2015. május 20., szerda

0-7-től a tizenegyesekig - Az elmúlt 15 év kupadöntői

Ma este ismét megmérkőzik két csapat a Magyar Kupa trófeájáért, amelyet a Ferencváros 21., a Videoton pedig 2. alkalommal szerezhet meg.
Fotó: NB1.hu

Az elmúlt 15 év során a két, ma pályára lépő csapat három-három alkalommal jutott be a fináléba, ebből a Ferencváros kétszer, míg a Videoton, vagyis FC Fehérvár egyszer tudott diadalmaskodni.

Kezdjük az ezredforduló első kupadöntőjével a felsorolást. Két patinás klub csapott össze a Népstadionban, azonban sem az MTK, sem a Vasas nem tudott megmozgatni nagyobb nézősereget, csupán 4000 néző láthatta, ahogy Illés Béláék 3-1-re megnyerik a kék-fehér klub történelmének 12. trófeáját a sorozatban.

Egy évvel később már teljesen más hangulatú összecsapás várt a felekre. Az NB I-ből frissen kieső DVSC ellenfele a történelme második kupadöntőjére készülő Videoton volt. A Ferencváros Üllői úti stadionjában 11 ezer szurkoló figyelhette, ahogy a hajdúságiak 5-2-re legyőzik a fehérvári alakulatot, majd a meccs után a fradisták csínyének hála cserélhettek kereket járműveiken.

2002-ben Győr adott otthont a finálénak, amelyben a Szombathelyi Haladás és az Újpest mérkőzött meg egymással. A lila-fehérek Vágner góljával szereztek vezetést, amelyre a rendes játékidőben a fiatal, Halmosi Péter még válaszolt. A hosszabbításban nem létezett az Aranygól szabály a kupa keretein belül, azonban Robert Vágner második góljánál le kellett fújnia a találkozót a játékvezetőnek, ugyanis a pályát elözönlötték az ünneplő lila-fehér drukkerek.

2003-ban ismét igazi kupadöntőt láthattak a felek a Debrecen és a Ferencváros szereplésével. A találkozó nem kizárólag a Fradi győzelméről, hanem Szűcs Lajos és Dragan Vukmir ügyetlenkedéséről is emlékezetes marad. Szerencséjükre Tököli Attila hozta klasszisát a második félidőben és megfordította a mérkőzést.
Szentes Lázár ekkor megkezdte edzői mélyrepülését, ugyanis rögtön keresgélte a kifogásokat a meccs után: "sütött a Nap, Budapesten kellett játszani, a közvetítő TV-társaság a hibás..."
A történethez hozzátartozik, hogy néhány héten belül a Loki borsot tört a Fradi orra alá, miután az Üllői úton elért 0-0-s döntetlennek köszönhetően, a zöld-fehérek elbukták a bajnoki címet az MTK-val szemben.

2004-ben eredetileg Zalaegerszegen tervezték megrendezni a Magyar Kupa fináléját, azonban végül ismét a Puskás Ferenc Stadion adott helyszínt a másodosztály bajnokaként érkező Honvéd és az akkor gyengébb passzban lévő Ferencváros között. Kevés néző előtt rendezték meg a találkozót, amin végül a Fradi megszerezte 20. trófeáját, 3-1-es sikerével, a kispestiek pedig kidrukkolták a zöldek bajnoki címét is, amelynek köszönhetően az NB I/B-ből kiléphettek az európai küzdőtérre.

A 2005-ben megrendezett finálét legszívesebben elfelejtenék a IX. kerületben, ahol a mérkőzést ma is csak úgy említik, mint "A horvát bohózat". A Székesfehérváron megrendezett döntőt ismét a Ferencváros vívta a feltörekvő Matáv-Sopron ellen, amelyen a hűség városának csapata félidőre 3-0-s előnyt szedett össze, emellett a Fradiból kiállították Szűcs Lajost és Rósa Dénest, majd a második félidőben Adem Kapicsot is. A Pintér Attila vezette soproniak végül 5-1-es sikert arattak, a zöld-fehérek pedig nem vették át az ezüstérmeket, amiért kizárták a csapatot a következő évi kupasorozatból.

2006-ban ha csapatként nem is, de valamilyen szintem mégis résztvevője volt a Ferencváros a kupadöntőnek, ugyanis az FC Fehérvár és a Vasas összecsapását az Üllői úton rendezték meg. A rendes játékidő 2-2-es döntetlenje után a hosszabbítás nem hozott találatot, a büntetők során pedig a székesfehérváriak voltak pontosabbak, amellyel megnyerték történelmük első trófeáját.

2007-ben ismét Budapesten, ezúttal Újpesten a Szusza Ferenc Stadionban rendezték meg a finálét, amelyben az utóbbi legszebb időszakát élő Budapest Honvéd és a bajnok DVSC-Teva csapott össze.A kétszer 45 perc 1-1-es döntetlent hozott, majd a hosszabbításban Pomper kiállítása után nagy bajba került a Honvéd, Sidibe góljával pedig hátrányba. Azonban a 103. percben újabb tizenegyest ítélt a játékvezető, amelyet Szabó Tibor értékesített. Hogy ne legyen probléma a tizenegyesekig, Bíró Péter is kiállt a debreceniektől, a szétlövésben pedig jobbnak bizonyultak a kispestiek és 1996 után újra trófeának örülhettek. Ekkor úgy tűnt jó helyzetbe kerülnek, bizakodtak is a Bozsik Stadion környékén.

2008-ban megváltoztatták a lebonyolítási rendszert, ugyanis a Debrecen vezetősége panasszal élt azt illetően, hogy Budapesten kellett játszani egy budapesti csapat ellen a finálét, így az MLSZ 1996 után ismét oda-visszavágós rendszerben rendezte meg a döntőt, amelyen megismétlődött a tavalyi párosítás. Az első mérkőzést a Bozsik Stadionban rendezték, amelyen a hajdúságiak igazi erődemonstrációt tartottak a vörös-feketék ellen, 7-0-ra győztek. A visszavágó már csak formalitás volt, 2-1-re nyert a Loki.

2009-ben ismét a kispestiek és ismét két mérkőzésen, ezúttal a Győri ETO volt az ellenfél. A folyók városában rendezett odavágón egy kapitális védelmi hiba után Abraham Guié Gneki szerezte meg a győzelmet a Honvéd számára, amely a visszavágóra is elégnek bizonyult, a Bozsik Stadionban 0-0-s döntetlen született, a Budapest Honvéd megszerezte történelmének 7. sikerét.
Fotó: NSO.hu

Egy évvel később visszaállt a régi rend és ismét csak egy mérkőzésen dőlt el a kupa sorsa. A bajnoki címet megszerző és 2010-ben minden fronton diadalt arató DVSC-Teva ezúttal a ZTE ellen lépett pályára. A fordulatos és remek hangulatú mérkőzésen a Loki 3-2-es győzelmet aratott.

2011-ben Kecskemét történetének legnagyobb futballmeccsére készülhettek a szurkolók, ugyanis a KTE bejutott a döntőbe, ahol ellenfele a bajnoki címet megszerző Videoton volt. Szinte mindenki elkönyvelte a fehérváriak sikerét, de Foxi Kethevoama másképp gondolta, mesterhármasának köszönhetően 3-2-re nyertek a hírös városiak, megszerezve történelmük legnagyobb sikerét és először kiléphettek az európai küzdőtérre.
Fotó: Fourfourtwo.hu

Az egy évvel korábban az élvonalból kieső MTK mindenkit meglepett a Magyar Kupában, sorra búcsúztatta a legnagyobb ellenfeleket. Az ismét a Puskás Stadionban megrendezésre kerülő fináléban a Debrecen várt rájuk, akik ellen a 80. percig nyerésre álltak. Nagy Zoltán egyenlítése után Zsidai László a 87. percben ismét megszerezte a vezetést a kék-fehéreknek, amelyre rögtön volt válasza Szakály Péternek, így az NB II-es csoda elmaradt. A kupát büntetők után nyerte meg a Loki.

2013-ban ismét Loki, ismét Budapest, ám ezúttal a Bozsik Stadion, ellenfél pedig a Győr. Az első félidőben a bajnokcsapat szerzett vezetést Nemanja Andrics góljával, amelyre a második félidőben tudott válaszolni a Debrecen Adamo Coulibaly révén, majd a 86. percben a francia támadó góljával meg is nyerték a találkozót, megszerezve 6. elsőségüket a Magyar Kupa históriájában.

2014-ben feszültebb, de annál remekebb hangulatú találkozót láthatott a publikum. 2002 után ismét trófeát nyerhetett az Újpest, amely már az 5. percben megszerezte a vezetést a Diósgyőr ellen. A két tábor által végig űzött csapatok harcos mérkőzést játszottak a pályán, amelynek végén Bacsa Patrik mentette hosszabbításra a mérkőzést, azonban a büntetők a liláknak kedveztek, az Újpest történelme során 9. alkalommal hódította el a trófeát.
Fotó: MLSZ
Ma is elég parázs csatára lehet számítani a pályán az ország két legjobb formában lévő csapatától. A Fradi 2004 óta csak egy Ligakupát tud felmutatni, amíg a Videoton második bajnoki címét nyerte meg idén, és azóta volt egy kupagyőzelmük is. A Ferencváros hatalmas előnyt kapott azzal, hogy egy egymeccses finálét hazai környezetben játszhat, amelyre a Magyar Kupa történelmében nem nagyon került sor. Vajon ki fogják ezt használni a zöldek? Ma este kiderül 20 órától.
Fotó: MNO.hu

Az elmúlt 15 év kupadöntői, helyszínekkel:
2000 (Budapest, Népstadion): MTK Hungária - Vasas-Danubius Hotels 3-1 (0-1)
2001 (Budapest, Üllői úti Stadion): Debreceni VSC - Videoton FC Fehérvár 5-2 (1-0)
2002 (Győr, ETO Stadion): Újpest FC - S.-Oliver Haladás 2-1 - hosszabbítás után (1-0, 1-1, 1-1)
2003 (Budapest, Puskás Ferenc Stadion): Ferencvárosi TC - DVSC-MegaForce 2-1 (0-1)
2004 (Budapest, Puskás Ferenc Stadion): Ferencvárosi TC - Budapest Honvéd FC 3-1 (1-0)
2005 (Székesfehérvár, Sóstói Stadion): MATÁV-Sopron FC - Ferencvárosi TC 5-1 (3-0)
2006 (Budapest, Üllői úti Stadion): FC Fehérvár - Vasas SC 2-2 - büntetőkkel 5-6 (0-1, 2-2, 2-2)
2007 (Budapest, Szusza Ferenc Stadion): Budapest Honvéd FC - DVSC-Teva 2-2 - büntetőkkel 1-3 (0-1, 1-1, 2-2)
2008: Budapest Honvéd - DVSC-Teva 0-7 (0-3), DVSC-Teva - Budapest Honvéd 2-1 (0-1) össz: 9-1 a Debrecennek
2009: Győri ETO FC - Budapest Honvéd 0-1 (0-0), Budapest Honvéd - Győri ETO 0-0 össz: 1-0 a Honvédnak
2010 (Budapest, Puskás Ferenc Stadion): DVSC-Teva - ZTE FC 3-2 (2-1)
2011 (Budapest, Puskás Ferenc Stadion): KTE-Ereco - Videoton FC 3-2 (2-0)
2012 (Budapest, Puskás Ferenc Stadion): DVSC-Teva - MTK Budapest FC 3-3 - büntetőkkel 7-8 (1-0, 3-3, 3-3)
2013 (Budapest, Bozsik Stadion): DVSC-Teva - Győri ETO FC 2-1 (0-1)
2014: Budapest, Puskás Ferenc Stadion): Újpest FC - Diósgyőri VTK 1-1 - büntetőkkel 4-3 (1-0, 1-1, 1-1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése