2015. február 27., péntek

A szkenner helyzetről - ismét

Továbbra sem csitulnak az állapotok a IX. kerületben, a szurkolók vs. vezetőség vitában, amelynek hatását egy valami fogja nagyon megérezni, az pedig a futballcsapat. Hiába a jó felkészülés, most sem a csapat jó formájáról van szó, hanem arról, hogy ennyire nem volt szezonkezdet, amelyet ennyire nem vártak a szurkolók egy csapatnál sem.

Pedig egy párbeszéd mindent megoldana. Van amiben a magyar futballklubok, szövetségi vezetőknek kéne engedniük, de a szurkolóknak is meg kéne változniuk. Az előző cikkben arról is ejtettem szót, hogy a Ferencváros vezetősége miben hibázott, hiszen a helyzet továbbra is változatlan, a szurkolókról beszélni tabu téma. A székházban minden szurkoló egy szinten van, mintha a rendőrség szemével figyelnénk, ahol egy huligánakció miatt az átlag családokat kezdik el vegzálni, vagy az esettől 20 kilométerre pihenő buszosokat. De amíg ez a helyzet nem változik, addig nem lesz béke, nem fognak visszatérni a családok a stadionokba. (de most már tudjuk, hogy a mérkőzéseket közvetítő televíziós csatornák a hibásak... :) )

Azonban nem csak a Ferencváros vezetőinek kellene visszavenniük az igényekből. Nemrég egy másik blogon szintén megjelent egy írás, amely leszólta a szurkolókat és a szkenneres belépés mellett tette le a voksát. Részben egyetértettem az ő írásával, hiszen a rendbontókat mindenképpen ki kell tiltani. A stadionban szurkoljunk! Az előző bejegyzésemben is kitértem arra, hogy engem személy szerint zavart, hogy a mérkőzéseken többször szólalt meg a "mocskos lilák" és a "faszszopó Újpest", mint a "Hajrá, Fradi!" Ezen hangok igaz, a tábor távolléte mellett sem csökkentek, hiszen rögtön a Nyíregyháza elleni stadion premieren is végig szólt a "nyíregyházi c.... parasztok" rigmus. Igaz, ekkor semmi ellenvetés nem volt, de az MLSZ-től ugyanúgy jött a csekk. Ha nem ez hangzott, akkor síri csend honolt a stadionban, hacsak nem törte meg egyszer-kétszer a "Hajrá Fradi!" A szabolcsiak felé szóló gúnyolódás volt a válasz arra is, amikor a Fradi-tábor mellett álltak ki a piros-kék hívek. ("Fradi-tábor, kitartás!")
Visszatérve az előbb említett íráshoz, én nem támogatom a vénaszkennert, annak ellenére sem, hogy férfiasan bevallom: én kiváltottam. Igaz azóta bajnoki mérkőzésen csak újságíróként voltam jelen, ellenben ugyan, csak három Ligakupa-mérkőzésre váltottam jegyet, annak ellenére, hogy 2005-2014-ig bérletes voltam, egy hazai bajnoki mérkőzést sem hagytam ki 2006. márciusa óta. Szerintem mi lenne a megoldás, amely jó lenne a tábor és a vezetőség között. Először is nem a mutogatás, a szurkolók lenézése, amellyel a maradék támogatását is elveszítették a vezetők, egyre kevesebben járnak a meccsekre. Bármilyen nehéz is, ezt be kell látniuk. Eléggé figyelmeztető jel, hogy több, mint 50 ezren váltották ki a kártyát az adatok szerint, több, mint 5 ezer bérletes van, mégis csupán 3 ezren látogattak ki az őszi szezonzáró mérkőzésekre. Emellett egyre többen osztják meg, a közösségi oldalakon, ahogy széttörik szurkolói kártyájukat, bérletüket. Ebben az ügyben nem tudnak az ultrákra mutogatni. Hogy egy klasszikust idézzek: "Ezt elkúrták!"
Egy elkeseredett szurkoló vizuális üzenete
a vezetőség felé a jelenlegi helyzettel
kapcsolatban
Másodszorra a vénaszkennert eltörölném, (igaz, hogy egyes pletykák szerint ez csak azért van, mert valaki jót keresett ezzel) majd a jelenlegi kitiltottaknak amnesztiát adnék, hiszen megérdemelnek egyelőre egy utolsó esélyt a bizonyításra, vagy azok számára, akik úgy kerültek kitiltásra, mert ki merték mondani a véleményüket. Azonban, ha már nincs vénaszkenner, más fajta szabályt találnék a kitiltásokra, amelyhez nincsen szükség biometrikus azonosításra a beléptetésnél. Mivel elnökünk politikus, nyugodtan előállhat egy törvénymódosítással a Parlamentben (ha tényleg a Ferencváros és a futball érdekeit figyeli), miszerint a rendbontókat, akiket kamerafelvételekkel bizonyítva kikapnak a tömegből, azok a kitiltás idejére felfüggesztett börtönbüntetést kapjanak. Lehet, hogy ez nem tetszik egyeseknek, de a békéhez ezt meg kell lépni. (legalább akik erre hivatkozva nem jönnek, azok kapnak valamit, de a szurkolói kártya és a vénaszkenner sem volt elég megfelelő megoldás számukra...) Ez a felfüggesztett annyival járna, hogy a mérkőzések időpontjában nekik a lakhelyüknek megfelelő rendőrőrsön, vagy kapitányságon jelentkezniük kell, vagy jelezniük kell tartózkodási helyüket. Amennyiben ezt elmulasztják, vagy megjelennek a stadion környékén megkezdhetik börtönbüntetésüket, hogy elgondolkodjanak tettükön - ahogyan apám szokta említeni. De mit nevezünk rendbontásnak? Verekedést a lelátón, az illegális pályára hatolást, ha görögtüzet dobunk a játéktérre, vagy azt, ha valakinek a származását, vallását sértjük. Legyen bármilyen nézetünk, mi sem örülünk annak, ha azért bántanak minket, mert magyarok vagyunk. Ebben, mint a Rapid Wien-nél az ultrák segítségét is kérném, hogy rend legyen a kapu mögött. (de ez mind egyelőre álom, álom, édes álom...)

Sokszor tettüket a túlságosan erős fanatizmusukkal próbálják megmagyarázni. Nálam a fanatizmus nem ott kezdődik, hogy görögtüzet, petárdát hajítok a pályára, vagy a játékteret átrohanva próbálom fejbe kólintani az ellenfél szurkolóját. Én a csapattal kapcsolatban vagyok fanatikus, szurkolok nekik, persze ha a helyzet megköveteli én is éneklek ellenfél szidó dalokat, de amikor indokolatlan, azért én inkább csendben vagyok, attól függetlenül, hogy én sem szeretem jobban az Újpestet a vérben forgó szemű huligánnál, vagy ultránál.

Én is azt szeretném, ha egy meccs nem a politikai rigmusoktól, vagy a rasszista megnyilvánulásoktól lenne hangos (igaz, az MLSZ is kettős mércével figyeli ezeket a tevékenységeket, lásd: Haladás-FTC-n Leonardo és a Hali-szurkolók esete, amely miatt már az Üllői úton 10 évre be is zárták volna a stadiont), vagy hogy a 90-ből 40 percen át az ellenfeleket szidjuk. Persze, ahogy Kubatov Gábor is említette, ha egy vezetővel van problémánk, akkor az teljesen jogosan szólhat, mint amikor őt, Berki Krisztiánt, vagy Furulyás Jánost szidta a publikum. Hogy példát említsek, a Vecsés ellen remekül helyt állt a Fradi-tábor, példásan viselkedtek, leszámítva azt a görögtűz-hajító provokátort.

A korábban már említett blog is beszámolt arról, hogy az ultrák a lázadással magyarázzák eme viselkedést. Ennek leginkább az utcán a helye, hiszen '56-ban sem a stadionban kaptuk vissza a Ferencváros nevet. Ezen lázadozásokat inkább az utcán kell végrehajtani, mint 2014. szeptember 21-én, az Újpest elleni rangadó időpontjában, vagy mint jövő héten, március 7-én a Groupama Aréna előtt. Lehet, hogy a stadionban a TV által több helyre eljött, de azok az újságírók, akik ott vannak a meccsen, a stadionon kívülről is tudnak tudósítani, amely miatt a szövetségek már nem tudják szankcionálni a klubot. A lelátón inkább a szurkolásnak van helye, hogy csapatunknak minél nagyobb erőt tudjunk adni.

Mindent összefoglalva, nagyot kellene engednie igényeiből mindkét oldalnak, hiszen a lelátón inkább a szurkolásnak van helye. A vezetőséghez pedig remélem eljut ez a javaslat és hamarosan dűlőre jutnak a felek, a magyar stadionok lelátói ismét a szurkolástól lesznek hangosak, nem pedig a tücskök ciripelésétől. A magyar focinak mindennél nagyobb szüksége van a szurkolókra. Ezt be kell látnia mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése