2016. június 11., szombat

Eb 2016 - 2. nap: Hova tűnt Harry Kane?!

Beindult az igazi nagyüzem a Franciaországban zajló labdarúgó-Eb-n, hiszen szombaton volt az első nap, amelyen már három mérkőzésre került sor.

Már a sorsolást követően nagyon sokan beszéltek az Európa-bajnokság második napján sorra kerülő Albánia-Svájc mérkőzéssel kapcsolatban. Elsősorban a délszláv-háborút követően az alpesi országba menekülő albán kolóniáknak köszönhetően. Nagyon sokan ebből a helvét gárdát erősítetik, mint pl. Shaqiri, Behrami, de az albán oldalon is volt pár olyan futballista, aki szülőhazája ellen készült. Ebből különlegesség volt a Xhaka-testvérek összecsapása. Granit a svájci, Taulant pedig az albán nemzeti együttest erősíti. Utóbbi az utánpótlás-ranglétrát még a kereszteseknél járta végig, addig, amíg egy U21-es selejtezőn össze nem futottak a szkipetárokkal, és egy ordító ziccerben szándékosan hibázott. Mint a mérkőzés után lenyilatkozta, ő nem akar gólt szerezni nemzete ellen. Persze, hogy ajtót mutattak neki. Azóta a balkáni ország együttesét szolgálja.

Az idei Eb-n a svájci gárdában összesen hét albán kapott helyet (G. Xhaka, Shaqiri, Mehmedi, Dzemaili, Behrami, Elvedi, Tarashaj), míg a másik oldalon többen még az alpesieket képviselték utánpótlás korúként, mint többek között Taulant Xhaka és Shkelzen Gashi. A Lensban sorra került mérkőzésen a kommentátor, Knézy Jenő szerint közel 30 ezer albán foglalt helyet a lelátón. Bár a képek alapján a helvétek is rendes létszámban megjelentek.

Hiába fogadkoztak a piros mezes albánok, rögtön egy kapus hibát követően Fabian Schär fejes góljával svájciak szereztek vezetést, de Haris Seferovic révén már az első negyedóra végén a duplája lehetett volna az eredményjelzőn. Az embernek végig olyan érzése volt, mintha a helvét-brigád albán játékosai nem igazán tették volna oda magukat. Legalábbis nekem biztosan. De a szkipetároknak semmi nem akart összejönni, még a legveszélyesebb támadásaik is kihasználatlanul maradtak. Ha az nem lett volna elég, Lorik Cana buta szabálytalanságát követően meg is fogyatkoztak, a védő kézzel akadályozta meg Haris Seferovicsot, hogy 100%-os gólhelyzetben lépjen ki, de a bosnyák származású támadó a mai formáját figyelve, még azt is elhibázta volna.
A második játékrészben Vladimir Petkovic is hasonlóan érezhette a pályán történteket, mint én. Lehozta Mehmedit, Dzemailit és Shaqirit. A legjobb cserének Embolo bizonyult, aki passzaival rögtön felpörgette a fehér mezesek támadásait. A meccs vége inkább Albániáé volt, de Shkelzen Gashi 110%-os ziccert hibázott, Yann Sommer földöntúli bravúrt mutatott be. Ez azt jelentette, hogy Svájc 1-0-ra megnyerte első mérkőzését, a szkipetárok pedig továbbra is várják történelmük első futball-világversenyen szerzett góljukat.

Ha az első nap a románok magyar zászlós élőképe vitte a prímet, akkor ma mindenképp meg kell említeni a szlovákok hatalmas koreográfiáját, amely alatt fejjel lefelé tartották országuk zászlaját és a kékre festett magyar címert. De erre a tettre emelte a tétét a meccs kommentátora, Székely Dávid, aki szerint a walesiek kezdőkapusa, Wayne Hennessey görcse hátat kapott. Egy begörcsölt hát is elég fájdalmas, de ez. A viccet félretéve mielőbbi jobbulást a brit hálóőrnek! Magyarországon csak egy kisebb csoport szurkolt északi szomszédunknak, a fradisták, azoknak is egy kisebb része. De ők is csak azért, hogy tegyék be a csapatba a zöld-fehérek támadóját, Stanislav Sestákot.
Ján Kozák ezt nem tette meg, így a maradék magyarországi támogatásukat is elvesztették a tótok, főleg hogy a három felvidéki magyar (Gyömbér Norbert, Saláta Kornél és Novota János) is csak padozott a meccs alatt. Talán a Rapid Wien hálóőre magabiztosabban mozgott volna Gareth Bale szabadrúgásánál, ahol Matús Kozácik nagyon hülyén mozgott, íratlan törvénnyel ellentétesen. Természetes, hogy gól lett belőle, de előtte Marek Hamsík talán az egész torna ziccerét hibázta el. Csak egy walesi áramszünet és egy remek csere kellett ahhoz, hogy gólt szerezhessenek. Ondrej Duda egy lövőcsellel elküldte a piros mezes védőket, majd a Bogdán Ádámot (gyakorlatilag) állásától megfosztó Danny Ward kapujába lőtte a játékszert. Ekkor a szlovákok akár meg is fordíthatták volna a meccs állását, de ami az egyik oldalon nem megy be, az a másik oldalon megbosszulja magát. Egy hülye védelmi hibát követően Hal Robson-Kanu gurított Kozácik kapujának alsó sarkába. 2-1-re nyert Wales, ezzel nagy lépést téve a legjobb 16 közé kerülésért.

Az angol drukkerek pedig ezen a tornán se nagyon bírnak magukkal.  Már összecsaptak a helyi ultrákkal, tegnap az oroszokkal, most ismét balhéztak Marseille-ben. Egy drukkert kritikus állapotban kezelnek a kórházban. Ha a balhézók közül került oda az a drukker, akkor nem tudom sajnálni, de ha csak odatévedt, akkor mielőbbi jobbulást! Itthonról látatlanban nem tudok véleményt mondani. Nem vagyok az erőszak nagy barátja, nem tudom megérteni azokat az embereket, akik csak úgy heccből megtámadnak más drukkereket. Inkább beszéljék meg mikor, hol és aztán ott mehet a csörte és akkor a szurkolni vágyó fanatikusoknak sem eshet baja.

De nézzük a meccset: az oroszok látszólag túl akartak jutni ezen a napon, szinte nem akartak támadni. Gólerős csatáruk Artjom Dzjuba is sokszor besegített a védekezésben, de az angolok impotens támadásaiknak köszönhetően nem tudtak betalálni. Harry Kane pedig mintha a pályán se lett volna. Vagy öt percen át kilométeres lesen várta a labdát, vagy bebújt két védő közé, hogy jelezze: ő nincs ott. A magyar drukkernek, legalábbis nekem az volt az érzésem, mintha Szalai Ádámot látnám három oroszlános mezben. Pedig a Premier League gólkirálya vergődött ott a Vélodrome gyepszőnyegén, amelyen egy hét múlva az előbb említett személy fog taposni az Izland elleni meccsen. De ha belőle a Premier League-ben látott Harry Kane játéka jön elő, aki gólkirályi címet szerzett a világ legkeményebb bajnokságában, akkor jaj a labancoknak!
Visszatérve a meccsre. Raheem Sterling a szélen sokat futott, de az ő beadásaival se sokat értek a szigetországiak. Kane mellett ő lett volna a másik, akit gondolkodás nélkül azonnal lekaptam volna, főleg, hogy a padon ott ül mellettem egy James Milner és egy Jamie Vardy, de Roy Hodgson várt. De mire? Talán egy szabadrúgásra? Az egyik után Eric Dier odaállt és brutális gólt varázsolt Igor Akinfejev kapujába. 1-0, nem mondhatjuk, hogy érdemtelenül. De Kane maradt a pályán, továbbra is vergődött. Ez pedig megbosszulta magát és az utolsó percben Vaszilij Berezuckij felhő-fejese pedig utat talált a gólvonal mögé. Ott még Gyenisz Glusakov a hálóba segítette a labdát, de a találatot a veterán hátvédnek ítélték meg. Roy Hodgson kispadon -, és Harry Kane pályán mutatott teljesítménye két pontjába került az angol válogatottnak, az oroszok nyertek egy pontot. Ki lehet jelenteni mindkettő esethez, hogy megérdemelten. A végeredmény: 1-1.

Holnap újabb három mérkőzés vár ránk, köztük a világbajnok Németország Eb-bemutatkozása. De a nap igazi csemegéje a Lengyelország-Észak-Írország csörte lesz Nizzában, ahol már a kocsmákba több száz hordóval szállították a sört. A hangulatra nem lehet panasz, az biztos. Reméljük a játékra sem! De mi mégis a keddre várunk nagyon. De lassan pereg az idő!

Fotók: Facebook/UEFA EURO
UEFA EURO 2016, 2. nap:
A csoport, 1. forduló:
Albánia - Svájc 0-1 (0-1)
g.: Schär (5.)
Kiállítva: Cana (albán, 36.)

B csoport, 1. forduló:
Wales - Szlovákia 2-1 (1-0)
g.: Bale (10.), Robson-Kanu (81.) illetve Duda (61.)

Anglia - Oroszország 1-1 (0-0)
g.: Dier (73.) illetve V. Berezuckij (92.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése