2013. szeptember 23., hétfő

Egy emlékezetes derbi

Rég nem látott szurkolósereg jött össze a 2013. szeptember 22-én rendezett Ferencváros-Újpest rangadón.

Csak bámuljuk a külföldi ligákat a televízióban, ahol a másodosztályban össze szokott jönni alkalmanként 30 ezer néző is. Magyarországon bajnoki mérkőzésre utoljára 1996-ban, egy BVSC-Ferencváros találkozóra látogatott ki 40 ezer szurkoló a Népstadionba. Azóta eltelt majdnem 20 év, felnőtt egy új generáció, a klubok vezetői már annak is örültek, ha csak egy mérkőzésre a jegyet váltók száma eléri az öt számjegyet.

2013. szeptemberében eljött a várva várt mérkőzés, amikor is a legnagyobb magyar rangadót rendezték a Puskás Ferenc Stadionban. Igaz a felsőkaréjt nem nyitották meg biztonsági okokból, de így is vitték a jegyeket, a nyomtatók szinte füstölögtek a használattól. A találkozó kezdetéig 22000 jegy talált gazdára. Ennyien átlagban nem voltak az OTP Bank Liga eddig eltelt 7 fordulójában, de talán nem tévedek sokat, ha az elmúlt idényekben nem volt átlagban ennyi szurkoló a stadionokban.

Én személy szerint 14 óra környékén érkeztem a helyszínre, ahol a környék már teljesen zöld-fehérbe öltözött. Az ország minden részéről érkeztek Fradi-szurkolók, a klub által megnyitott sörsátorban meg már hatalmas volt a hangulat. Folyt a sör, a pultnál nyomuló hatalmas szomjas sort alig győzték kiszolgálni a csaposok. Sokan jelentkeztek az arcfestésnél, ahol a csapat színeiben pompázó csíkok mellett a klub kabaláját, a zöld sast is felfestették az elszánt arcokra. 

Majd megérkeztek a haverok is. Készítettük a képeket, utána belevetettük magunkat a sörsátorba, ahol egy kisebb ivászat vette kezdetét. Közben a legnagyobb látványosságot egy lila mezbe öltöztetett guminő hozta el, akit a közönség egyszerűen csak "lila kurvának" hívott. A szurkolók többsége fényképeztette magát vele, különféle szexuális pózokban, jelezve: "itt bizony megb@sszuk a Dózsát!"

Bő egy órával a kezdősípszó előtt indultam el a helyemre, ahol már kezdtek gyülekezni szurkolótársaim. A lilák is elfoglalták szektorukat, csendben ücsörögve várva a történéseket. Közben kint megérkezett egy keményebb szurkolói csoport, akik a felvételek alapján a készenlétisekkel is összecsaptak. Mondhatnánk, hogy a mai ellenféllel küzdöttek meg: "40 éven át a rendőrség csapata, gyűlöljük mi őket, sz@r Újpesti Dózsa!"
Én személy szerint kimaradtam a balhéból, de néhány ismerősöm megkapta a maga adagját a könnygázból.
Majd hirtelen azt vesszük észre, hogy székeikről felállnak az újpestiek, s teli torokból elkezdik szidni szeretett csapatunkat, amire a tábor is válaszolt. Elkezdődött a szokásos meccs előtti hangpárbaj, amit véleményem szerint a Fradi nyert meg, hiába énekelték a lilák, hogy nincsen hangunk. :-)

Mire kijöttek a játékosok a lelátó fele már megtelt, aminek köszönhetően Balajcza Szabolcs kapus, majd a IV. kerületi mezőnyjátékosok akiket egy jó kis vokális előadás, vagyis ferencvárosi füttykoncert fogadott bemelegítéskor. Majd ez átváltott egy őrjöngésbe, amikor feltűnt a játékoskijáróban Jova Levente, mögötte pedig a zöld-fehér hadsereg érkezett ki a tábor elé. Egyszerűen leírhatatlan élmény az, amikor 20 ezer fanatikus egyszerre ugrál, énekel a lelátón. A kezdőcsapat felsorolásánál mindenki üvöltötte a játékosok neveit, amire már évek óta nem került sor Fradi-meccsen. Éreztük, ma nem veszíthetünk!

Sajnos a kezdés után nem az történt amit akartunk. Bavon Tshibuabua góljával a lilák szerezték meg a vezetést, amire válaszul a vendégszektorhoz legközelebbi helyen elhelyezkedő huligánjaink be akartak törni a pályára. Bővebben nem térnék ki a szituációra, ugyanis én azt mondom, ezeket a feszültségeket nem a stadionban kell levezetni, hacsak nem hangban. 

A 12. percben Szabó Zsolt játékvezető édesanyjára minden bizonnyal rájött a csuklás, ugyanis Bödét gólhelyzetben kilépve rúgták le eléggé alattomos módon. Természetesen a piros lap elmaradt, majd az ezt követő szabadrúgás után elsőre úgy éreztük, hogy szabályos gólt szereztünk, mindenki hevesen reklamált a lelátóról, a sípmester intelligenciájára is kitérve. ("Hülye vagy! Hülye vagy!") Nem tudom mikor fordult velem elő utoljára, hogy így ünnepeltem egy meg nem adott gólnál, mert kétes szituációkor mindig a partjelzőt nézem. De itt nem éreztem, hogy bárki is lesen helyezkedett volna. Maradt a 0-1-es eredmény. 

Sajnos ezután a lilák tudtak további helyzeteket kialakítani, Kabát Péter két ordító helyzetben se tudta eltalálni a kaput. Úgy néz ki az égiek tényleg zöld-fehér mezt hordanak! Majd egy ellentámadás után Böde beadását Diallo fejelte a kapuba, amivel leírhatatlan öröm vette kezdetét. Leírhatatlan érzés az, amikor a csapatod betalál a rangadón! Ahogy Danny Dyer is elmondta a Lazio-Roma után dokumentumfilm-sorozatában: egyszerre karácsony, húsvét, születésnap, névnap. Igazi megőrülés! 

Ezután már esélye nem volt az Újpestnek! Mentünk előre mint a mérgezett egér, de nem lehetett igaz, hogy ekkora mázlija lenne a liláknak. Diallo először a szinte földön fekvő Balajczát találta telibe, majd a kapufát fejelte ketté a labdával, utána Böde helyzeténél a gólvonalon álló újpesti mentett. Ebből látszott, hogy maga az ördög sem alszik. 

Elérkezett a félidő, ahol az újpestiek sportszerűen viselkedtek, amikor a Fradi U12-es bajnok labdarúgócsapata vonult fel a futópályán a szurkolók előtt. Ugyanis a vendégtábor is megtapsolta a gyerekeket, majd aztán jött az a leírhatatlan szeretet, amely a Ferencváros szurkolóitól érkezett. Csapatkép a tábor előtt, majd érkezett a második félidő eleji koreográfia, amikor a B-közép szektoraiból zöld füstbombák gyulladtak meg, teljesen a klub színeibe öltöztetve a lelátót. 

Ennek köszönhetően sokak nem is láthatták, amikor Juanan ügyesen befejelte Balajcza felett saját kapujába a játékszert. Talán ő is elcsodálkozott a Fradista ultrák előadásán!
A lelátón pedig alig akartuk elhinni. Szinte mindenki a látványt nézte, vette fel telefonján, amikor ennek árnyékában született a gól. Jó gyorsan megszereztük a vezetést! Roli haverom, aki a táborból szurkolta végig a rangadót, azt mondta, hogy nem nem is látta, hogyan született ez a találat. Tombolt a lelátó! Szasza a szpíker Bödének adta a gólt, igazi Bundesligás felelgetés volt még a tábor felől is a végén a szokásos buzdítással: "Hajrááá: FRAADIIII! MOCSKOS LILÁÁÁK!!"

A történtek után szinte felrobbant a stadion. 20 ezer szurkoló ismét együtt ugrál, együtt énekel. Nem számított, hogy kinek mekkora a vérmérséklete, ki mennyi idős, ki akar példát mutatni sportszerűségből az első meccsére kihozott kisfiának, mindenki ugrálva ordította. "Ki nem ugrál sz@r újpesti, HEJ HEJ!" Elképesztő látvány volt. Majd a tábori énekeket is az ülős szektor is átvette és énekelte. Ebből is látszik, hogy a derbi az teljesen más!

Majd azonnal jött Holman Dávid helyzete, amit érzésem szerint ha belő, akkor meg sem állunk hatig. Na, akkor számolhattak volna a városszéliek! 

Sajnos ezután a széleken megleptek minket, de szerencsére sem Kabát, se Simon, sem pedig Antón nem tudott betalálni Jova Levente kapujába, aki egész meccsen felpörögve védett. A végére már a védelmünk is összeállt. Mindenki űzte a csapatot, zengett a Hajrá Fradi! Majd egy Jenner-szöglet után Böde Dániel befejelte a 3.-at! Eldőlt! Vége van a liláknak! Tombol az "első meccses", tombol a VVK-győzelmet is megjárt idős fanatikus! Éreztük, itt már nem történhet semmi! 

A pályán nem is, de sajnos a lelátón igen. A vendégszektorban felforrtak az indulatok, amire válaszol hazai oldalon betörték a kordont, s bejutottak a futópályára. Szerencsére gyorsan helyre rakták a rendet, s nyugodtan telt el a maradék 5 perc és a hosszabbítás, ami után ismét a rekortánra futottak a szurkolók,

de nem az újpestiek felé indulva, hanem ölelve a zöld-fehér hősöket, s ereklyéket vadászva. Együtt ünnepelt, játékos-szurkoló. Ha ez nem tetszik az MLSZ-nek, akkor megtehetnek egy szívességet! Aztán a B-közép felől is elindultak a szurkolók a játékosok felé. Voltak akik a lilák előtt akarták ünnepelni a sikert, de ezt a rendezők és a rendőrség emberei nem engedték, azonnal visszafordultak a fanatikusok. Erre csak annyit tudok mondani, hogy ha nem tetszik az MLSZ-nek, hogy a szurkolók a játékosokkal közösen ünnepelték a sikert, akkor jogosan követelhetném a Győri ETO megbüntetését, akik szintén a pályán ünnepelték a sikert, többen kifutva a Fradi-tábor elé provokálva a szurkolókat. Itt se történt egyéb. De ismerjük az MLSZ-t, ismerjük az irántunk érzett gyűlöletét a Fegyelmi Bizottságnak. Azt hiszem két hét múlva nem a stadionban fogom nézni a Honvéd elleni meccset, de ne legyen igazam! Lehet mondani, hogy nem kellene, de egy ilyen szituációban ki gondolkozik?
De ahogy a többiektől idézzek: "Zárt kapu? LESZAROM!!! MEGB@SZTUK A LILÁKAT!!!!"





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése