2015. március 25., szerda

Egy "mennyei" hétvége

A hétvégén két budapesti rangadót is rendeztek a labdarúgó NB I-ben, amelyekre természetesen kilátogattunk.

Nem azt mondjuk, hogy a magyar labdarúgás a legfényesebb időszakát éli, ugyanis játék egyre gyatrább, a szigorú biztonsági követelmények miatt pedig elmaradnak a szurkolók a mérkőzésekről. Ebben az időszakban érkezett el az OTP Bank Liga 21. fordulója, amelyben egymás ellen játszott kettő-kettő budapesti csapat. Szombaton a Magyar Kupa-címvédője, az Újpest látogatott a Bozsik Stadionba, másnap az MTK Budapest lépett pályára az örökrangadón a Ferencváros otthonában.

Éppen a kezdőrúgásra érkeztünk meg szerkesztőtársammal a Budapest Honvéd otthonához, ahol nyoma sem volt annak, hogy az egyik legnagyobb honi rangadó kerül megrendezésre, hacsak nem a rendőrségi zárásból. Máskor ilyen időben a pénztáraknál olyan tömeg észlelhető, hogy a drukker talán annak is örül, ha az első félidő felére beérne. Egyelőre csak néhány külföldi futballturista vásárolt jegyet, míg egy üres pénztárnál egy trükkel elintéztük azt, hogy én kispesti szurkolói kártya nélkül bejussak a kispesti kanyarba, ahová kollégámnak névre szóló helye van.

Az 1. perc közepére estünk be a stadionba, ahol legnagyobb megdöbbenésemre nem várt az a nagy tömeg, ami a régebbi időkben. Imitt-amott lézengett egy ember, majd a biztonsági őrök legnagyobb nevetése közepette egy kínai Honvéd-szurkoló jelent meg, akit fura szurkolása után cintányéros majomnak neveztek el a szekusok. Legalább lelkesen űzte a hazaiakat!
Hiába az akciók, hiába az ingyen pólók, a biztonsági követelmények és a vörös-feketék gyenge szereplése miatt alig 800 drukker lézengett a szebb napokat is átélt Bozsik Stadionban, mindezt a vendégszurkolókkal együtt. Mind tapasztalhatták, ahogy egy buta szabálytalanság után büntetőhöz jutottak a fehér mezben játszó lilák. Természetesen mentek az imák, hogy Kemenes Szabolcs valahogy védje ki Dusan Vasziljevics büntetőjét, de ezek süket fülekre találtak, vezetett az Újpest 1-0-ra. Persze az új igazolásokkal kiegészült Honvéd küzdött az egyenlítésért, az aprócska venezuelai Jesús Meza sokszor őrjítette meg az észak-pestiek védelmét, majd gólt végül egy beadás után Hidi Patrik szerzett, bepaskolta a labdát Balajcza Szabolcs hálójába.
A gól ismét az Újpestet hozta lázba, és Nemanja Andrics találatával a félidő előtt ismét megszerezték a vezetést. Az első félidőben a hangulat nem volt valami eget verő, ugyanis a kispestiektől néhány buzdítás, felhördülés volt tapasztalható, de semmi más. Síri csendben nézték a találkozót. A vendégeknél néhány dal szólt, de az ultrák nélkül ott is nagyjából csak nézték a játékot.
A második félidőben a Honvéd szinte az életéért játszott, nagyon sok akciót kidolgoztak, de az újpestiek kapusa végig a helyén volt. Azonban amikor mindenki Loic Nego és Anibal Godoy kakasviadalára összpontosított, Prosser Dániel megszerezte az egyenlítő gólt. Néhány ellentámadása még akadt a liláknak, de érdemi helyzet nem született belőlük. A vége 2-2-es döntetlen, amely a Honvédnak nem jött igazán jól a kiesés elleni küzdelemben. A Honvéd-szurkolók között már ment a poénkodás korábban is, hogy "jövőre bajnokok lesznek... a másodosztályban!" Azonban a válogatott szünettel egy kis összeszokási időszak érkezett el számukra, amellyel a folytatásra összeállhat a csapatuk.

Vasárnap pedig a magyar foci legősibb rangadója került megrendezésre a Ferencváros és az MTK Budapest között. A brutális jegyárak és a vénaszkenner ellenére így is szép tömeg jött össze a találkozóra, bár a meccs előtt nem azt a régi feelinget éreztem mint régen, amikor az aluljáróban meg se lehet mozdulni a hangoló drukkerektől. A meccs előtt a zöld-fehér drukkereknek kisebb programokat szerveztek, mint pl. az erősrúgó-verseny (nekem 80 km/h jött össze - nem vagyok egy Roberto Carlos), vagy egy fotófalba olvadva a Fradiba igazolni Böde Dániel, Hajnal Tamás és Gera Zoltán mellé. Közben a szurkolók sztorizgattak, felelevenítették a régi meccseket túrákat, kibeszélték a jelenlegi helyzetet.

A bajnoki forduló legnagyobb nézőszáma jött össze a Groupama Arénában, ahol a drága jegyárak ellenére több család volt jelen. Néhány szólam elég brutálisat szólt a lelátón, ilyenkor gondol bele az ember, hogy ha a tábor itt lenne, milyen hangulat lenne itt?  Az atmoszféra olyan volt, mint egy sok nézős, de kis táboros divatcsapat meccse. Az előénekes monoton rekedtes hangon nyomatta a szövegét, de igazi szurkolást nem lehetett hallani a kapu mögül, maximum akkor, amikor az összejött tömeg kezdett énekelgetésekbe. A vendégszektorból csak néha jött egy-egy "MTK, MTK!" rigmus, amit erős füttyszó követett.
A pályán pedig elkezdődött a mérkőzés és természetesen a kék-fehérek hírhedt támadója, Torghelle Sándor hozta a formáját, már azt is csodálták a lelátón, hogy a 2. percben nem kapott kiállítást taposásért.
Közben a Fradi mit sem törődve ezzel, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de Hegedűs Lajos ismét remek napot fogott ki. Majd a 35. percben Roland Lamah-t buktatta a fiatal Baki Ákos, amiért büntetőt kapott a Fradi, amelyet a Real Madridot is megjárt David Mateos értékesített. Néhány perccel később újabb büntetőt kaphattak volna a zöld-fehérek, azonban Erdős József játékvezető szerint egy mezőnyjátékos is megfoghatta kézzel játék közben a labdát. Meggyőző fölénnyel játszott a Fradi, de az eredményjelzőn csak 1-0 állt a félidőben.
A második félidőben ugyanott folytatta a Ferencváros, mint eddig. Somália remekül szerzett labdákat a félpályánál, közben a támadók már a tizenhatosnál letámadták a kék-fehérek védelmét, amelynek nehéz dolga volt a labdakihozataloknál. Azonban a helyzetek kihasználásával ismét problémák adódtak. Az utolsó 20 percre magukra húzták a zöld-fehérek az MTK-t, azonban ekkor sikerült bebiztosítani a végeredményt, a frissen beállt Busai góljával, Varga Roland szép cselei után. Azzal több szurkoló is egyetértett a meccs után, hogy itt a Fradinak legalább 5-0-ra kellett volna nyernie a játék képe alapján, de a kapuba csak kétszer jutott a labda.


Győzelmével a Ferencváros egy pontra feljött a második helyen álló örök riválisára, de még mindig tetemes a hátránya az éllovas Videotonnal szemben, amely 0-0-s döntetlent játszott Felcsúton a Puskás Akadémia vendégeként, ahová a válogatott szünet után Gera Zoltánék is ellátogatnak. A kispestiek Szombathelyen kezdhetik meg a felzárkózást egy hatpontos mérkőzésen. Továbbiakban is izgalmasnak ígérkezik az NB I!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése