2013. május 2., csütörtök

Stadionhelyzet: Magyarország vs. Németország

Most nem párharcra gondolok, hanem a stadionbéli állapotokra.

Évek óta gondolkozom, hogy a játékon kívül mi az ami Magyarországon távol tartja a családokat a mérkőzések látogatásától. Sok mindenre lehet gondolni, legfőképp az anyagi helyzetre, de a véleményem szerint az, aki tud spórolni, az el tud jutni csapata hazai meccseire.


Sokszor róják fel a távol maradók a játék minőségét, amit nem hinném, hogy "überelnének" a német harmad-, negyedosztályban, ahol szintén tízezrek járnak a mérkőzésekre. De vannak egyéb tényezők is, amire külföldön erősen odafigyelnek. Az egyik: a stadion tisztasága. Amikor a müncheni Allianz Arenában
jártam egy másodosztályú bajnoki meccsen, (TSV 1860 - Hansa Rostock) szinte a földről is lehetett volna enni, olyan volt a tisztaság. A WC-k nem bűzölögtek, a szurkolók nem tocsogtak a húgyban, mint egyes magyar stadionokban. Mondjuk a kispesti Bozsik stadionban első látogatásom óta legalább volt egy rendes felújítás, ami alatt a toaletteket is kicserélték. Ennek köszönhetően a Honvéd szurkolóknak nem kell 2007 óta levegőt visszatartva elvégezniük a szükségleteiket, de sajnos ez több klubról még nem mondható el. A Ferencváros problémája is mondhatjuk a múlté, mióta megkezdődött az Albert Stadion bontása. A debreceni állapotokról sajnos nem tudok beszélni, mivel a hazai szektorokban még nem voltam, ugyanígy vagyok a Diósgyőr otthonával kapcsolatban.
Fehérváron azóta már bővítették az illemhelyek számát.
Szombathelyen is elég katasztrofális állapotban volt a vendégszektor, de szerintem mindenki érti a mondanivalómat. Több stadionban azzal oldják meg a dolgokat, hogy odaraknak 2-3 Toi Toi mobil WC-t, mint pl. Székesfehérváron. Nem is értem, hogy az a stadion hogyan kaphatott UEFA minősítést?! Nem megsértve a fehérváriakat, szépen kikupálták az arénájukat, de ha nincsen megfelelő kiszolgálás, akkor hogyan engedheti ott az UEFA a találkozókat, ha már egyéb stadionokat eltiltanak a megrendezéstől?
Mint tudjuk a 2006-os VB óta Németországban nincsenek rossz stadionok. Sőt! A müncheni Olympiastadionban tett látogatásom alatt is láthattam, hogy a mellékhelységek kifogástalan állapotban vannak, és most is megfelelő számban találhatóak meg. Ha már valami kifogást akarunk keresni a németeknél, akkor le kéne ereszkedni legalább a negyedosztályig, hiszen azokban a stadionokban még nem volt szerencsém járni, csak a müncheni Grünwaldert láttam kívülről. Bár Magyarországon lennének csapatok, amelyek nevetve fogadnák el ezt az építményt, a látottak alapján kívülről nem nézett ki túl megfelelően. Ami még különbség a magyar és a német stadionok kiszolgálása között, az az, hogy tömegével vannak az illemhelyek a stadionban, s könnyen meg lehet különböztetni a női és férfi mosdókat, nem fordulhat elő, hogy az ellenkező nem képviselője betéved hozzánk. Ez még se néhány odahelyezett Toi Toi WC!
Büfé a Bozsik stadion vendégszektorában


Büfé az Allianz Arena-ban
Sokszor emlegetik fel a kiszolgálást is negatívumként az ún. foteldrukkerek. Németországban elég rendesen odafigyelnek erre a stadionüzemeltetők, hiszen Münchenben egymás hegyén-hátán helyezték el a különböző éttermeket. Szándékosan nem használom a büfé szót, hiszen ez már nagyobb szolgáltatást nyújt, ahol kb. menüket lehet rendelni. Berlinben az Olympiastadionban is fel voltak osztva a dolgok, hogy szektoronként volt egy WC és egy büfé. Itt lehet használnom ezt a kifejezést, de itt is a hazaiaknál megszokotthoz képest bővebb ajánlattal rendelkeztek. Lehetett kérni hot dogot, különbözőbb italokat, több fajta ételt. Addig Magyarországon mit tapasztalunk? Száraz perec, zsíros kenyér, alkoholmentes sör, meg néha-néha egy-egy csoki és szerencsésebb esetben pattogatott kukorica. Nemrég egyik ismerősöm a Puskás Ferenc stadionban romlott húsos szendvicset vásárolt. Ilyenkor gondolkozik el az ember, hogy a nem túl fanatikus szurkolók miért maradnak távol.
Egy meccses csoda a Fradi-pályán
Magyarországon egyszer találkoztam bővebb büfé választékkal, amikor 2011 februárjában egy új cég próbálkozott megjelenni a Ferencvárosnál, mint szurkolói szolgáltató. A lelátók alatt csorgott a szurkolók nyála, ahogy a sistergett az olajban a sült kolbász, szelték a gyrost. Élvezetes illatok voltak, csak sajnos egy meccsig tartott. Hallottam pletykákat, hogy miért kellett ennek a cégnek távoznia, de nem szívesen beszélek róla, ameddig a teljes igazságot nem hallottam. De ha valaki mondani fog valamit, akkor azt a másik fél egyből meg fogja cáfolni. Tehát nem akarok mélyebben belemenni, egyelőre.

Ha valamiben, a megközelíthetőségben sokkal jobban állunk a német csapatok otthonainál. A legjobban megközelíthető magyar stadion minden kétséget kizárva a Fradi pálya volt, hiszen a Nemzetközi Autóbusz-állomással szemben, egy metróvonal megállójánál helyezkedik el, villamos és városi busszal való megközelítéssel. Németországban idáig egy stadionban voltam, amit nem dobtak ki a város szélére, ez pedig a drezdai Rudolf Harbig stadion. A Dynamo Dresden szurkolóinak nem kell kizötykölődniük a városhatárra, hiszen a Prägerstraße közelében, a városi parkban található a sárga-feketék otthona. Mintha a Városligetben húztak volna fel egy stadiont. A városközpontban nagyon sok villamos- és buszmegálló található, de a stadion mellett is elérhető a tömegközlekedés.
Magyarországon is vannak nehezen megközelíthető arénák, pl. az újpesti, amihez nagyrészt csak buszokkal lehet odajutni. De van közvetlen buszjárat innen a Keleti pályaudvarhoz. Kispesten a Bozsik-stadionnál vannak buszjáratok, bár a rangadók idején ezek elterelve közlekednek. Ha valaki el akarja hagyni a környéket, azoknak vagy a világ legrövidebb villamos vonalára, a 42-es viszonylatra kell felszállnia hogy elérhessen a legközelebbi metróállomáshoz, vagy pedig saját járművével kell megközelítenie az arénát.
Münchenben az Allianz Arena ennél sokkal rosszabb helyen van. A bajoroknak ki kell metrózniuk Fröttmanningig, hogy egy jó meccsre el tudjanak jutni. Igaz, hogy 4 vágányról indulnak a járatok, de hazafelé az maga a pokol. A fent már említett Sechzig-Hansa mérkőzésen 10 ezer néző váltott belépőt, s utána csak a 6. metrószerelvényre fértünk fel a szurkolók tömegében. Ezek után nem merek belegondolni, mi lehet egy 70 ezer nézős Bayern München meccsen? Az biztos, hogy egy ideig ott kell maradnunk. De legalább a bajor főváros kisegíti a szurkolókat, hiszen egymás mögött sorban állnak a vonatok, hogy a tömegeket elszállítsák. Voltak olyan vonatok, amik nem az ott közlekedő U6-os vonalon mentek végig, hanem a hálózat remek összekapcsolásának köszönhetően a vonatok az összes vonalra át tudtak térni, mintha a Fradi-pályától a
Déli pályaudvar irányába mennénk átszállás nélkül.
Berlinben a rendőrség a Marathontor tetejérő ügyel a rendre

De amit a foteldrukkerek leginkább fel szoktak hozni példának, az a stadionok biztonsága. Több, mint 10 éve járok meccsre Magyarországon, egyszer voltam előállítva, de egyszer sem támadtak meg. A hírek szerint Németországban a huligánokat kitiltották, de az ultrák még mindig járnak a meccsre, s remek hangulatot varázsolnak a stadionokba.

A szurkolókat kamerákkal figyelik, akik bármiféle rendbontást követnek el, azokat a biztonságiak kiemelik a tömegből, és mehet hűsölni. Magyarországon a kamerák mellett a szurkolók listázásával próbálkoznak, a Ferencvárosnál bevezették a szurkolói kártyát, Kispesten, Diósgyőrben, Újpesten, Kecskeméten, Szombathelyen és még ki tudja hol pedig személyi igazolvány felmutatásával lehet jegyet váltani a mérkőzésekre. Ezt a módszert most már Ausztriában is kezdik alkalmazni, pl. a Rapid Wien csapatánál.
Sokan Magyarországon a balhékat nevezik meg azon tényezőnek, ami távol tartja őket a mérkőzések látogatásától, de az adatok mégis azt mutatják, hogy a legbalhésabb meccsek a leglátogatottabbak, mint pl. a Ferencváros-Újpest és a Diósgyőr-Nyíregyháza.
Szurkolók csodálják az élőképet, az MLSZ betiltaná
Amire még ki lehet térni, az a rendőrség és a biztonsági személyzet. Németországban a rendőrségnek meg van a respektje, Magyarországon még a legkisebb eseményekre is rámozdulnak. Azóta nem tudok mit mondani, amióta a Szabadkikötő-FFC BLSZ 1/B-s meccsre is kivonult pár egység. Németországban leginkább annyi van, amennyinek tényleg biztosítani kell a dolgokat.
A biztonsági emberek Németországban leginkább a rendet tartják fent. Magyarországon azt vesszük észre, hogy sokszor az egykori huligánokból kerülnek ki az emberek. Láthattunk pár olyan esetet is, amikor indokolatlanul sokan vonulnak be egy ember rendre utasításához, ami van akkora szikra, hogy a tűz fellobbanjon, főleg egy feszült szurkolói körben. Németországi tapasztalataim alapján, ha van valami először figyelmeztetnek, aztán kivezetnek. Itthon sokszor azt láttam, hogy először ütés van, vagy pedig indokolatlan erőfitogtatás. De az már mindenen túltett, amikor biztonsági embereknél láttam a gumibotot. Ezzel nem lehet rendet teremteni egy futballmeccsen, csak pánikot kelteni.
Nem Photoshop! Pirotechnika Berlinben

Beléptetés, távozás:
Németországban még 70 ezer nézőt is elég gyorsan be tudnak engedni a stadionokba, hiszen ott több beléptetőkapu is üzemel. A most már Magyarországon is elterjedtebb elektromos kapuk előtt nincs ellenőrzés, csak a belépés után, de csak egyszer motozzák át az embert.
Addig Magyarországon vannak stadionok ahol többször motoznak át. Nem elég a többszöri megmotozás, sokszor a beléptetés felér egy szexuális zaklatással is. Seggsimogatás, nemiszerv megmarkolása, nőknek sokszor a melleit is megsimogatják. De vannak esetek, amikor a rendőrség is besegít. Három készenlétis odarakja a falhoz a szurkolót, mint egy előállításnál, és még alaposan átkutatják. Egyszer már volt olyan nekem egy Fradi meccs előtt, hogy a zsebemben turkáltak, hogy már a pénztárcámat féltettem. És itt sok kapu van? Nemigen! Legtöbbször egy beléptető kapun ömlesztik be a népet, csoda, hogy még Magyarországon nem fordult elő egy nagyobb tábor érkezésénél egy Hillsborough-hoz hasonló tragédia. De ilyen szervezések mellett, sajnos csak idők kérdése. Főleg Újpesten, ahol a beléptető kapuk előtt egy hatalmas ketrecet húztak fel a rendezők. Pedig a stadionban már egyre kevesebb balhé van. Manapság már az MLSZ leginkább a pirotechnikára és a csúnya szavakra büntet rasszizmusnak nevezve. A Ferencváros szurkolók Újpest elleni pirotechnikai bemutatója annyira "tetszett" a szövetség embereinek, hogy egy felfüggesztett zárt kapus büntetéssel, később 3,5 millió forint befizetésére utasító csekk kiküldésével díjazta.
Manapság a rendőrségnek az a legnagyobb balhé, ha egy Haladás szurkoló teliholdat mutat a kaposváriaknak. Ez 8 előállított szombathelyi fanatikust jelentett. Németországban is vannak cifra esetek, de a trágár énekek ott is szólnak rendesen, mint pl. egy Hertha BSC-Union Berlin városi rangadón, ahol mind a két irányba ment a scheißézás. A stadionon kívül Drezdában és Münchenben is ment a kergetőzés, a rendőrségnek mindkettő helyszínen volt munkája rendesen. Utóbbi meccsen a metró felé vonuló szurkolók között tört ki a verekedés. Odafelé pedig a vendég Hansa Rostock szurkolói kötöttek belém meg barátaimba. Kicsin múlt, hogy nem támadtak. Ez pedig Németországban volt, nem pedig a Balkánon. Tehát ott is előfordulhatnak cifra esetek, nem csak itthon.

Közben az MLSZ meg növelni akarja a magyar mérkőzések nézettségét? A felsorolt módokon? Ha a cél a fanatizmus kiirtása, és a színházi hangulat megteremtése, akkor jó úton járnak. De véleményem szerint ezzel nem igen lesznek látogatottabbak a magyar stadionok.


De mivel tudnám lezárni mondandómat? Vannak rosszabb helyek, ahol meccsekre járnak, mégis tele vannak a stadionok. Semmi se tántorítson minket vissza, szurkoljunk csapatunknak. Azt még egyelőre nem tiltják! Bármi is történjék, járjunk meccsre! Amíg mi ott vagyunk, addig még él a magyar foci! A nehézségek ellenére, támasszuk fel közösen!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése