2015. március 24., kedd

A Fradi legnépszerűbb elnöke lehetne

Hiába tett sokat a rekordbajnok Ferencvárosért, többekben ellenszenvet váltott ki a politikusként is dolgozó Kubatov Gábor a zöld-fehér hívek között.

Minden futballszurkoló legnagyobb vágya, hogy sokat tehessen kedvenc csapatának felemelkedéséért. Ez az álom összejött Kubatov Gábornak, aki 2011-ben lett megválasztva a Ferencvárosi Torna Club elnökének. Azóta a zöld-fehér klub marketingje, infrastruktúrája emelkedni kezdett, a klub székházában ismét a munkáé lett a főszerep. Vele együtt került a klubhoz a korábbi kommunikációs igazgató, dr. Orosz Pál és elnöki tanácsadóként az egykori vízilabdázó, Nyíri Zoltán, aki érkezésekor is megosztó személyiség volt szurkolói körökben.

Kubatov úr megválasztása után legelső dolga az volt, hogy az egyesületnél tapasztalható rendetlenségben a szurkolók által támogatott átvilágítással rögtön rendet tett, mutatva, hogy ebbe a klubba rögtön lehet erős szponzort is hozni. Már az átvilágítás utáni első nyáron rögtön megérkezett az Üllői útra a Groupama Zrt., amely gazdagon támogatja a zöld-fehéreket a mai napig.

Teltek-múltak az idők, egy "koplalós" szezon után, mikor a Fradi 12. helyen végzett a bajnokságban kilátástalan játékkal, amely után a szurkolók is elpártoltak a csapat mellől. Ekkor egy jó hír is érkezett a Népligetbe, ahol megkezdődött az edzőközpont átalakítása, majd Kubatov úr politikai kapcsolatainak köszönhetően a klub visszaszerezte azon jogait, amelyeket Furulyás János vezetése alatt vesztett el és kerültek a Fotex-csoport és Várszegi Gábor kezébe. Ezen médiajog viták miatt, a nagyközönség nem láthatta a televízióban a 2011-es Európa Liga-selejtezős párharcokat az Ullisses Jereván és az Aalesund ellen. Megújult a hivatalos honlap és Renner Tamás ötletgazdának és a 2012-től a hivatalos honlap főszerkesztőjeként dolgozó Czégány Pálnak köszönhetően elindult a klub hivatalos kommunikációs csatornája, a Fradimédia, amelyet szurkolók százezrei néznek nap mint nap. Ebben a koplalós szezonban jött egy olyan hír, amelyet a fradisták nehezen akartak még el is hinni, hogy végre elkezdődhet az évek óta várt új stadion megépítése. És amíg 2013. áprilisában meg nem történt az első lelátó elbontása, addig senki nem hitte, hogy tényleg megtörténik, de a legpesszimistábbak is elhitték akkor, amikor már álltak az alappillérek. 

A csapatot erősítette amennyire tudta, jött ide cseh, német, holland válogatott játékos, ide sikerült hozni a fél NB I által csábított paksi gólvágót is, Böde Dánielt. Közben az edzőközpont szépült, a kézilabdázók pedig meg tudták védeni a 2011-ben megszerzett KEK-serleget, a labdarúgók pedig 2004 után ismét trófeát szereztek. (igaz, hogy a Ligakupát, de akkor is!) Az infrastruktúra egyre jobban fejlődött az edzőközpontban kifogástalan körülmények fogadták a sportolókat, a sportközpont pedig teljes mértékben a Ferencvároshoz került.
Fotó: Belkovics Krisztián Gábor

Sajnos 2013. augusztusában a Csatáry-molinós eset óta minden megváltozott, amire érkezett az Újpest elleni derbin történt pályára rohanás (a mérkőzés közben). Sajnos ezen eseteket nem kezelte jól a vezetőség. Az természetes, hogy a renitenseket felelősségre kell vonni, de az is túlzás volt, amikor a mérkőzés után euforikusan ünneplő családok felkerültek a police.hu-ra, mint körözött személyek, főleg miután kijelentették, hogy őket nem vonják felelősségre. Ezek után jött a Puskás Akadémia elleni székesfehérvári meccs, ahol még első meccsesek kártyáját is elvette a biztonsági szolgálat. Bár ez a kommunikáció szerint önkényes akció volt. 
2014-ben bevezették a várva várt új stadionban a vénaszkennert, e mellé még magyar pénztárcákhoz mérten magas árakat szabtak ki, köztük a Chelsea elleni stadionavatóra. Néhány ultrát kitiltottak, amely után egy tárgyalás végén a kommunikáció is megromlott (mondjuk a tárgyalófelek ismeretében nem csodálkoztam a sikertelenségen). Pedig tényleg meg lehetne oldani a renitensek kiszűrését vénaszkenner nélkül is, hiszen annyi kamera (bizonyíték) van az új létesítményben. 
Az egyik ultrával folytatott beszélgetésem során az is szóba került, hogy ha be is megy az új stadionba, azt sem tudja, hogy mikor jön a kitiltás, mivel bármi miatt jöhet hozzá a levél, hogy a jövőben nem járhat meccsre. 
Sajnos a székházban is tabutéma lett a szurkolói csoportok említése. A drukkerek közösségi oldalain közölt információk szerint, a játékosoknak is megtiltották a honi ultracsoportok fehér cipőfűzős akciójának véghezvitelét.Ebből biztosra nem tudhatjuk, hogy mennyi lehet a valóság.

Kubatov Gábor szinte a semmiből épített fel egy európai szint felé közelgő csapatot, rakta rendbe tetőtől talpig. Ha csak ezt nézzük, a Ferencváros történelmének legnépszerűbb elnökének kéne lennie, ha nem lenne a szurkolói csoportokkal az elmérgesedett viszony

Gábor! 2013-ban a Debrecen-Ferencváros meccs előtt azt mondtad nekem, hogy tudtoddal barátok vagyunk. Ha így érzel még ma is, akkor engedd meg, hogy személyesen érvelhessek neked, nem támadva, nyugodtan beszélgetve. Úgy érveljek, hogy én is szkenneltem, és megértem a te és a másik oldal problémáit is. Remélhetőleg előbb-utóbb megoldást találunk a helyzetre és a régi hangulat tér vissza az új stadionba. 

1 megjegyzés: