2015. május 19., kedd

Győri rivalizálás jelenhet meg a lelátókon?

Milyen hatással lehet a szurkolótáborok életére a győri futball két csapatának, a Gyirmótnak és az ETO-nak a helycseréje?
Fotó: eto.hu

2015. eddig sötét évnek bizonyul a magyar labdarúgás történelmében. Tíz éve is, nagy botrány övezte a 16-ra bővítést 12-ről, azóta csapatok mentek tönkre, újak születtek meg, azonban ilyen még nem fordult elő az utóbbi években, hogy több csapat nem tudja vállalni az NB I-es szereplést, köztük a 2013-as magyar bajnok.

Márciusban csődöt jelentett a Győri ETO FC-t többségi tulajdonban üzemeltető Quaestor-csoport egyik főbb vállalata, amely súlyosan érintette a Rába-parti zöld-fehér klubot. Nem csak többségi tulajdonosukat, de még a legfőbb támogatójukat, az Audit is elveszítették, legalábbis a felnőtt csapat mellől. Azóta szponzor nélkül, napról-napra élt a klub, voltak játékosok akik felbontották a szerződésüket, az edzői stáb is megritkult, de a futballisták többsége és Miriuta László vezetőedző is maradt az idény végéig, és próbálnak lelket önteni az aggódó szurkolókba azzal, hogy a pályán mindent megtesznek a győzelmekért.
2015. május 9-én azonban az ETO vezetősége bejelentette, hogy a csapat a következő szezontól csak a harmadvonalban tud elrajtolni, a B-csapat helyén. Nagy harcot vívtak ezért is, de szerencsére a város és a futsalcsapat segített, hogy a klub legalább életben maradhasson.
Fotó: MTI/Telesport.hu

Eközben pedig a város másik részében csodára készülnek. A külvárosi Gyirmót FC Győr jelenleg a feljutó, 2. pozíciót foglalja el a Merkantil Bank NB II-ben két fordulóval a szezon végezte előtt, és a hétvégén a Mezőkövesd legyőzésével, akár az élvonalbeli tagságot is kiharcolhatják, amennyiben sikerük mellett a Békéscsaba nem szerez pontot a Soroksár ellen.
Amíg az ETO-nál megy a harc az életért, Gyirmótban minden elkezdett virágozni. Nyáron befejeződhet az új stadion felépítése, ahol modern, európai körülmények között fogadhatják a szurkolókat, ellenfeleket.
Épül a Gyirmót új szentélye
Fotó: Cseh Róbert, kisalfold.hu
Ilyenkor adódik a kérdés, hogy mihez vezethet a két klub helycseréje? Több helyen láthattuk, hogy a szurkolói csoportok átpártolnak a jobb helyzetben lévő csapathoz, mint pl. Sopronban, de a legtöbb esetben ez úgy következett be, hogy a szeretett csapat becsődölt és megszűnt. A Hűség városában is jelenleg az FC Sopron szurkolói csoportjai az SVSE-GySEV mérkőzéseit látogatják és ott szurkolnak.
Győrben pedig más a helyzet, hiszen az ETO nem szűnt meg. A zöld-fehérek szurkolótábora nem teljesen állandó, a mérkőzéseket még a sikeres időszakban is nagyjából 5 ezren látogatták, a Ferencváros ellen teltházat regisztrálhattak. Eközben a futballszeretők többségét biztos vonzani fogja a város szélére az élvonal illata. Emellett nagy valószínűséggel a Gyirmót megkap olyan szponzorokat is, amelyekkel elképzelhető, hogy sokáig az eddig élvonalbeli városi "rivális" előtt tündökölhet. Ezzel olyan bizonytalan drukkereket is magához vonzhat a sárga-kék alakulat, akikkel kiépítheti saját szurkolói bázisát a jövőre. Azonban az ETO-nak továbbra is megvan az a magja, amely akár a legalsóbb ligákban is kiállna a csapat mellett. Ebből akár a közeljövőben nagyobb rivalizálás alakulhat ki a győri drukkerek között, amely sokszor incidensekbe is átcsaphat, hiszen az ETO-sok nem biztos, hogy el fogják fogadni azt, hogy a városi kisebbik csapata sikeresebb lesz náluk, de ezt majd az idő és az adott szituáció eldönti.
Ilyen volt a pálya Gyirmóton
Fotó: nb2.hu
Azt nem tudni, hogy a Győri ETO régi szponzorai közül mennyi fog átpártolni a Gyirmóthoz, de abban biztosak lehetünk, hogy amennyiben a kisebbik Rába-parti csapat gyökeret tud ereszteni az élvonalban, a jövőben egy nagyobb ellentét kialakulhat a város két csapata között.
Fotó: Ultrasliberi.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése