2015. május 30., szombat

Kupadöntő hazai környezetben?

Az idei Videoton-Ferencváros Magyar Kupa-döntő után nagyon sok visszhang volt, hogy nem volt túl etikus az MLSZ-től, hogy a budapestiek stadionjában rendezték meg a döntőt, pedig ez nem egyedüli a világon.

A világ számos országában fordul elő az, hogy egy előre kijelölt nemzeti stadionban játsszák le a honi kupasorozat fináléját. Az idei szezonban hazánkban a Magyar Kupa döntőjét a Ferencváros otthonában, a Groupama Arénában rendezték meg úgy, hogy a Fradi volt az egyik küzdőfél. Sokaknak nem tetszett, hogy pont ott volt a finálé, helyezték volna semleges pályára. Azonban ez már megszokott több országban, igaz, hogy a jegyek felosztásával lehetett volna másképp is dönteni, azonban erről később.

Nem egyedi a futballban, hogy egy csapat hazai pályán játszhatja az egy meccses döntőt. Németországban pl. könnyen előfordulhat, hogy a berlini Olympiastadionban rendezendő találkozóra pl. a Hertha BSC kvalifikálja magát és akkor hazai környezetben játszhat úgy, hogy még a legkisebb vakondtúrás helyét is ismerik a játékosok a pályán. Igaz, hogy a berliniek erősségben közel sincsenek a végső meccshez, idén is a Borussia Dortmund mellett a VfL Wolfsburg lesz a másik fél.
Horvátországban viszont nem rég váltottak át az egymeccses fináléra, amelyet a Maksimir Stadionban játszanak és amelynek szinte mindig a Dinamo Zagreb a résztvevője. Nem viszik máshová!
Olaszországban is az utóbbi években alakult ki az, hogy egy összecsapáson dől el a kupagyőztes kiléte. Ezt rendszerint a római Stadio Olimpicóban rendezik és 2008 óta ritkán fordult elő, hogy nem került be a stadiont használó két római csapat egyike. 2013-ban pedig egymás ellen játszották a döntőt. Idén is a Lazio volt az egyik küzdőfél a Juventus ellen.

Ma Spanyolországban is hasonló szituáció fordul elő, de nem először. Az FC Barcelona az Athletic Bilbao ellen küzd meg a Camp Nou zöld gyepén, azonban az előzetes információk szerint több baszk tombolhat a lelátón, mint amennyi katalán meg fog jelenni.
Emellett ez nem az első alkalom a hazai csapat döntős játékára, ugyanis a Real Madrid az utóbbi időben kétszer is a Santiago Bérnabeu stadionban játszhatott, igaz egyiket sem nyerte meg. Sem 2002-ben a Deportivo La Coruna, sem 2013-ban az Atlético Madrid ellen.

Nem csak a nemzeti kupákban, hanem az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában is előfordultak hasonló esetek. 2002-ben a Feyenoord a De Kuip-ben játszhatott a Borussia Dortmund ellen, 2005-ben pedig a Sporting a José Alvalade Stadionban küzdhetett meg a CSZKA Moszkvával.
A BL-ben hasonló idáig egyszer fordult elő, 2012-ben a Bayern München az Allianz Arenában "fogadhatta" a Chelsea-t. Ezen meccsek közül csak egyszer nyert a hazai alakulat.

De nem csak az fordul elő, hogy hazai környezetben léphetnek pályára a csapatok, hanem saját városban, országban.

2003-ban Debrecenben nem aratott nagy sikert, hogy a Ferencváros elleni döntőt a Puskás Ferenc Stadionban rendezték Budapesten, de azt sem hagyták szó nélkül a Lokisták, amikor a Budapest Honvéd ellen a Szusza Ferenc Stadionban kellett pályára lépni. Ezután az MLSZ úgy döntött, hogy két mérkőzésen dőljön el a trófea sorsa, de ezt két idény után elvetették.

Németországban 1985 óta csak Berlinben volt a döntő, de csak egyszer jutott be városi csapat a fináléba, akkor is az Union Berlin, amely 2-0-ra kikapott a Schalke 04-től.
Franciaországban pedig állandóan Párizsban, azon belül St.-Denisben rendezik a finálét, amelynek ma is résztvevője a Paris Saint-Germain a másodosztályú AJ Auxerre ellen. Sehol sincs tiltakozás.
Az angol FA-Kupában sem gondolkoznak, ha londoni csapat jut a Wembley-be. A döntőnek ott a helye. Ma is Arsenal-Aston Villa mérkőzés kerül sorra.

A Bajnokok Ligájában (szigorúan az átalakítás után) 1996-ban a Juventus Rómában győzte le az Ajax-szot, 1997-ben pedig a Borussia Dortmund Münchenben aratott diadalt. Nem mindig lettek sikeresek a helyi csapatok, ugyanis 2011-ben a Manchester United a Wembley-ben 3-1-re kikapott a Barcelonától.


Azonban a Magyar Kupa-döntőn történtek csak a helyszínben nem adhattak okot a panaszra. Bár tudjuk, hogy a Ferencváros hazánk legnépszerűbb egyesülete, azonban ez sem jogosította volna fel arra az MLSZ-t, hogy több jegyet adjanak számukra. (igaz, akkor a semleges szektorokban foglaltak volna helyet a drukkerek)
Normál esetben a két kapu mögötti lelátót kiadtam volna a csapatoknak, oldalra pedig az érdeklődők mehettek volna. Nem a VIP-be, vagy a beláthatatlan sarokba. Igaz, így 15 ezer néző kilátogatott a mérkőzésre, ugyanis a szurkolói kártya elleni tiltakozások közepette a fehérváriak még a szektoraik ötödét sem töltötték meg, de becsületesen szurkoltak csapatuknak.
A kupadöntőt természetesen a helyszínen tekintettük meg, beszámolót később írunk róla.

Mint látjuk, a helyszínnel nincsen semmi gond, ha előre kinevezik, azonban a szerencsés csapatnak ne legyen semmi különleges bánásmód. Ugyan az vonatkozzon rájuk is, mint a másik félre! Mert a kupadöntő egyenlő feltételek mellett az igazi, még akkor is, ha valamelyik csapat saját stadionjában léphet pályára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése