2016. április 22., péntek

Jön a Derbi?!

Egy nap van hátra a Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzés, a Derbi kezdőrúgásáig. Egy valamire való normális drukkerrel ilyenkor rég nem lehet bírni, de - valamiért... - most olyan a körítés, mintha nem is lenne meccs, vagy pedig csak egy lenne a sok közül.


A Magyar Classico, a Magyar Derbi, vagyis a Ferencváros-Újpest összecsapás. Rögtön kétszer is egymás után, hiszen a bajnoki összecsapás mellett a kupadöntőben is összecsap a két békíthetetlen
ellenlábas. Bár mondjuk a Budapest-Vidék rivalizálásban már száz éve is megvolt a feszült viszony a két csapat között de a töredéke sevolt a mai ellentétnek, emellett még talán ötven éve sem gondolták volna az akkori drukkerek, vezetők, játékosok, hogy ez lesz a honi sport legpikánsabb párosítása - lehet szó a labdarúgáson kívül jégkorongban, vagy vízilabdában.



Egy Derbi már a mérkőzést megelőzően legalább két héttel elkezdődik a lelátón. A drukkerek egymásnak üzengetnek, közben az idegállapotok egyre jobban felpörögnek. A fanatikusoknak a fejében már csak ez az egy mérkőzés szerepel, erre koncentrál.
Amikor én személy szerint belekeveredtem a szurkolói körforgásba, akkor még sajnos a másodosztályban szerepelt a Ferencváros, de a jégkorong ligában rendszeresek voltak az észak-pesti lila-fehérek elleni összecsapások, amelyekre szintén felfokozott volt a várakozás.
Azonban a foci az mégiscsak más. Ilyenkor már egy héttel a kezdősípszót megelőzően hergeltem magamat, bömböltettem a fülemen maximum hangerővel a különféle kőkemény rock zenéket, hogy azzal próbáljam levezetni az előzetes feszültséget a nagy rangadó előtt, de az ember nem bírtmagával. Csak a meccsen járt az agya, hogy mennyire fogja kiordítani magát, ahogy minél jobban felhúzza az agyát azon, ahogy meglátja az első, ellenfél színeibe öltözött szurkolót. Az idegenbeli meccsek előtt pedig azt számolgatja, hogy mikor kell egyáltalán beállnia a sorba, hogy jegyhez jusson, ha pedig késik, hol talál ismerőst, jóbarátot, akihez betársulhat. Bevallom, rajtam is sokszor ez segített, sokak bánatára, dühére.

Most nincs ez az érzés. Egy nappal vagyunk a szezonvégi Fradi-Újpest Derbit megelőzően, de a drukkerek nem pörögnek, senki nem beszél a meccsről, vagy hogy milyen szurkolás várható. Sem fradista, sem újpesti oldalról. Emellett az is jó kérdés, hogy hány elszánt Ferencváros-drukkert tart távol a vénaszkenner mellett a Groupama Arénába megállapított brutális jegyár, amely ehhez a sótlan magyar bajnokihoz - még akkor is, ha az Újpest az ellenfél - enyhén szólva is túlzás?! Mivel biztos, hogy nem lesz meg az a körítés, amely egy igazi Derbit jellemezne. Ha valaki szurkolni szeretne, biztosan rögtön megérkezik menetrendszerint az "ÜJJÉ' LE! NEM LÁTOK!!" a nagyon ritkán meccsrejáró nézők szájából.

Pedig emlékszem milyen különleges meccs volt néhány évvel ezelőtt a legvártabb hazai rangadó. Amikor két órával a meccs előtt már egy gombostűt se lehetett leejteni az aluljáróban, vagy a kocsmák közelében, mert tele volt szurkolóval az egész környék. Amikor a Népliget fái közül is a zöld-mezesek bukkantak elő minden rejtett zugból. Amikor a Szögletnél az ilyenkor "megszokott" procedúrák ment a lila mezbe öltöztetett guminő ("Lilakurva") minden féle megalázása, vagy az ellenfél elkobzott, vagy más úton beszerzett zászlóinak új funkciója (wc). Igaz sokaknak ez is túlzás, barbár cselekedett, de ha nem tetszik, nyugodtan kinézhet külföldi rangadókra, amelyeken ennek a durvább változatait fedezheti fel.
Elítélem a balhét, de annak is megvolt a különleges érzése, amikor lélegzetet visszafojtva vártad, hogy megérkezzen az ellenfél fanatikusait szállító különmetró és rájuk zúdíthattad verbálisan mindazt, ami a munkás hétköznapokon felgyülemlett benned. És ugyanez a másik oldalról is, ahogy az ellenfelet megpillantod. Most ez nincs meg.

Ilyenkor mindenki kiadja magából az egyévi feszültségét, aztán másnap ismét összepacsizol az ellenfél táborához tartozó barátaiddal, jöhet az ilyenkor megszokott zrika legalább egy hétig, amit a vesztes félnek tűrnie kell és kezded az egész folyamatot elölről.

Vénaszkenner ide-oda, nincs derbihangulat az országban. Többek közt a tétnélküliségnek, de nagyban köszönhetően a háttérben zajló vitáknak, ez csak egy meccs lesz a sok közül. Reméljük bajnokin utoljára! (hiszen a két hét múlva megrendezésre kerülő kupadöntőre mindkét félnek kötelező lesz a kártya) Mert egy hamisítatlan Derbinek utánzozhatatlan a légköre, bárhol is kerüljön megrendezésre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése