2016. július 4., hétfő

Európa Liga: "Nemzetközi kupameccs? Itt?"

Igaz, még javában tart az Eb, de az Európa Liga selejtezői a múlt hét folyamán megkezdődtek. A háromból két csapatunk idegenben, egy pedig albérletben, de papíron hazai környezetben kezdte meg szereplését. Kis csapatunk a Videoton-Zaria Balti mérkőzésre látogatott ki.


Mondhatjuk szerencsésen alakult a sorsolás a magyar csapatoknak a 2016-17-es Európa Liga selejtezőiben. A Videoton hazai környezetben fogadta a moldáv kupagyőztes Zaria Balti együttesét, míg az MTK Kazahsztánban, a Debrecen pedig San Marinóban vendégszerepelt.
Az olcsó jegyáraknak köszönhetően úgy döntöttünk, hogy kilátogatunk a fehérváriak felcsúti albérletében rendezendő mérkőzésére, amelyre mind a négyünk meg tudta szerezni elővételben a jegyét, fejenként 500 Forintért, a budapesti TEX-jegyirodákban. Egyetlen probléma volt, hogy ott csak szurkolói kártyával lehetett jegyet venni. Ez még nem olyan nagy, hiszen mindannyiunknak megvan. A baj ott kezdődött, hogy nem tudtuk a kinézett szektorokba vásárolni a belépőt, ugyanis a székesfehérvári alakulat vezetősége csupán egy aprócska szektort, azt is a kapu mögött engedélyezte a nem vidista érdeklődők számára. És még ők küzdenek a megkülönböztetés ellen. Sebaj megvettük. De sokáig nem fért a fejembe, hogy miért kell kinézni azon nem Videoton-drukker fociszeretőket megkülönböztetni egy nemzetközi kupameccs előtt, akik szintén a magyar csapat sikeréért szorítanának. Igaz, hogy a helyszínen és Székesfehérváron vehettem volna kártya nélkül is, csak hát az a fránya munka... Semmi gond, jegyünk megvolt, irány Felcsút!

Ahogy közeledtünk miniszterelnökünk szülőfalva felé az 1-es főúton viccesen megjegyeztük két kilométerre a Pancho Arénától, hogy ilyet sehol sem tapasztalnak nemzetközi kupamérkőzésen a külföldről érkező csapatok, hiszen ilyen távolságra az arénától már rég lakott területen kellene közlekedniük. Helyette az ablakon kinézve csak egy gulyát pillanthattunk meg. Sebaj! Egy 1500-as lélekszámú községnek hiper-szuper futballstadionja, izé pályája van. A parkolás is elég érdekes. Hátul a KOMPOSZTÁLÓNÁL letehetjük a kocsikat, hiába van egy üres parkoló a falu határában a Pancho Arénánál, amelyre ki van írva nagy betűkkel: HAZAI SZURKOLÓK. Erre kiderül, az csak a VIP-parkoló, de a táblán ott ragyog ordas nagy betűkkel: HAZAI SZURKOLÓK.
(Mondjuk Felcsútra ki más járna focimeccsre, mint VIP vendégek?!) Hátul a földúton találtunk magunknak helyet, utána az edzőpályák felé nem vághatta le az ember az utat, meg kellett azokat kerülni. Így a kezdősípszóról lemaradtunk, mivel pont akkor tartott a szigorú motozás, amelyen a fiatal biztonsági őr meglepődött azon, hogy egy ember magánál hordja a pénztárcáját, mobiltelefonját és lakáskulcsát. De bent voltunk! Végül találtunk egy üres szektort az alapvonallal merőlegesen, ott letáboroztunk és jöhetett az, amit Olimpia idején a tv előtt csinálunk: leülünk és "HAJRÁ, MAGYAROK!!"

A mérkőzés során azt láttuk, hogy ez a moldáv csapat csupán egy jó erős NB III-as szintet üt meg, talán egy NB II alsóházat. Egy jó 5-7 fős szurkolótábor által űzött vendégek sok hibával játszottak, de a Videoton is enyhén idény eleji formában játszott, de a franciaországi hősök (Juhász Roland, Lang Ádám) mellett többen még nem léphettek pályára a mérkőzésen. Az első negyedórát követően Barczi kapufája már jelezte a vendégeknek, hogy itt sok jóra nem számíthatnak, de mégis az első gólt maguk hozták össze. Egy hazaadásra csapott le Géresi Krisztián, elgurította a kapus alatt a labdát, majd a szépen lassan begurult a hálóba. 1-0, szólhatott az új gólzene, a "Baby, give it up!" a "Pancholóban", ami ezúttal csont száraz volt. Utána mintha bealudtak volna a fehérváriak a meccsbe.
Több támadást tudtak vezetni a moldávok. Azt pedig megjegyeznénk, hogy a vendégek Moldova oroszok lakta autonóm részéről érkeztek (ezt ők mondták nekünk a mérkőzés végét követően), így nem tudom, hogy a szurkolók mennyire voltak boldogok attól, hogy románul mondták be nekik az információkat.

Térjünk rá a második félidőre. Továbbra is próbálkozott a Videoton, de a játékrész elején a játékvezető egy hatalmas előnyt adott számukra. Igor Picusciac (Pikuscsuk) tört be a tizenhatoson belülre és az egyik fehérvári védő utólérte, majd becsúszott. Ettől a támadó elesett, de megszólalt a síp. Az albán játékvezető felmutatta műesés miatt a sárga lapot a moldáv spílernek, de mivel volt már egy neki, így mehetett zuhanyozni. Az eset azért érdekes, mert bár büntetőt nem ért az eset, de a csatár nem magától esett el, hanem a szabályosan szerelő védő becsúszásának köszönhetően. De a játékvezető szava dönt, szöglet helyett szabadrúgással jött a Videoton és tíz emberrel folytatta a Zaria.
De ez sem sokat változtatott. A Vidi diktálta az iramot, a "bölciek" pedig igyekeztek kontrázni, ahogyan sikerül. 10 perccel a vége előtt haverom odafordult hozzám, hogy a mutatott játék alapján ez szinte ugyanaz, mint a Casoni-féle gárda. Én úgy gondolom, hogy azért egy nagy fokkal jobb. Én ekkor odaszóltam neki, hogy figyelje meg, 3-0 lesz a vége. (TANÚIM VANNAK RÁ!!! :-) Pedig nem vagyok tagja a bundamaffiának, de azt a fránya lottóötös nyerőszámokat nem érzem meg így... :-( ) Majd az öt perccel a rendes játékidő vége előtti jóslat bevált. A 88. percben végre kipasszolták a szélre Negonak a labdát, akinek a beadását Feczesin Róbert fejelte a kapuba. 2-0. A hosszabbításban pedig tovább csökkentette az esélyét a Zaria Balti, Alexander Suvorov nyújtott lábbal csúszott be az előretörő Bódinak, amelyre az ítélet nem lehetett más, mint azonnali piros lap. Persze az utána lévő bunyóban Feczesin is megkapta a maga sárgáját, amelynek feszültségét egy újabb góllal vezette le a 94. percben. A Videoton 3-0-ra nyert, ezzel szinte bebiztosítva helyét a második fordulóban, amelyben a legnagyobb valószínűséggel a szerb Cukaricki ellen fogja vívni a fehérvári gárda.
A mérkőzést követően mi még maradtunk Felcsúton megnéztük a falu legújabb nevezetességét a kisvasutat, amelyet nem találtunk az állomáson, helyette egy díszes kamrába helyezett Toi-Toi WC-t fedeztünk fel. A környékbeli kutakban ihatatlan a víz, a hazainduló szurkolók kocsijaitól pedig köhögsz a porfelhőben. Stadion Felcsútra? A legnagyobb hülyeség. Ez a véleményem.

Térjünk rá a többi magyar csapat meccseire. Ha valamelyik gárda kiesését készpénznek vettük, az az MTK-é volt. A józsefvárosi brigád hatalmas bravúrt ért el Kazahsztánban 1-1-es döntetlenjével, de a hírek szerint a játékvezetőnek nagy szerepe volt abban, hogy nem nyertek a kék-fehérek. A Debrecen pedig hozta a minimálisan elvártat, 5-0-ra nyert Serravalléban a La Fiorita ellen. Visszavágók csütörtökön.

UEFA Európa Liga-selejtezők, 1. forduló, 1. mérkőzések:
VIDEOTON FC - FC Zaria Balti (MDA) 3-0 (1-0)
gólszerző: Géresi 19., Feczesin 88., 94.

S.P. La Fiorita (SMR) - DEBRECENI VSC-TEVA 0-5 (0-2)
gólszerző: Szakály 5., 83., Tisza 34., 49., Kulcsár 89.

FK Aktobe (KAZ) - MTK BUDAPEST FC 1-1 (1-1)
gólszerző: Zsalmukan 44.-büntetőből illetve Torghelle 30.

A magyar csapatokat érintő meccsek:
FK Kabala (Qäbälä) (AZE) - FC Samtreida (GEO) 5-1 (3-0)
gólszerző: Sztankovics 16., Zenjov 19., Weeks 30., 69. 72. illetve Sergelasvili 59.

FK Csukaricski Sztankom (SRB) - FK Ordabaszi (KAZ) 3-0 (0-0)
gólszerző: Matics 49.-büntetőből, 68., Kajevics 52.

A Debrecen-La Fiorita párharc győztese a fehérorosz Torpedo Zsodinóval játszik, amely csak a második fordulóban csatlakozik a sorozathoz.

További magyar érdekeltségű meccsek az Európa Liga 1. fordulójának 1. párharcaiból:
Ventspils (LAT) - Vikingur 2-0 (Turi Géza végig védett a vendégeknél)
Shkendija Tetovo (MKD) - KS Cracovia (POL) 2-0 (Litauszki Róbert végig játszott a vendégeknél)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése