2018. január 6., szombat

Méltó bosszú az Újpest ellen - az év első Derbije

Nem a legjobb előjelekkel várta a Ferencváros jégkorongcsapata az Újpest elleni rangadót az Erste Liga alapszakaszának végén, azonban egy Derbin mindig a háttérbe szorul az aktuális forma, lásd: azt az ominózus 2010-es 6-0-ás meccset.

Nehéz elfelejteni azt az extázist, amelybe beesett egy Ferencváros-szurkoló, miután szinte a csodával határos módon 4-3-ra legyőzte a MAC gárdáját. Bár a felturbózott újbudai rivális még az utolsó másodpercben betalált, de az idegtépő videóbírózás és a gól meg nem adása, valami negatív szériát indított el a Fradinál. Sorra jöttek a vereségek, köztük a Vienna Capitals második csapata ellen is. (amely meccset szintén a helyszínen tekintettünk meg Bécsben) A csapat egyre gyengébb játékot mutatott a jégen és nem tudtuk, hogy hol a gödörnek az alja.. Azt több drukkertársam nevében is ki merem jelenteni, hogy bár derekasan álltuk a sarat, de a MAC elleni 1-9 és a Dunaújváros elleni 6-12 után valami eltört bennünk. Ha nem történt volna a decemberi, újpesti meccsen, amikor is egy lila-fehér csoport megtámadott három autójához igyekvő zöld-fehér hívet, köztük a Fradi egyik vezetőségi tagját, akkor ez a meccs a semleges derbik történelemkönyvébe íródott volna bele. A fradisták mindenképpen bosszúért kiáltottak ezután. De mivel ők nem süllyednek le arra a szintre, mint észak-pesti kollégáik, úgy döntöttek, hogy a gyenge széria ellenére is kilátogatnak Pesterzsébetre, hogy a győzelembe hajszolhassák fiaikat. Én úgy érkeztem Pesterzsébetre, mint a MAC ellen, hogy lélekben felkészültem a vereségre. Gyenge forma ide, válogatottakkal teli Újpest oda, a Derbi az Derbi. Mint ahogy Nyilasi Tibor mondta, a Fradi-Újpest az még tét nélküli tollaslabdában is vérre menő összecsapás.


Nagyon sokan érkeztek kocsival, BKV-val a csarnokhoz, voltak olyan arcok, akiket többször látok focin, vagy kézin, mint jégkorongon. A decemberi események után a rendőri jelenlét is kiemelt volt, a közeli utcákban fel-fel lehetett fedezni egy-egy egységet. Még a csarnok bejáratánál egy apuka,
aki úszóedzésen lévő gyermekeiért jött megkérdezte tőlem, hogy "milyen esemény lesz, hogy ekkora a rendőri felhajtás?" Azt hitte a Fradi játszik az ESMTK-val, de miután mondtam, hogy Fradi-Újpest meccs lesz, azonnal rohant a gyerekeiért a szomszédos uszodába, és jöttek ők is a rangadóra.
Közel 800-1000 néző gyűlt össze a jégcsarnok falelátóin, míg most nem volt olyan nagy számú újpesti közönség. Végig remek hangulat uralkodott a mérkőzésen, többnyire sportszerű szurkolással. Na bumm! Volt egy-két az ellenfelet szidó rigmus is mind a két oldalon, de ez nem egy MLSZ által szervezett esemény volt, így elmaradt a több milliós csekk kiírása és a zárt kapus büntetés.

A Ferencváros játékosai is átérezték a meccs súlyát, hiszen az elmúlt fordulók gyenge játéka ellenére, a mostani összecsapáson minden egyes korongért csúsztak-másztak, vetődtek. Még az első harmadban Sikorcin Ladislav játszotta el a nagy halált egy ütközést követően, egy öt perces kiállítás és egy végleges fegyelmi reményében. Erre az öltözködési tippeket Lakatos Márktól elkérő vezetőedző, Szilassy Zoltán is olyan heves reklamálásba kezdett, hogy szinte megfojtotta volna a két főbírót, hogy nem azt ítélték, amit ők nagyon szerettek volna.
Annyira volt súlyos a szlovák születésű, de magyar válogatott csatár sérülése, hogy a következő játékra vissza is jött. Újabb bizonyíték a lilák aljasságára. De amíg a lilák így próbálkoznak, addig a Ferencváros Heinrich Jaborník gyönyörű bombagóljával megszerezte a vezetést az első harmad közepén, amelyre a liláknak egy emberelőnyből még volt válaszuk. A harmad végén a Fradi is megkapta a fórt és ismét Jaborník talált be a meccsen hihetetlen bravúrokat is bemutató Ales Sila hálójába. Az első harmadot követően 2-1-re vezetett a Fradi.

A második harmad elején mindent feltett az egyenlítésre az Újpest, de inkább a Fradinak voltak lehetőségei. Hogy az Újpest gondjai nagyobbodjanak, két ostoba kiállítást követően kettős emberhátrányba kerültek, amelyet szintén nehezen emésztett meg a vendégek edzője, aki hiszti rohamot kapott a kispadon. Tetézve a bajt, jött egy újabb kiállítás, mert kettős emberhátrány ellenére is négyen akartak a jégen lenni. Végül a hülye sapkás Szilassy-show után felállt a Fradi és ki is használta az előnyét, egy kipattanót követően Könczei Áron helyezett az újpesti kapuba. Tombolt a Fradi közönsége! De még mindig élénken bennük élt az elmúlt 10 meccs keserűsége, így önfeledten senki nem mert ünnepelni, még több, mint a meccs fele hátra volt. Persze a harmad végén ismét emberelőnyben szépíteni tudott az Újpest, így 3-2-es zöld-fehér előnnyel vonultak öltözőbe a csapatok.

A harmadik játékrészben látszott, hogy egyre jobban fáradt a Fradi. Egyre többször kerültek helyzetbe a lilák, de Sevela Peter hálóőr tartotta a lelket a zöld-fehérekben, akik egyre jobban beszorultak kapujuk elé. Utána jött az eredménye Szilassy Zoltán hisztijének, a Fradi is megkapta a kettős emberhátrányt, amelynek a végén összejött az újpestiek egyenlítése.
De előtte Fliszár Zalán önfeláldozó mentését (fejjel blokkolta az egyik újpesti lövést), amely után ápolásra szorult a Ferencváros támadója, de szerencsére vissza tudott jönni. A folytatásban az az érzésem támadt, hogy a zöld-fehérek játékában nincs benne a gól. Egyre jobban kezdtek elfáradni, nehézkes volt a mozgásuk. Ekkor viszont Németh Attila talált egy apró tartalékot magában, megiramodott az újpesti harmad közepéig, majd passzolt a center poszton érkező Preston Shupe botjára, aki teli erővel bombázta a korongot a lilák kapujának közepébe. Tombolt a pesterzsébeti közönség, és ez a találat újabb tartalékokat szabadított fel a fradistáknál. Egyre jobban rohamozták Sila kapuját, többször is esély nyílt az újabb gól megszerzésére. Az utolsó percre Szilassy Zoltán lehozta kapusát, amely során semmi előnye nem származott a létszámfölényből az Újpestnek. A Fradit is csak a játékvezetők akadályozták meg abban, hogy az üres kapuba tudják lőni a pakkot. Először a vonalbíró ítélt (szerintem tévesen) lest, mikor a zöldek megszerezték a játékszert, majd később Mayer játékvezető mentette meg az újpesti kaput egy önfeláldozó blokkal. (tőle mást nem is vártunk) De megszólalt a végső dudaszó, Szilassy Zoltán pedig dühönghetett tovább 4-3-ra nyert a Ferencváros az év első derbijén méltó választ adva az újpesti szurkolóknak, akik úgy gondolják jó móka semleges fradistákat verni.

Még a pártatlan szurkolók is úgy gondolhatják, hogy itt ma az elmúlt hét eseményei miatt csak a Fradi nyerhetett. Kezdődhetett az ünneplés, a szurkolók pedig elégedetten indulhattak haza. Ilyennek kell lennie egy igazi Fradi-Újpest hokirangadónak. Sok néző, remek hangulat(, Fradi-győzelem)! Ez a presztízs három pont azt jelentheti, hogy a lilák távolodnak a felsőháztól, mivel a Csíkszereda pontot szerzett. A Fradinak még matematikai esélye van, de nem sok. Ha már egy pontot is szerez a székely együttes, akkor ők is csak az alsóházban szerepelnek a bajnokság középszakaszában. De jelen állás szerint ott is megmérkőzik egymással a két rivális. Aztán talán megint jöhet egy teltházas mérkőzés a DVTK ellen. Remélhetőleg több sikerrel, mint tavaly!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése