2016. június 13., hétfő

Eb 2016, 3. nap: A helyzeteket illik belőni!

Újabb három meccsel folytatódott a Franciaországban zajló labdarúgó-Eb, amelyen kevés gólt, de annál több kihagyott ziccert láthatott minden futballbarát.

Úgy gondoltuk békésebb napnak nézünk elébe, aki követi a lelátói életet, nagyobb összetűzést a harmadik nap első, Párizsban megrendezett összecsapására várt volna, a Törökország-Horvátország meccsre. Szép számban jelentek meg a táborok a Parc des Prices stadionban, de szerencsére békés körülmények között zajlottak az események. Na jó, a két fél kifütyülte egymás himnuszát és egy szurkoló is örömében a pályára került. Na, bumm! Közben a Marseille-i eseményeket követően nagyon megfeddte az UEFA az angol és az orosz szövetséget. Utóbbi súlyos büntetés elé nézhet, de újabb incidensnél a két érintettet ki is zárhatják a tornáról. Mondjuk ez a túlzott alkoholfogyasztásban szenvedő,
"ÁLTALÁNOS RIADÓÓÓÓ!"
sörhasú angol huligánokat annyira nem fogja érdekelni, de majd meglátjuk. De a Cote d'Azur fellegvára sem volt mentes az erőszaktól. Rendőrségi jelentések szerint az OGC Nice huligánjai betámadták a ma rendezett lengyel-északír meccsre hangoló drukkereket, de Lille-ben is alkottak a németek, akik nagyon közelről is "meg akarták ismerni" ukrán sorstársaikat. De a kapcsolat kiépítésére nem volt épp alkalmas az általuk lobogtatott orosz birodalmi zászló, de ők tudják.

De legyen szó a meccsekről is. Igazi focicsemegének ígérkezett a nap első összecsapása, a török-horvát. Déli szomszédaink a világ egyik legjobb középpályás sorával rendelkeznek, amelynek köszönhetően végig fölényben voltak a mérkőzés során. De azok a fránya helyzetek! Az első félidőben Marcelo Brozovic rossz labdaérintései után a haját tépte volna az ember, de a második félidőben Darijo Srna üres kapus ziccerét ő sem tudta felülmúlni.
Persze a törökök előtt is akadtak lehetőségek, de gólt csak Luka Modric szerzett az első játékrész végén. Igazi szépségdíjas találat volt, a védők által kifejelt labdát, kapásból küldte vissza a kapura. Volkan Babacan hárítási kísérletét az is megzavarhatta, hogy a furcsa ívben érkező játékszer a keze előtt pattant le, így Jumurdzsák egyik utódja mellé nyúlt. Mint a közösségi médiában poénosan megjegyezték: "hasonló bombát utoljára Egerben kaptak a törökök." A horvátok 1-0-ra nyertek, nagy lépést téve a negyeddöntő felé.

Nem csak mi, hanem Észak-Írország is 1986 után először szerepel nagyobb futballtornán. Michael O'Neill együttesét már mi magyarok is megismerhettük, de most egy igazán kemény falat, a veszélyes támadósorral (Robert Lewandowski és Arkadiusz Milik) felálló Lengyelország volt az ellenfél. A nem túl acélos selejtezőcsoportban elég volt a lelkesedés is a főképp angol alacsonyabb osztályú csapatok játékosaiból építkező zöld mezeseknek, de a polákok már teljesen más téma. De akkor miért próbálkoztak brit ellenfelük ellen ívelgetéssel? Az rendben, hogy teljesen beálltak védekezni az északírek, a gólzsák Kyle Lafferty is szinte csak védekezett, azonban a lengyelek a fejjátékra próbáltak összpontosítani. Ez persze, hogy nem megy. De így is adódott egy-két lehetőség barátaink előtt, de azokkal nem tudtak élni. Lewandowskit teljesen kiszedték a játékból Johnny Evans-ék, így ő gyakorlatilag kiesett a meccsből. Még szerencse, hogy volt egy Milik, aki a második félidő elején gólt szerzett. De nem született több. Az északírek pedig a totális antifoci közben legalább azt elérték, hogy több próbálkozásuk volt, mint a Ferencvárosnak a Rijeka otthonában. De mint elmondták, nekik az is elég megtiszteltetés, hogy egyáltalán itt vannak. De ha ez a téma, legalább játékra lennének hajlandóak! Majd kiderül a németek és az ukránok ellen, hogy a tizenegy emberrel védekezés mennyire jó taktika. A lengyelek ellen nem jött be (teljesen).

A nap főmeccse a világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott bemutatkozása volt Ukrajna ellen. A stadionban teljesen sportszerű hangulat uralkodott és észak-keleti szomszédaink igyekeztek méltó ellenfelei lenni a Nationalelfnek. Hiába voltak nagyobbnál nagyobb helyzetek, mégis egy védő, Shkodran Mustafi törte meg a gólcsendet egy oldalsó szabadrúgást követően. Ettől függetlenül Andrij Pjatov kiváló formában védett. Már-már szinte Neuer-i magasságokba emelkedett a teljesítménye. Ha már Manuel Neuer, ne felejtsük megemlíteni a mérkőzés legnagyobb bakiját, mikor a kapus és a korábban gólt szerző hátvéd nem értették meg egymást és Mustafi elfejelte a kifutó kapus felett a labdát, amelyre majdnem lecsapott az ukrán támadó Jevhen Szeleznyov. De a németek megúszták szöglettel.
Közben Mario Götze sorban puskázta el a helyzeteket, majd Mesut Özil is már csak a kapussal szemben állt, mikor hasba lőtte. Ekkor az embernek olyan érzése támadt, hogy ismét jön az a bizonyos 92. perc, mint egy nappal korábban az angol-orosz meccsen. Lett is, csak nem úgy, mint vártam. Ukrán szöglet után egy gyors kontrát vezettek Joachim Löw fiai, majd az akció végén Mesut Özil centerezését, az alig fél perce pályára lépő Bastian Schweinsteiger dropból vágta Pjatov kapujába. Először vezetett az Eb során két góllal egy csapat, és ez is maradt a végeredmény. A németek 2-0-ra nyertek, elindulva az úton, hogy a franciák és a spanyolok után ők is világbajnokként szerezzenek Európa-bajnoki aranyérmet.

Most már csak kettőt kell aludni és 30 év után ismét világversenyen szurkolhatunk a magyar labdarúgó-válogatottnak. A drukkerek többsége elindult Franciaországba, hogy majd Bordeaux-ban, Marseille-ben és később Lyonban buzdíthassák Dzsudzsák Balázsékat. Biztonságos utat, srácok és vigyázzatok magatokra!
Nekünk addig be kell érnünk a holnapi nappal, mikor a címvédő spanyolok is pályára lépnek, de mellette egy egészen finomnak ígérkező Belgium-Olaszország mérkőzés is terítékre kerül, hogy a svéd-ír összecsapást ne is említsem! De csak egyet kívánunk: LEGYEN MÁR KEDD!!!!

Fotók: Facebook (UEFA EURO)

UEFA EURO 2016, 3. nap:
D csoport, 1. forduló:
Törökország - Horvátország 0-1 (0-1)
g.: Modric (41.)

C csoport, 1. forduló:
Lengyelország - Észak-Írország 1-0 (0-0)
g.: Milik (51.)

Németország - Ukrajna 2-0 (1-0)
g.: Mustafi (19.), Schweinsteiger (92.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése