2014. december 12., péntek

Sztárcsapatok nélkül, remek hangulatban - az FA Kupa első két fordulója

Valamiért mindig várom minden év végén az FA Kupa első két fordulóját, amelyben az alacsonyabban rangsorolt csapatok megmutathatják magukat a nagyközönségnek.


Angliában a lelátók szabályozásával nagyrészt eltűnt a hangulat a stadionokból. Azok a helyek, ahol a 80-as években még szállt az ének jelenleg külföldi turisták eszik az ottani mérkőzések legfontosabb kellékét, a sültkrumplit, amelynek Magyarországon a szotyi a megfelelője. Persze még vannak megmaradt bástyák az élvonalban is, ahol a drukkerek még szabadon énekelhetnek (West Ham, Liverpool, Crystal Palace), de jön a felüdülés a nagy csend közepette, az FA Kupa első fordulója, ahol még nem vezették be a szurkolói kártyát, ahol még a drukkerek önfeledten énekelhetnek, ünnepelhetnek.

2010-ben nagy médiajelenséget okozott, amikor a Manchester United szurkolóinak a csapata, az FC United of Manchester feljutott a főtáblára, és az országos TV képernyőjén kiverték a professzionális körülmények között készülő, negyedik vonalbeli Rochdale-t. A vörös ördögök megkaptak egy teljes hosszanti lelátót, amelyen a 90 perc alatt végig szállt az ének, gyúltak a görögtüzek, a gólokat szinte a pályán ünnepelték meg a fanatikusok. A játékosok nem hogy letaszigálták volna őket a pályáról, inkább az ölükbe ugrottak. Igen, továbbra is Angliáról beszélünk, ahol eltörölték az állóhelyeket, azért is kitiltás jár, ha nem maradsz ülve a helyeden, vagy egy pohár sört megiszol.

Idén is örömteli volt nézni a nyolcadosztályú Warrington Town összecsapását a negyedosztályban, a League Two-ban szereplő Exeter City ellen. A drukkerek a mérkőzés végén a pályára özönlöttek, a meccsen megalkuvást nem tűrő küzdést láthattunk. Itthon már brutális huliganizmusról írnának, mint a 2013. szeptemberi Ferencváros-Újpest mérkőzés kapcsán. 

Pedig miközben ezeket a mérkőzéseket nézzük, megfigyelhetjük azokat a jelenségeket, amelyekért érdemes mérkőzésre járni. Itt a drukkerek tényleg önfeledten szurkolhatnak, és nem az élvonalbeli színházat láthatjuk. Ahogy még az egyik magyar televíziós riporter mondta, itt az őszinte érzelmek jelennek meg, amiért a futballt az alapítók kitalálták, ami jellemezte az igazi angol focit, ahol a kis csapatok borsot törhetnek a nagyok orra alá. Vagyis futballt láthatunk.

Az idei harmadik fordulóba is eljutott néhány ligán kívüli (amatőr) csapat. A Blyth Spartans rögtön egy második vonalbelivel mérheti össze erejét, ugyanis a Birmingham City-t sodortja az útjába a sors. Az ötödik vonalbeli Gateshead, pedig egy élvonalbeli csapatot kapott, azonban ők idegenben lépnek pályára a West Bromwich Albion ellen. Ennél szerencsésebb a Dover Athletic, amely saját otthonában fogadhatja a Crystal Palace-t.
Labdarúgó FA Kupa, 3. forduló:
Arsenal - Hull City
Southampton - Ipswich Town
Stoke City - Wrexham (V.)
Charlton Athletic (II.) - Blackburn Rovers (II.)
Dover Athletic (V.) - Crystal Palace
AFC Wimbledon (IV.) - Liverpool
Manchester City - Sheffield Wednesday (II.)
Aldershot/Rochdale - Nottingham Forest (II.)
West Bromwich Albion - Gateshead (V.)
Blyth Spartans (VI.) - Birmingham City (II.)
Aston Villa - Blackpool (II.)
Rotherham United (II.) - AFC Bournemouth (II.)
Huddersfield Town (II.) - Reading (II.)
Oxford United/Tranmere Rovers - Swansea City
Cardiff City (II.) - Colchester United (III.)
Bolton Wanderers (II.) - Wigan Athletic (II.)
Sunderland - Leeds United (II.)
Burnley - Tottenham Hotspur
Millwall (II.) - Bradford City (III.)
Fulham (II.) - Wolverhampton Wanderers (II.)
Leicester City - Newcastle United
Scunthorpe United/Worcester City - Chesterfield (III.)
Everton - West Ham United
Cambridge United/Mansfield Town - Bury/Luton Town
Chelsea - Watford (II.)
Barnsley/Chester - Middlesbrough (II.)
Queen's Park Rangers - Sheffield United (III.)
Accrington Stanley/Yeovil Town - Manchester United
Preston North End (III.) - Norwich City (II.)
Doncaster Rovers (III.) - Bristol City (III.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése