2015. március 1., vasárnap

Beindult a nagy tavaszi hadjárat

Dunántúli rangadóval és egy kisebb meglepetéssel kezdődött meg az OTP Bank Liga tavaszi szezonja, amelyre már sokan nagyon vártak a szurkolók közül.

Ahogy a Trollfoci mindenható adminjai mondanák, véget ért a Biszem-b@szom uralma, ismét magyar bajnoki mérkőzéseket láthattunk a tv-ben. Idő közben kiderült, hogy ez a tény árt a magyar focinak, de erről majd később.

Már múlt héten kaptunk egy kisebb ízelítőt az idei honi futballvalóságból, ugyanis a Paks-Nyíregyháza meccsel beköszönt a magyar futballtavasz, egy olyan mérkőzéssel, amely hűen tükrözte kis hazánk labdarúgásának jelenét. A két csapat a szabályok értelmében, csak és kizárólag azokkal a játékosokkal állhatott ki, akik a találkozó eredeti, decemberi időpontjában és most is a klub kötelékébe tartozott, azonban a nyírségiek összeállítása annyira átalakult, hogy a cserekapus Ovszijenko Volodimir kezdett csatárként. Ebben a felforgatott felállással is olyan csodát hajtott végre a Spartacus, hogy nem tudok mit mondani az 1-1-es döntetlenre. Esetleg a paksiakra legyintsek, vagy Mátyus János ekkora edzőzseni? Szívből kívánom, hogy az utóbbi legyen igaz, minden esetre megsüvegelendő tett volt ilyen körülmények között, nem az ép állapotáról híres atomvárosi pályáról egy pontot elhozni! Szabolcsban mindenképp büszkék lehetnek emiatt a csapatukra, bárhogy is alakul ez a bajnokság.
Kapus támadja mezőnyben a kapust (Fotó: NSO.hu)
El is érkeztünk február 27. napjára, mikor ténylegesen magunk mögött hagytuk az őszt és kitavaszodott az NB1-ben (elnézést, MB1! :-) ) Ekkor a Bozsik Stadionban útjára indult a labda. A mérkőzést figyelve arra lettem figyelmes, hogy túlságosan sok külföldi focit figyeltem az utóbbi időben, megfertőzött engem a Bundesliga pontos játéka, sebessége. Az MTK-Paks találkozón szerintem a meccsre kilátogató (hivatalos adatok szerinti) 300 néző is szívesen tökön döfte volna magát a játékot látva.
Fotó: mtkbudapest.hu
Pontatlan passzok, érdekes lövések és megmozdulások, orbitális potyagól. Az első félidőben is egy kisebb szerencsétlenkedés után tudott Kanta József betörni a büntetőterületre, ahol egy kisebb botladozós mozdulattal Bese elé szervírozta a labdát, aki oly módon lőtte ki a felső sarkot, hogy a TV előtt ülve az első figyelemre azt gondoltam, hogy a labda akár még üres kapu fölé is repülhet. De nem! Bár még az első félidőben egyenlített a Paks egy jogos büntetőből, de Pölöskei Zsolt gólja tananyag lesz a jövő kapusiskolájában. Még pedig annál a leckénél: Hogyan ne álljunk bele egy védésbe, egy 35 méterről meglőtt szabadrúgásnál. Molnár Péter alaposan benézte a gólt. A végén még dr. Horváth Zsolt is betalált, beállította a 3-1-es végeredményt igazi flipperes találattal.

Másnap Szombathelyen is kitavaszodott, érkezett a Diósgyőr és vele Koman Vladimir, aki kijelentette, hogy itthon csak a Haladásban kíván játszani, mégis a vasiakat kikosarazva kötött ki Miskolcon. Nesze neked magyar klubhűség!
Fotó: dvtk.eu, Blikk
A piros-fehérek természetesen győzelmi vágyakkal érkeztek az NB II elől menekülő nyugati zöldekhez, amelynek megfelelően Milos Krsztics találatával meg is szerezték a vezetést. A Hali a második félidőben többet próbált támadni, de Rózsa Dániel megirigyelte korábbi csapattársa, Guzmics Richárd hírnevét, ezért egy kirúgás után egyből a tizenhatos előterében helyezkedő DVTK-játékoshoz passzolt, azonban Barczi Dávid nem tudta kihasználni az ordító helyzetet. Ahogy ez megszokott, meg is bosszulta magát, miután Németh Márió egy gyönyörű góllal egyenlített. Ezzel a döntetlennel a szombathelyiek még nincsenek sokkal beljebb, még mindig ott lebeg fölöttük a másodosztályú Demoklész kardja. Ahogy egy halista ismerősöm mondaná, sebaj, majd jövőre az alsóbb ligában találkoznak a nagy rivális ZTE-vel. Ha így folytatják a pontszerzést, akkor több, mint elképzelhető, de a télen igazolt olasz játékosok még változtathatnak a helyzeten.

Nem a legideálisabb felkészülést választották a XIX. kerületben. Szinte egy csapatra való játékos érkezett a Budapest Honvédhoz, majd mire elérkezhettek volna a szezonkezdethez, menesztették az edzőt, akivel rákészültek az idényre. Azonban a Diósgyőr elleni Ligakupa-nyolcaddöntős siker erőt adhatott volna a piros-feketéknek, de az előző héten három kapussal felálló Nyíregyháza egy hatalmas védelmi hiba után Abdouraman góljával szerezte meg a vezetést.
Fotó: hir.ma
Nem lettem volna Honvéd-játékos a félidőben, el tudom képzelni, hogy a frissen kinevezett visszatérő vezetőedző, Marco Rossi milyen megdorgálásban részesíthette játékosait. Azonban ez sem sokat segített a piros-feketéknek, ugyanis a második játékrészben egy elégtelen színészi alakítás után megfogyatkoztak, ugyanis Holender Filip egy sárga lappal a tarsolyában próbált alakítani. Legalább nem maradt díj nélkül, kapott érte egy pirosat. Megérte? Majd ő megmondja! A kiállítást követően a Spartacus is többet támadott, majd a hajrában L'Imam Seydi állította be a 2-0-s végeredményt. A vendégek olasz trénere a mérkőzés utáni nyilatkozatában kitért arra, hogy csak később kapják meg a szurkolók azt a játékot, amire vártak. Csak nehogy vége legyen addigra a szezonnak! Minden esetre ez nem volt egy túl jó húzás a Honvéd vezetőitől.

Szombat délután nagy volt a dilemma, hogy a televíziós csatornák kínálatai közül mit válasszak, ugyanis a "mennyeiből" a bajnoki címvédő Debrecen felcsúti vendégjátéka volt látható, de választhattam volna a Barcelona meccse és a Dortmund-Schalke összecsapás között. Végül a Ruhr-vidéki rangadó kiütéssel nyert, de mint a régi körkapcsolás, néha át-átkapcsoltam a Loki találkozójára is, amelynek az egyik fontos jelenetét is elkaptam, Tisza Tibor kihagyott tizenegyesét. Megzavarta a Dinó és a partjelző? Legalább ösztönözte, mivel a második félidőben egy kilépés után Danilovics kapujába tudott lőni. A másik oldalon ez Lencse Lászlónak nem jött össze, a Puskás Akadémia az ingyenbuszos drukkerek előtt nem tudta otthon tartani a három pontot.

Kecskeméten is pocsék körülmények fogadták a nézőket és a játékosokat, ahol a lila-fehérek a fiatal Kitl Miklós és Bebeto góljaival verték a Pápát. (szerencsére a Szentatya jól van! :-) ) A bakonyiak oldaláról a veterán Waltner Róbert és a visszatérő, de hétközben autóbalesetet szenvedő Seyé talált be. A KTE 3-2-re nyert.

Több, mint a fél stadion üresen tátongott Újpesten, ahol az MLSZ-döntés értelmében csak a főlelátón helyezkedhettek el a szurkolók, mind az 1600-an. Ez volt az a mérkőzés, amelyre még azok is fix 1-esre vették a végeredményt, akik nem igazán szívlelik az Újpestet. Azonban a játékosként 1998-ban világbajnoki bronzérmes Robert Jarni és bandája, a PMFC-Matias másképp gondolta, Mandjekar találatával már a 12. percben vezetést szereztek egy ellentámadásból. A lila-fehérek természetesen mindent elkövettek az egyenlítésért, még Nagy Gábor kiállítása sem vett vissza lendületükből, de ennek köszönhetően túlságosan is kinyíltak, amelyet kihasználva a télen érkezett bolgár támadó,
Fotó: rangado.hu
Dimitar Makrijev megindulhatott egy az egyre Balajcza Szabolcsra és a kapujára. Amilyen lassan vezette a játékszert a csatár, nem volt csoda, hogy megérkezett a IV. kerületiek belga hátvédje, Jonathan Heris, aki túlságosan keményen állította meg a játékost. Villant is a piros lap. A szabadrúgást még hárította az észak-pestiek kapusa, de a szöglet után Rácz Ferenc bombájába már nem tudott belepiszkálni, a kapufáról a vonal mögött pattant le, bár a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyege nem kívánta azt, hogy a hálóig eljusson a labda. De mivel nem az uruguayi Jorge Larrionda vezette a meccset, hanem Fábián Mihály, így a spori a kezdőkör felé mutatott, megadva a találatot. Újpesten született meg a forduló meglepetése, a sereghajtó Pécs 2-0-ra nyert a Magyar Kupa címvédője ellen.

Az elmúlt években nem volt békés hangulatú a Dunántúli Rangadó, a Győri ETO-Videoton párharc. A listavezető piros-kékek ezúttal is remek formában érkeztek a Rába partjára, majd a 30. percben Nikolics Nemanja góljával meg is szerezték a vezetést a szép számú Vidi-tábor szeme láttára. Alig 10 percen belül Juhász Roland is betalált, növelve a fehérváriak előnyét, de a csapatkapitány az első félhosszabbításában bemutatott hatalmas hibája után büntetőhöz jutott az ETO, Koltai pedig nem kegyelmezett a korábbi Mallorca kapusnak, Juan Calatayudnak. Persze előtte Iker Casillas hóhéra, Miriuta Vasile (László) rögtön lekapta két gólos hátránynál két játékosát, még a szünet előtt. Ezzel is bizonyította, hogy ő nem viccel, megköveteli a küzdést katonáitól. A második játékrész nem hozott szép futballt, mindkét oldalról mentek lökdösődések, ütések, azonban a piros lap nem került elő, még Soufian Chakla sárga lap birtokában történő lerántása után sem, amiért jó csapattársként Fejes András vitte el a balhét. Mikor már Joan Carillo alakulata úgy érezte, hogy a nagy rivális otthonából elhozták a három pontot, érkezett Priskin Tamás és rögtön elvett tőlük kettőt a hosszabbításban, amellyel a Videoton előnye csökkent az élen.

A forduló zárómeccsén egy fix kettes mérkőzésen a Ferencváros látogatott Dunaújvárosba. Több szurkoló is megjegyezte, hogy ennek a meccsnek levetítésével vallatni lehetett volna, főleg a második félidővel.
Fotó: Roli
A Fradi tudatos játékkal, kisebb segítséggel, hiszen a zöld-fehérektől kölcsönben szereplő Hidvégi Sándor nagy hibája után tudott Böde Dániel labdát szerezni, aki a belga válogatott Roland Lamah elé tette a játékszert, aki az ötösön belülről természetesen nem hibázott. Ez az összecsapás azon ritka mérkőzések közé tartozott, amelyen a játékvezetőnek, név szerint Solymosi Péternek nem kellett elővennie a sárga lapot, pedig többek között Böde Dániel néha odapakolt az ellenfélnek, ahogy Gundel Takács Gábor mondta a törökök elleni válogatott meccsen: "Ha Böde jön, akkor jön!" Ezt már a kohászok is megtanulták. A Fradi új igazolásai is látszik, hogy kezdenek beépülni, de még nincsenek megfelelő formában. Ahogy Thomas Doll is mondta, Varga Roland nagy erőssége lehet a csapatnak, ezt több helyzetben megmutatta, de még a nagy öreg, Gera Zoltánnal néha nem értették meg egymást. A meccsen több nem történt, a zöld-fehérek hozták a kötelezőt, még ha nehezen is.

OTP Bank Liga, 18. forduló:
MTK Budapest - MVM Paksi FC 3-1 (1-1)
Szombathelyi Haladás FC - Diósgyőri VTK 1-1 (0-1)
Puskás Akadémia FC - Debreceni VSC-Teva 0-1 (0-0)
Nyíregyháza Spartacus FC - Budapest Honvéd FC 2-0 (1-0)
Kecskeméti TE - Lombard FC Pápa Termál 3-2 (2-0)
Újpest FC - Pécsi MFC-Matias 0-2 (0-1)
Győri ETO FC - Videoton FC 2-2 (1-2)
Dunaújváros-Pálhalma ASE - Ferencvárosi TC 0-1 (0-1)

A forduló legfontosabb eseménye volt, hogy a Diósgyőr két pozíciót is veszített döntetlenjével, ahogy a másik fél Haladás is visszacsúszott a sereghajtó pozícióba. Dunaújvárosban pedig most átkozzák a nyári Fradi elleni mérkőzést, miután adminisztrációs hiba miatt egy pontot levontak tőlük, így az Újpesten diadalt arató Pécs felmászott a kiesővonal fölé.

A következő játékhéten a kiesési rangadó izgalmas lesz a Pécs és a Haladás között, de az Újpest egy vereséggel akár le is mondhat dobogós vágyairól a debreceni kirándulás után. Jó meccseket ígér a jövő hét, reméljük a játékosok is így fognak teljesíteni!

Végül nézzünk szét egy ligával alább is, a másodosztályban a következő eredmények születtek:
Merkantil Bank Liga NB II, 17. forduló:
Szigetszentmiklósi TK-Erima - Ceglédi VSE 2-1 (1-1)
Szeged 2011 FC-Grosics Akadémia - Soroksári SC 1-1 (0-0)
FC Ajka - Mezőkövesd-Zsóry SE 1-1 (0-0)
Szolnoki MÁV-Stadler Rail FC - Zalaegerszegi TE FC 1-1 (1-0)
Vasas FC - BFC-FGSZ Siófok 1-0 (1-0)
Kaposvári Rákóczi FC - Soproni VSE-GySEV 0-2 (0-1)
Balmazújváros FC-Kamilla Gyógyfürdő - Gyirmót FC Győr 1-3 (1-1)
Békéscsaba 1912 Előre FC - Aqvital FC Csákvár 0-0


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése