2015. június 4., csütörtök

U20-vb: visszaküzdötték magukat a szurkolók szívébe a magyar játékosok

Ki gondolta volna, hogy ennyi magyar drukker lesz idegbeteg egy Brazíliától elszenvedett vereség után? Többek közt Fahad Al-Mirdaszi játékvezetőnek köszönhetően ez megtörtént.
Fotó: FIFA.com, Getty Images

Senki nem várt nagy dolgokat a magyar labdarúgó válogatottól az Új-Zélandon tartandó U20-as világbajnokságon. A mieink egy gyenge U19-es Eb-szereplés után kvalifikálták magukat a világeseményre, ahol Észak-Korea mellett Brazília és Nigéria került a csoportunkba.
Egy évvel ezelőtt Mészöly Géza irányításával azt gondoltuk, hogy remek csapatunk, akár megismételhetik a Németh Krisztián és Koman Vladimir nevével fémjelzett 2008-as csapat sikerét, az elődöntőt, amikor az olaszok búcsúztatták a mieinket Csehországban.
Mészöly Gézában én is bizakodtam, nem csak a remek felkészülési eredmények miatt, ahol többek között Németországot is legyőztük, hanem az Újpest és a Vasas kispadján mutatott teljesítménye miatt is, akikkel többet hozott az elvártnál.
Aztán jött a csalódás, a legnagyobb hír az Eb-n az volt, amikor a játékosok az ország legismertebb fodrászával csináltatták meg a hajukat.

Személy szerint egy internetes lap tudósítójaként jelen voltam mind a három csoport mérkőzésen és én is csalódtam a csapatban az osztrákok és a portugálok ellen. Az előbbiektől 3-1, a luzitánoktól 6-1-es vereséget szenvedtünk, amellyel a szurkolók is elpártoltak a csapattól és nem volt nagy népünnepély Izrael 2-1-es legyőzésénél, amellyel megváltottuk jegyünket Új-Zélandra. Hoztuk a kötelezőt.
A torna után leváltották a "Kis-Kavicsot", helyét Szalai László vette át, majd végül Bernd Storck vezetésével készülhettünk a vb-re.
Természetesen nem volt nagy elvárás, amelyet még Észak-Korea legjobbjainak 5-1-es legyőzése sem növelt meg.
Fotó: FIFA.com

Én is úgy voltam a brazil meccs előtt, hogy ne szenvedjünk nagy vereséget, mint a Pancho Arénában a portugáloktól, ahol André Silváék azt csinálták a magyar csapattal, amit csak akartak.
A szaúdi Fahad Al-Mirdaszi játékvezető már az első 15 percben úgy elkezdte szórni a sárga lapokat a legkisebb szabálytalanságokért is, mint egy Las Vegas-i kaszinóban. Így kapott érdekes körülmények között Tamás Krisztián is, aki később jogosan megkapta a másodikat is. De addig Mervó Bence éles szögből leadott lövését a kapuba ütötte Jean kapus és csak a vonal mögül tudta visszakanalazni. Vezetünk Brazília ellen, el sem akartam hinni. És jöttek a további helyzetek, míg a szamba királyok a kaput sem tudták eltalálni. Aztán jött az említett piros lap, és a szaúdi sípmester főszereplőnek lép elő. Nem elég, hogy a brazilok odaszögeznek a kapunk elé, a sárga mezeseknek még a kemény játékot is engedték. Kalmár Zsolt lekönyöklése, vagy Sallai felvágása a tizenhatoson belül, amiért nem járt büntető.
Félidőben 1-0-ra vezettünk, elkezdtünk bizakodni.
Fotó: FIFA.com

Alig kezdődött el a második játékrész, rögtön egyenlített ellenfelünk: egy szöglet után a csapatkapitány, Danilo maradt üresen a tizenhatoson belül, senkitől sem zavartatva fejelhetett Székely György kapujába.
Bár szinte azonnal volt egy ordító helyzetünk, amit lesen állítottak meg, de utána szinte csak a braziloknál volt a labda, de a magyar fiúk hősiesen védekeztek, majd a 85. percben ismét főszereplővé lépett elő a játékvezető és a szellőnek köszönhetően feldőlő brazil játékos számára büntetőt ítélt. Ahogy Knézy Jenő is mondta, szinte csak erre várt az egész meccsen. A tizenegyest Andreas Pereira a hálóba lőtte, a kapus pedig majdnem megfogta. A magyaroknak tíz emberrel esélye sem volt az egyenlítésre, a játékvezető pedig sokat tett a brazil győzelemhez. Ezek után több magyar drukker agyát tovább idegelte a mérkőzés utáni FIFA reklám, amelyben a Fair Play-t hirdették, hogy küzdenek a mérkőzések befolyásolása ellen. Ha ez valóban így van, a szaúdi bírót még ma haza zavarják!
Fotó: FIFA.com
Még így lenyugodva sem lehet mást írni a mérkőzésről, mint, hogy pontokat vettek el ma a magyar válogatottól. Nem vártam sokat ettől a meccstől, nem hittem volna, hogy ideges leszek egy brazilok elleni vereség miatt. Mégis megtörtént. A magyar focisták pedig egy valamit szereztek vissza az U19-es Eb után, a szurkolók támogatását. A vereség ellenére is csak annyit lehet mondani: SZÉP VOLT, FIÚK!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése