2015. március 19., csütörtök

Jó ötlet a kártya, de nem így

Nyár óta kötelező a magyar élvonalbeli futballkluboknál a szurkolói kártya, amely nem a várt hatást érte el a magyar szurkolók körében. Pedig más szabályok között nem lenne rossz ötlet!

2014. márciusában hatalmas tömeg, kiváló hangulat közepette rendezték meg a magyar labdarúgás legnagyobb hagyományokkal bíró mérkőzését, az MTK-Ferencváros találkozót a Salgótarjáni utcában található Hidegkuti Nándor Stadionban. Több, mint háromnegyed-ház, őrjöngő drukkerek, gólzáporos mérkőzés pörgő játék. Mintha visszaköltözött volna valami abból a játékból a magyar stadionokba, amit labdarúgásnak hívunk. Ezen a mérkőzésen 3-2-re nyertek a kék-fehérek, amely után talán még az épp a vereség miatt bosszankodó fradisták is azt mondhatták, hogy végre játékot kaptak a pénzükért.
Fotó: Ricsováry-Takács László
Alig telt el fél év a mérkőzés után és senki sem gondolhatta, hogy mekkorát fordulhat a világ. Újságíróként érkeztem az MTK ideiglenes otthonául szolgáló Bozsik Stadionba, ahol a főrendező éppen panaszkodott, hogy nem hitte volna azt, hogy neki több embere lesz a stadion lelátóin, mint szurkoló.
Mi történt ilyen hirtelen? Új biztonsági szabályokat hozott az MLSZ, miután a magyar klubok sorra kapták a nemzetközi szövetségtől a büntetéseket, (köztük a válogatott is) tervük szerint így akarták kiszűrni a renitenseket. Kötelező jelleggel bevezették a szurkolói kártyát, amelyet a mérkőzés napján (amikor a legtöbb ember ráért volna) nem lehetett kiváltani, mindezt megtetézve azzal, hogy még belépőt sem lehetett váltani a helyszínen.*
Nem volt meglepő ezek után, hogy egy lagymatag edzőmeccsé alacsonyodott le a legrangosabb magyar összecsapás, amit még a pályaválasztó klub sajtóigazgatója is döbbenten vett tudomásul, mikor közölte a sajtó munkatársaival a hivatalos nézőszámot, amely még a dolgozókkal sem volt négy számjegyű. Ez már egy intő jel volt, hogy ezen körülmények között (sem) fognak visszatérni a drukkerek a lelátóra, akik addig elmaradtak.

*Csányi Sándor szerint külföldön se lehet jegyet venni a mérkőzés előtt. Nagyrészt általában ez annak köszönhető, hogy a meccs előtt már elfogy az összes jegy. Valamiért én tudtam Münchenben, Krakkóban, Prágában, Zágrábban és Zürichben is vásárolni. Vagy ezek nem külföldi városok? Vagy én vagyok tapasztalatlan és tájékozatlan?

Sajnos nem lett teljesen átgondolva a szurkolói kártya bevezetésének módja. Bevezették a kötelező klubkártyákat, amely minden drukkernek szükséges tárgy, ha a helyszínen kíván szurkolni csapatának. Azonban, ha egy barátod másik csapatnak szurkol, akkor te nem regisztrálhatsz a kinézett csapathoz, hogy együtt nézhessétek a meccset a lelátón, mivel akkor a csapatodnál kiváltott kártyád ugrik az MLSZ szabályzata szerint. A semleges drukkerekhez azért odavágtak egy húscafatot, egy futballkártya képében, de azzal csak bizonyos helyre vehet jegyet az ember a stadionban, (a Ferencvárosnál a VIP-be 10000 Forintért) de a barátok nem szórakozhatnak a mérkőzéseken egymás mellett. Ez nem volt jó döntés a honi futballvezetők részéről.

Természetesen a cél érthető, hogy a renitenseket kiszűrjék és ne tudjanak bejutni, azonban a nemrég felépített stadionokban megfelelő a kamerarendszer, amivel a regisztráció ezen fajtája kikerülhető lenne. A kitiltásoknál pedig jöhetne az angol módszer, miszerint a kizárt huligánoknak a meccs idejében a rendőrségen kelljen jelentkezniük, különben vonulhatnak a börtönbe még jobban gondolkodni a tettükön. Hiszen a kamerafelvételekkel könnyen el tudnák kapni a balhés egyedeket. De azt is meg kéne tárgyalni, hogy miért járna kitiltás, hiszen szerintem az ellenfél becsmérlése, amely az MLSZ ellenőreinél és Fegyelmi Bizottságánál kiveri a biztosítékot, még nem számít rendbontásnak. (igaz, hogy ezt is csökkenteni kellene a meccseken, de ezért ne járjon kitiltás)
Persze vannak olyan stadionok, ahol ez nem megfelelő (pl. Paks, Pécs), ahová az olasz módszer szerint a vendégtáborba csak a kártyások mehetnének. Lehet, hogy ez is távolmaradásra késztet egyeseket, de legalább visszatérne a hangulat a stadionokba.

Pedig a klubkártya ötlete nem volt rossz az MLSZ vezetőitől, hiszen ezek lehettek volna kedvezménykártyák is, vagy egyéb kiváltságokra feljogosító, mint ahogy a Ferencvárosnál a 2003-ban bevezetett Fradi Club kezdeményezés, amellyel olcsóbban vettél jegyeket, termékeket, részt vehettél zárt körű rendezvényeken. Azóta ez a feledés homályába merült. Pedig ez jelenleg se lenne rossz ötlet, főleg a jelenlegi ínséges időkben. Ahogy Csányi Sándor a honi labdarúgó-szövetség elnöke is említette többször a másik előnyét a szurkolói kártyának, ez felgyorsítja a jegyvételt.

Az pedig csak egy ürügy, hogy ez a rendszer létezik, hiszen ha nagyon szerették volna a szervezők, már rég kiszűrték volna a renitenseket. Azonban valamiért mindig az ártatlan szurkolókat vették célba a rendőri erők, akik éppen a mérkőzés után a sörüket szerették volna elfogyasztani, miközben a renitensek el tudták hagyni a helyszínt és legközelebb is dobáltak a rendőrök felé. Egy megfelelő rendezéssel minden megoldható lenne itthon. De ez még mindig semmi ahhoz képest, ami tőlünk délre, vagy északra van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése