló: Paks - Ferencváros 1-3
g.: Leonardo, Besic, Klein

27. forduló: Győri ETO - Ferencváros 1-0

28. forduló: Ferencváros - MTK Budapest 2-0
g.: Somalia, Böde

29. forduló: Debrecen - Ferencváros 2-3
g.: Somalia, Jenner, Peric

30. forduló: Ferencváros - Kaposvár 2-2
g.: Böde (2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése