2016. június 10., péntek

Eb 2016 - 1. nap: Nyögvenyelős francia siker

Elrajtolt a 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyen először a házigazda lépett pályára keleti szomszédunk ellenében.
Fotó: Reuters via NSO


Itt a foci-Eb és egy sporttal, de legfőképpen focival foglalkozó blog szerkesztője mit is tehet, igyekszik összefoglalni a napi eseményeket, ahogy a cím is mondja: Vélemények a lelátóról, mondjuk ez esetben kivételesen a televízió elől, hiszen sajnos nekem nem jött össze a galliai kirándulás, így az F szektorból, vagyis a fotelból követem a kontinenstornát.

De nézzük is rögtön az első nap eseményeit, vagyis csak a nyitómeccset, amelyet a házigazda Franciaország és Románia vívott egymással. Egy elvakult magyar drukker ilyenkor azt kérdezi meg magától, hogy "melyiket utálom jobban?" Egy régebbi fórum-bejegyzés jutott eszembe, ahol egy szurkoló olyan (több évvel ezelőtti felkészülési) meccset véleményezett, amelyen két olyan gárda csapott össze, amelyet utál. Most a csapatok nem lényegesek. Akkor azt kívánta, hogy legyen egy gyenge 0-0, sok sérülttel, piros lapokkal, szurkolói rendbontással. Szerencsére ez most elmaradt. Mondjuk a románok még ezt is aláírták volna a 2000-es torna győztese ellen, gyakorlatilag idegenben, még ha papíron semleges pályán rendezték a meccset.

Magyar szempontból a nyitóünnepség hozta a legmókásabb jelenetet, hiszen amikor kartonokból kirakták a lelátón az országok zászlajait, pont azok a minket habzó szájjal köpködő, szidó román-szurkolók tartották a magyar trikolórt. Ez hatalmas derültséget okozott a közösségi médiában.

De beszéljünk a meccsről is. Nem tudni pontosan miért, vagy az elhibázott taktikai felállás miatt (belső középpályások - pl. Griezmann - szélen szerepeltetése), vagy pedig a múlt - és ebből adódóan az esélyesség terhe miatt telegatyával léptek pályára a franciák, de nem tudtak teljes mezőnyfölényt kialakítani, sőt! Keleti szomszédaink előtt adódott a meccs elején a legnagyobb ziccer, de Hugo Lloris hatalmas védést mutatott be. A másik oldalon Antoine Griezmann nem tudta azt a játékot hozni, mint az Atlético Madridban. Előbb Vlad Chiriches hatalmas hibája után fejelt a kapufára, majd egy védőn megpattant lövését követően hagyta el a labda játékteret a kapu ugyanazon oldalában, mint az előbb.

A második félidő elején ismét a románok voltak aktívabbak, de gólt a hazaiak értek el. Egy előreívelésnél Olivier Giroud fejelte a játékszert a kapuba, de ehhez kellett Ciprian Tatarusanu tesze-toszasága is. Kapus, főleg egy európai élklubban játszó hálóőr így nem jöhet ki beadásra. Főleg ilyen bizonytalanul. A portás reklamált is a találkozó magyar sípmesterénél, Kassai Viktornál, azonban gondolom ő is tudta, hogy nyakig sáros a bekapott gólban, hiába ütközött a levegőben támadóval. Természetesen a védők nem a játékvezetőn, hanem csapattársukon kérték számon a találatot.
Ekkor azt várná az ember, hogy szétesik a gyengébb csapat. De a keleti védők hatalmasat mentettek Pogba helyzeténél, majd Evra szabálytalankodott Stanciu-val szemben, amelyet követően Kassai természetesen a büntetőpontra mutatott. Mindenki tisztán láthatta, hogy az v
Fotó: Facebook / UEFA EURO
olt, teljesen jogosan fújt a magyar bíró. De tegyük fel a kérdést: egy román bíró hasonló helyzetben befújná a tizenegyest a magyar válogatottnak? (Ovidiu Hategan személyében van román spori is az Eb-n) Lehet hazaárulózni Kassait, de tegyük szívünkre a kezünket és mondjuk ki: korrekten fújt, jól ítélte meg a helyzetet. Stancu pedig érvényesítette a büntetőt, egyenlített Románia, a franciák pedig ismét elkezdték keresgélni önmagukat. Az embernek teljesen az az érzése volt, hogy a gallok végig azt csinálják, amit a sárga mezesek szeretnének. Csak Dimitri Payet gondolta másképp, és 2 perccel a rendes játékidő végét megelőzően hatalmas bombagólt szerzett 18 méterről megeresztett lövésével. (Szar érzés, mi? Ugye, románok?!) Nem tudok ebből többet mutatni, inkább nézzétek! (via NSO.hu)
De térjünk át egy másik témára. A román drukkerek persze nem hazudtolták meg magukat, az Eb-n is tombolt bennük a gyűlölet a magyarok iránt. Az egyenlítő gól után (ha jól hallottam) több ezer torokból szólt hangosan a "Ki a magyarokkal az országból" rigmus - majd a románul jól tudó ismerőseim megerősítik. Ilyenkor merre van a FARE? Vagy a románoknak nyugodtan lehet kirekesztően viselkedni? Ha ezért nem büntetik meg őket, akkor azonnal töröljék el a magyar válogatott zárt kapus büntetését! Emellett a FARE pedig oszlassa fel magát, mert mint ez esetben kiderül, hogy szart sem érnek. De miért kezdték el? Kurva menő volt ezzel tisztelegni a nekik büntetőt befújó magyar játékvezetőnek, mert ők a nagy románok? Nektek is van eszetek mordorban!

Ezzel lezajlott az Eb első napja. Holnap pedig megkezdődik a nagyüzem, hiszen három meccset rendeznek. Először jön az Albánia- Kis-Albánia Svájc, majd északi szomszédunk néz szembe Wales legjobbjaival. Este pedig a nagy rangadó, amire sokan várnak: Anglia-Oroszország. Jó meccsek lesznek, na! De legyen már kedd!

UEFA EURO 2016, 1. nap:
A csoport, 1. forduló:
Franciaország - Románia 2-1 (0-0)
g.: Giroud (57.), Payet (89.) illetve Stancu (65.-büntetőből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése