2016. május 1., vasárnap

"A magyarok leverik a szerbeket!"

Ezek a szavak egy szerb újságíró kolléga szájából hangzottak el alig fél nappal ezen írás megjelenése előtt. Nem tudom mit mondjak.


Véget ért a magyar labdarúgó-bajnokság, amely a Ferencváros sikerét hozta, 29. alkalommal elhódítva a serleget. Ilyenkor mibe kezd egy átlag magyar drukker, mint elkezd gondolkodni azon, hogy mit hoz számunkra ősszel a nemzetközi kupaszereplés. Szerény véleményem szerint jelenleg alig találunk olyan Fradi-drukkert, aki pozitívan állna a dolgokhoz, hogy a csapat sikeresen venné a selejtezőket, de talán még a többi magyar drukker sem ennyire elbizakodott az Európa Liga-szerepléssel kapcsolatban.

Nem is írnám meg ezt a cikket, hiszen egyszer már kiveséztem a szezon elején, hogy mennyire gyengén szerepeltek a honi alakulatok az európai porondon. De a Sopronban megrendezett Haladás-Ferencváros mérkőzésről hazavonatozva (amelyről később olvashattok mélyebb beszámolót, addig ITT a túraösszefoglaló) "belebotlottunk" egy szerb újságíró kollégába, aki érdekes dolgokat osztott meg velünk hazája labdarúgásáról.

Elmondása szerint a szerb foci haldoklik és egyre mélyebben van. Bár az ottani bajnok Crvena Zvezda utcahosszal megnyerte a bajnokságot (ahogy itthon a Fradi), de minden idők leggyengébb bajnokcsapatának tartja. Véleménye szerint a Ferencváros könnyen ki fogja verni a belgrádi gárdát, ha esetleg összekerülnek a Bajnokok Ligája-selejtezőben. Barátommal ott ülünk, hallgatjuk amit mond. Mi pedig próbáltuk nyugtatni, mert mégis csak magyarok vagyunk, akik láttuk az utóbbi idők (le)szereplését. Hoztuk fel neki példának a Fradi-Zeljo (0-3), az MTK-Vojvodinát (1-3), Honvéd-Vojvodinát (1-5), hogy a szerb csapatok még akár félgőzzel is le tudnak minket győzni, hiszen olyan a mentalitásuk, hogy nem állnak le.
De barátunk továbbra is próbált minket győzködni. Elmondta, hogy a szerb foci egyre gyengébb, a szurkolók a válogatottban se bíznak (hiába van ott Vidic, Markovic és számos egyéb elitligában edződő játékos), emellett "a focisták ott is egyre lustábbak".
Fotó: zedge.net

Azonban mi ezt nem így vesszük észre, amelynek ékes bizonyítéka, hogy a szerb utánpótlás-válogatott megnyerte a tavaly júniusban megrendezett U20-as labdarúgó-világbajnokságot. De szerinte a bajnokság egyre mélyebben van, a szerb csapatok egyre gyengébbek és véleménye szerint az a munka, amelyet Magyarországon áldoznak a sportba, az előbb-utóbb a pályán is meg fog jelenni. Ő így gondolja, mi nem vagyunk ilyen derűlátóak. De azért egy ilyen világjárta újságíró kollégának, aki (elmondása szerint) Portugáliától Oroszországig számtalan helyről tudósított futballmeccsekről, csak hinnünk kell. De mi magyarok csak a szemünknek tudunk hinni. Az pedig egyelőre nem sok jót láttat velünk. Bízzunk a szebb jövőben!
Fotó: inserbia.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése