2016. május 17., kedd

JET-SOL Liga-döntő: Hiszti - újratöltve

Egy nagyon fura mérkőzéssel vette kezdetét a JET-SOL Liga, vagyis a női labdarúgó NB I döntője, amelyen a címvédő Ferencváros 3-2-es győzelmet aratott az elmúlt évek legeredményesebb csapata, az MTK Hungária ellen.

Most itt előre szeretném jelezni, hogy enyhén elfogult írás következik, mégis valamilyen szinten semlegesen. Elfogult vagyok a Ferencváros mellett, de a hétvégi mérkőzés után ismét elszabadultak az indulatok mind a két oldalon. Kellett hozzá egy olyan játékvezető, aki nem tud bánni a női sportolókkal, NB I-es kerettagság ellenére sincs nagyon tisztában a szabályokkal. De nézzük mi is történt.

Hideg, májusi napon rendezték a mérkőzést, olyan erősen fújt a szél, hogy a kabátok ismét előkerültek a szekrényekből. A tétnek köszönhetően, de az időjárás és a TV-közvetítés ellenére, női focimeccshez képest szép számú közönség jött össze a Bihari úton. Ismét megjelentek az MTK ritkán látható drukkerei, akik közül jó páran már a kezdősípszó előtt elkezdtek azon balhézni, hogy nekik miért kell külön (vendég)bejáraton át megközelíteniük a helyüket. - Hiszti ON.
A Fradi-drukkerek élőképpel köszöntötték csapatukat, amely ezúttal - a női focistáktól megszokott, ám a klubtól idegen - fekete-világoszöld szerelésben lépett pályára.
Zágor Bernadett duplájával már a 10. percben 2-0-ra vezettek a "zöldek", de az egykori MTK-játékos góljaira egy volt fradista válaszolt, Kaján Zsanett szépített egy ellentámadást és védelmi meg nem értést követően. Ezután következett az egyik legvitatottabb szituáció, mikor Kaján ismét a kapuba talált, de előtte nyújtott lábbal beleszállt a kapusba, Samu Annába, akinek a kezéből ömleni kezdett a vér. És még Kaján lepődött meg, hogy egyáltalán sárga lapot kapott. Visszanéztem az M4 és az MLSZ TV összefoglalóiban is, de ebből azt látom, hogy előbb érte el Samut, mint a labdát, tehát a játékvezető teljesen jogosan nem adta meg a találatot. Ez az én magánvéleményem, ha tetszik egyeseknek, ha nem!
Félidőben vezetett a Ferencváros 2-1-re, de pocsékul játszottak. Sok volt a pontatlanság, a technikai hiba, de tartották magukat. Közben az MTK végig játszotta azt a fajta játékot, hogy a nyakánál fogva rántják le a Fradi-játékosokat, megtorlatlanul (sárga lap nélkül). Majd jött az utolsó 10 perc és a vendégek beszorították ellenfelüket. Végül egy védelmi hibát követően a honi női foci koronázatlan királynője, Pádár Anita egalizált, amely után a kékek nem engednek a szorításból. Pár perccel később Diószegi Fanni ziccerben a kapufát találta el, ez a helyzet pedig a hosszabbításban megbosszulta magát. Jelena Cankovic ívelt be egy szögletet, amely érintés nélkül, a kapufa segítségével jutott a gólvonal mögé. Hiába vágták ki gyorsan a védők, a játékvezetők megadták. Ki tudja, lehet, hogy az is kellett, hogy a (női BL-döntőre készülő)
asszisztens mögött elkezdtem ordítani, hogy "ez bent volt! Ez bent volt!" Minden esetre a hölgy ezután emelte a zászlaját és futott a felezővonal felé, Pintér Csaba játékvezető pedig középre mutatott, hozzáteszem a videó felvételek alapján teljesen jogosan. Persze az MTK kispadtól máris lehetett hallani azokat a hangokat (gondolom felém), hogy "ez mit képzel magáról, azonnal zavarják el!" és társait. Csak a fradista kollégákkal pacsiztunk a gólnál. Persze voltak, akik nálunk is látványosabban ünnepeltek, de ez nem számít.

Az első mérkőzést gyenge játékkal, 3-2-es győzelemmel húzta be a Ferencváros. Minden játékos és a vezetőedző is egyetértett abban, hogy ma nem játszottunk jól (egyenesen pocsékan) és csak a szerencsének volt köszönhető a siker. Addig az MTK-szimpatizánsok tiltakoztak, a játékosok egy emberként reklamáltak a játékvezetőnél, a drukkerek pedig követelték a focistáktól és a szakmai stábtól, hogy a sípmester ténykedéséről "árulkodjanak" a sajtónak. Ennek a kérésnek eleget is tettek. Kaján Zsanett oda is tette a nyilatkozatában, hogy végig ellenük fújt a játékvezető, Medgyes Péter vezetőedző pedig másról sem akart beszélni. Igazi sportemberi cselekedett, példamutatás a fiataloknak. Ja, nem!
Lehet beszélni a bíró szerepléséről, hiszen már több volt, mint kemény játék, amit megengedett. Az, amikor a nyakánál fogva rántják le a Ferencváros játékosait nem egy alkalommal, megtorlás nélkül az már nem probléma. Ja, azt szabad, hiszen nem az MTK kerül miatta hátrányba! Nyugodtan lehet nyújtott lábbal vérző sebet is okozni a kapusnak. Igaz, Addo ütközését, a vendégek fiatal kapusával, Varga Lucával, gondolkodás nélkül le kellett volna fújnia a játékvezetőnek. De azt is hozzátenném, hogy egy kapusnak uralnia kellene a tizenhatost, neki kellene eltakarítania onnan a játékosokat, de ezt sajnos fizikai állapota okán nem tudja elvégezni. Tehetséges, jó képességű hálóőr, de nincs meg hozzá a kellő testfelépítése. A futsalban több keresni valója lenne, mint nagy pályán.


De a hiszti az megy. A Ferencváros háza táján már többen is kezdik úgy érezni, hogy már bocsánatot kell kérni az MTK-tól, mert egyáltalán le merjük őket győzni. Fogják a vereséget és a meg nem adott gól által a játékvezetői tevékenykedést Kubatov Gábor Fradi-elnök politikai pozíciójára, miközben náluk Deutsch Tamás, egy másik -, hasonlói oldali politikus a klub első embere. Mint tavaly, a kék-fehéreknél ismét találnak okot a hisztizésre, ahelyett, hogy fociznának. Igazi sportemberek. Ha nem a bajnokság lebonyolítása, akkor a körülmények a hibásak. A következő indok az lesz, hogy miért mennek ki szurkolni a drukkerek a meccsre? De mi csak hátradőlünk, megiszunk egy italt és élvezzük a műsorukat. Majd május 23-án ismét felállunk, kimegyünk a BKV-pályára is igyekszünk kiszurkolni a második bajnoki címet.

De előtte a zöld-fehérekre vár egy Magyar Kupa-döntő a másodosztályú Budapest Honvéd ellen, amíg az MTK játékosai teljes erővel készülhetnek a jövő hétfői összecsapásra. Az aktuális ellenfél edzője az a Nikandish Hossein, aki a kék-fehérek sikereinek alapjait letette, több játékosukat felfedezte, emellett a mai napig érzelmileg közel áll a csapathoz is, többször a helyszínen szurkol egykori tanítványainak. Nagyon félek tőle, hogy bár a kispestiek nem esélyesei a finálénak, de az MTK-s kötődés miatt mészárlást rendeznek a pályán, a legjobbak kiiktatására mennek rá. Ne legyen igazam, cáfoljanak meg! Legyen egy sportszerű mérkőzés, sok góllal! Akárcsak a bajnoki döntő második összecsapása, amelyre május 23-án 17.30-tól kerül sor a Sport utcában!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése