2017. június 27., kedd

Prágai hétvége II. rész: Futball matiné a város közepén

Csodás hétvégét töltöttünk el márciusban Prága városában, ahol végigjárva a ranglétrát kinéztünk egy harmad-, másod- és egy elsőosztályú bajnokira is. A számunkra örök élményként megmaradó Vysehrad-Benátky meccs után a városé volt a délután, de a reggeli után irány a város közepe és a matiné időpontban kezdődő Viktoria Zizkov-meccs.


Pár éve a piros-fehér csíkos mezesek még az elsőosztályban játszottak, de az elmúlt években stabilan a másodosztály középmezőnyében helyezkednek el. A cseh fővárosba látogató futballfanatikusoknak mégis egy olyan állomás a Viktoria Zizkov stadionja, amit nem érdemes kihagyni. Bár az RTL Klubot megszégyenítő 10.15-ös kezdés nem éppen szurkolóbarát, de egy jó futballmeccsel hangolni a városnézésre mindig jó móka. De nem utolsó szempont a büfében kapható, általunk csak Zizkovi Kolbásznak hívott eledel, amit csak ajánlani tudunk mindenkinek!


A Viktoria Zizkov nem mondható Prága legnépszerűbb csapatának, mégis tipikusan a város csapata. A lelátón vegyesen megtalálhatóak a Sparta, a Slavia, a Bohemians és a Dukla szurkolói is, olykor saját csapatok ereklyéiben megjelenve. A csehek REAC-ának nevezném őket, hiszen Rákospalotán is vegyesen fordulnak meg a szurkolók között a népszerűbb budapesti csapatok hívei.

Még éppen, hogy kitöröltük a csipát a szemünkből és megreggeliztünk szállásunkon, már mentünk vissza a főpályaudvar környékére (egy köpésnyire van innen a Zizkov stadionja). Bár az igyekezet miatt azt az egy megállót is villamossal tettük meg a vasútállomástól, de így is pont öt percet késtünk a meccsről, ami azt jelentette, hogy lemaradtunk a találkozó egyetlen góljáról. A jegyünk 90 Kc-ba került, amely a legdrágább kategória volt a stadionon belül, vagyis a fedett ülőhely.
Az élelmezési szabályokat pedig annyira szigorúan veszik itt, hogy a táskáinkból még a chipset is kidobatták a biztonsági szolgálat emberei, mint az üveges italokat. Igaz, ha már ott van az ember, akkor inkább egyen Zizkovi Kolbászt! Csak ajánlani tudjuk mindenkinek! Bár volt egy szép számú ultracsoport, de a hangulat eléggé családi volt az összecsapáson. Az ellenfél, a csehországi németek csapatának, az FK Varnsdorfnak a szurkolói szemközt helyezkedtek el a hazaiakkal vegyülve. A családias hangulat és a matiné időpont ellenére nem láttunk rossz iramú meccset, helyzetek voltak, de több gól nem született. A Viktorka (így hívják őket a drukkerek) 1-0-ra nyert.

Még körbenéztünk a létesítményben. A büfé kifogástalan és mondhatni normál árakon volt elérhető. Sört is rendesen adagolták, a büfé oldalán pedig egy kitömött kecskefejet helyeztek el. Velke Popovicében vajon mit szólhattak mindehhez? A büfé mellett találtunk egy bácsit, aki futballkitűzőket árult. A tömegben észrevettünk több magyar ereklyét is, mint Fradi-, Haladás-, vagy éppen BVSC-kitűzőt, esetleg még az 1999-es Teplice-Fradi UEFA Kupa-meccsről maradt emléket. Gondoltam veszek egy ferencvárosi kitűzőt, csak a 300 Kc-s árat egy kicsit sokalltam.








A biztonsági szolgálatról viszont annyit, hogy azt szigorúan nézik, hogy ki mehet fel a fedett lelátóra, de azt már nem figyelték, hogy a teljes második félidőre beszöktünk a sajtópáholyba, élvezve az ingyenes Wifi adta lehetőségeket. Senki nem kérdezte meg, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk.


Minden esetre láttunk egy szórakoztató meccset, ettünk egy jó Zizkovi Kolbászt, de ez a nap nem ért véget. Egy jó ebéd Svejk törzshelyén, az U Flekuban és máris hajtottunk tovább Vrsovice városrészbe, ahol egy élvonalbeli városi rangadó várt ránk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése