2016. november 14., hétfő

Magyar drukkerek Németországban


A múlt hétvége folyamán rendezték a német labdarúgó-Bundesligában a Bayern München-Hoffenheim összecsapást, amelyre egy csoportnyi magyar drukker elindult a kiscsapat "falvába". Nem tévedtek el, mert nem az Allianz Arena volt az úticéljuk! Vendégszerzőnk, Balázs Zoltán írása az eseményekről.


Egy régi vágyam vált valóra a hétvégén, ugyanis részt vehettem egy női Bundesliga mérkőzésen. Amikor három évvel ezelőtt, Zeller Dóra a magyar női labdarúgó válogatott és a Hoffenheim jelenlegi támadója Németországba igazolt elhatároztam, hogy egyszer megnézem Dórit miként boldogul nyugaton. Nem kevés szervező munka előzte meg ezt a túrát már a nyár végén elhatároztam, hogy többedmagammal útra kelek egy Hoffenheim-találkozóra. Persze jött a kérdés, mégis melyik mérkőzést válasszuk. Így egy Melanie Leupolzzal készített interjú után esett a választás a német bajnokcsapatra, a Bayern Münchenre.

 Péntek reggel 6 órakor így útnak indultunk, hogy magunk mögött hagyva a fővárost elinduljunk és célba vegyük Németországot. Délután 4 órakor meg is érkeztünk St. Leon-Rotba. A több mint tízezer főt számláló kisváros, Baden-Württemberg nevű tartományhoz tartozik. Érkezésünk után természetesen elfoglaltuk a szállásunkat, majd elindultunk Dórihoz. Támadónk egy családnál bérel egy szobát, akik számára nem ismeretlen a női labdarúgás, hiszen az egyik lány a Frankfurt játékosaként szerepel a nyár óta. Egy rövid program egyeztetés után elindultunk a pár percre található edzőközpontba ahol a magyar labdarúgónő egy átmozgató edzésen vett részt, amit természetesen mi is figyelemmel követhettünk és megnéztük a csapat edzőközpontját is. A női csapat főhadiszállásán, egyedülálló módon odafigyelnek az egyéni sport támogatására, nem csak a futballra figyelnek oda, hanem az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen fontos a játékos szakmai előmenetele. Az öltözők és a konditerem mellett két nagyméretű füves pályán éppen az első és második számú csapat gyakorolt és készült az előttük álló találkozóra. Maga az edzés egyébként jó hangulatú volt, az első csapat játékosainál nem érződött a másnapi találkozó súlya.


Szombaton természetesen már alig vártuk, hogy megérkezzünk a mérkőzés helyszínére ahova az előzetes hírek szerint 2-3 000 nézőt vártak a szervezők. Már itt is nagy mosoly kerekedett az arcunkra, hiszen idehaza szerintünk pezsgőt bontanának, ha ennyien lennének kíváncsiak egy átlagos JET-SOL Liga-meccsre, aztán persze ahogy az összecsapásnak helyszínül szolgáló Dietmar Hopp stadionhoz közeledtünk már-már látható volt, ahogy a város lakosai a mérkőzésre tartanak. Megtelt parkoló fogadott minket ahol a szurkolók sálba burkolózva tartottak a főbejárat felé. A létesítménybe belépve érezhető volt a lemaradás, hiszen büfé és a csapat relikviáit áruló standdal találkoztunk, amivel idehaza ritkán fut össze az ember, ha egy női bajnokira kilátogat. A két egyesület fanatikusai már hangoltak a bő fél óra múlva kezdődő találkozóra a lelátók pedig szépen lassan megteltek így mire kivonultak a pályára két csapat játékosai már nem láttam üres helyet a lelátón. A találkozón Zeller Dóra csak a kispadon kapott helyet így reménykedhettünk, hogy előbb utóbb Jürgen Ehrmann pályára küldi honfitársunkat. A Bayernnél Thomas Wörlének így is fejfájást okozhatott, hogy a mérkőzésre kidőlő Leupolzot kivel helyettesítse.

Bár az időjárás nem volt igazán kedvező a játékosok nem sajnálták saját magukat egy becsúszás után igazi sárdagasztást rendeztek nem ismertek elveszett labdát. A címvédő kezdte jobban a mérkőzést Miedema beadását Dongus mentette szögletre. A 12. percben ismét a holland támadó került gólhelyzetbe, ám Behringer passza után nem tudott túljárni a horvát kapus eszén. A 25. percben aztán megtörte a mérkőzés gólcsendjét Miedema és 16 méterről lőtt a hálóba ezzel vezetést szerezve csapatának. A hazaiak első nagyobb helyzetéig fél órát várni kellett ám Steinert próbálkozását védte Korpela. Az első játékrészben növelhette volna előnyét a bajor gárda ám Gerhardt lövése mellé ment így jöhetett a megérdemelt félidő.

A második játékrészben a Hoffe megérdemelte volna a döntetlent, hiszen a játék képe alapján a második játékrészben több helyzetet tudott kialakítani Előbb a 61.percben pontrúgásból majd a 61. percben egy beívelt helyzetből egalizálhatott volna a hazai társulat, de előbb a müncheniek finn hálóőrén utóbb pedig csak pár centin múlott az egyenlítés. 9 perccel a lefújás előtt aztán ismét a hazaiak jelentettek veszélyt a vendégek kapujára Deman távoli lövése ment röviddel a léc fölé. A vége előtt aztán az első találat szerzője Miedema került helyzetbe, de fölé lőtt, így maradt az 0-1-es végeredmény.

Sajnálatunkra nem láthattuk játszani Dórit az első csapatba, de így is nagy élmény volt látni a találkozót egyrészt a hangulata miatt, másrészt az irama miatt is másabb volt, mint egy hazai női bajnoki találkozó. Jó volt látni azt, hogy nyugaton a klubvezetők nem nyűgként tekintenek a női labdarúgásra és mindent megadjanak a csapat számára. Persze azt is jó volt látni, amit nyugaton mit tesznek meg annak érdekében, hogy látogatottabb legyen egy találkozó, van mit tanulni.

A találkozó után persze jöhetett a játékosok számára a kötelező program sorra osztották az aláírást és vidáman álltak a kamerák,fényképezőgépek elé 1-1 közös fotó erejéig. Nekünk pedig következett a Hoffenheim második csapatának mérkőzése ahol Dóri győztes góljának és jó játékának örülhettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése