2014. március 17., hétfő

Kellenek nekünk a lilák?

Alaposan megosztja a Ferencváros táborát az Újpest kizárásának ügye. Egyesek bosszúért kiáltanak az NB II-es időszakunk alatti magatartásuk miatt, mások a derbit hiányolnák. De én mit szeretnék?


Hatalmas vitákat generál a Ferencváros szurkolói fórumain az Újpest esete. Most tényleg, mi lenne nekünk a jó, minek örülnénk?

Van egy csoport amely teljesen amellett van, hogy zárják őket ki nyugodtan, megérdemlik azt a sok bajt amit kapnának, azok után, amit velünk műveltek a másodosztályba történő száműzetésünk alatt. Emlékezhetünk a meccsenkénti NB II-zésre, "szar Fradizásra" és még miegymás mocskolódásra az részükről. Igaz, hogy csapatunk is rászolgált rendesen ezekre a zrikákra, miután kétszeri nekifutásra sem sikerült visszaverekednünk magunkat az élvonalba. (először a Nyíregyháza Spartacus, másodjára a Kecskeméti TE bizonyult jobbnak nálunk) De ez alatt ők fényárban fürödtek, ünnepelték a mi vergődésünket. (és mi álljunk ki mellettetek?)



A zöld-fehérek másik csoportja a derbit hiányolná, akárcsak vezetőségünk is. Emlékezhetünk, hogy a legutóbbi két bajnoki találkozásunkkor csordulásig megtelt először az utolsó ligameccsét átélő Albert Stadion, majd átmeneti otthonunk a Puskás Ferenc Stadion, amelyek többéves nézőcsúcsokat döntöttek meg. (persze az MLSZ Fegyelmi Bizottsága nem örült ennek, de az más téma)

Mint ismert, a IV. kerületiek az offshore cégek által hatalmas adósságba kergették magukat korábbi tulajdonosuk által, amelyet a jelenlegi első emberük, a belga Roderick Duchatelet már nem tud fizetni. Én is hülye lennék ezeknek még tejelni, miután ennyit áldoztam valamire.

De nekem mi a személyes véleményem az egészről?
Teljesen átérzem amit a lila-fehér szimpatizánsok átélhetnek mostanában, hiszen 2006-ban a Fradisták is egytől-egyik bőrükön érezték. Mi akkor negatívan jöttünk ki a dolgokból.
Inkább nézzük a tényeket. A IX. kerületben a Furulyás János által vezetett elnökség közel 500 millió forintos tartozást halmozott fel az Üllői úton, azóta is nyugodtan élve életüket ebből a pénzből. Még mindig tisztázatlan a Bajnokok Ligájában begyűjtött bevételünk holléte, vagy Lisztes Krisztián stuttgarti igazolása kapcsán fizetett átigazolási díj. Igaz, akkor a Fradi fizetésképtelen volt, nem volt pénz arra sem, hogy lejuthassunk egy idegenbeli bajnoki mérkőzésre.



Jelenleg a IV. kerületben a németalföldi befektetők által van pénz, tudják fizetni a béreket, az adót. Nagyon sok tartozást is visszatérítettek, de mindig előjött egy újabb, az előző tulajdonos által visszahagyott követelés, amelyeket már nem áll szándékában kifizetni az Újpest FC Kft.-nek.
Ez a hivatalos jelentések szerint 850 millió forint, de lehetett hallani 1,2 milliárdról is. Közben meg csak nézzünk vissza, hogy mennyivel zárták ki a Ferencvárost? Ezt csak a zöldekkel lehetett megtenni, eközben csődbe ment egy Sopron, egy Eger, vidékre kényszerült egy REAC, tönkrement egy Tatabánya, 2008-ban már féltávnál tudni lehetett az alsóház végeredményét. Közben már hallani lehetett a problémákról Újpesten is, ahol 2011-ben már olyan információk jelentek meg, hogy ott is gondot okozott a fizetés, csak jött a Duchatelet-család.

Most a problémák megoldása érdekében új céget alapítottak, amelynek átadnák az indulási jogot, ám előbb léphet közbe a bírósági ítélet, amellyel folytathatnák a szereplést a kormány döntésének köszönhetően, hiába támadták meg sokan. De csak úgy engedjenek el 850 milliós tartozást, hiába csődölt be azóta több vidéki csapat. Hiába szerepelt ennek töredékéért az NB II-ben a Ferencváros.



Ám, ha jogerőre emelkedik az Újpest FC Kft. felszámolása akkor a BLSZ IV.-ben, vagyis a területi bajnokság legalacsonyabb osztályába kapnak besorolást a lila-fehérek. Akkor befejeződik a nagy dirrel-durral megünnepelt legnagyobb NB I-es időszak, amit egy azóta bíróság által is jogtalannak kimondott kizárásnak köszönhettek.

Én nem kívánom számukra ezt a megalázást, de ha megtörténik remélem egyenes gerinccel végig fogják küzdeni, nem pedig licencet vásárolva az NB II-be, vagy NB III-ba, mint a Vasas, vagy más jelenlegi élvonalbeli egyesületek. (ugye, nagy BL-csapat Debrecen? Vagy inkább mondjuk BKV Előre?)

Én amondó vagyok, hogy amennyiben engedélyezik nekik, hogy céget váltsanak, akkor ne az NB I-ben folytathassák a szereplést, hanem legalább sorolják vissza őket a harmadosztályba! Lásd: Skócia, Glasgow Rangers. (vagyis most már csak simán Rangers)
Legalább kapnak a pofikára a három éves nevetgélés, NB II-zés után, majd a feljutás utáni első rangadón a szpíker lealacsonyító stílusa miatt is. (igaz, nekik szabad, de ha a mi bemondónk tesz hasonlót, akkor már jön a csekk a szövetségtől...)



És nem lenne derbi? Engem nem izgatna! Három évig is kibírtam nélküle! Ugyanúgy kijárt a Fradi-tábor apraja nagyja a Jászapáti, Bőcs, Kecskemét, Nyíregyháza ellen is, mint ahogy a lilák ellen, emellett biztos vagyok, hogy a Debrecen és a Diósgyőr is kivonzaná a szurkolókat, hiszen van velük is olyan a rivalizálás, mint az észak-pestiekkel.

Én meg egy valamit fogok remélni: hogy nem engedik el nekik azt a 850 millió forintos tartozást. Nekünk se engedték el, senkinek se! A Ferencváros, a Budapest Honvéd és a Diósgyőr is önerőből zárkózott fel, hozta vissza a klubot a mélyből. Egy kisebb fajta alsóbb osztályú megtisztulás a liláknak sem járna. A Fradi 2006-os kizárása után igazságtalannak érezném azt, ha az Újpest továbbra is az élvonalban ünnepeltetné magát. Éljék csak át azt, amit mi is! Menjenek el Baktalórántházára, Tuzsérra, Kozármislenybe, meg tököm tudja még hová. Ha ezeket átélték, megerősödtek, csak utána lesznek igazi nagy tábor. Ekkor lesz igazi egység a szurkolók között, ha ezt a bajt közösen vészelik át!



És mi lesz amíg nem lesznek fent? Fociban imádkozunk, hogy a Budapest Kupában megkaphassa őket szurkolói csapatunk, az FFC, vagy előbb-utóbb összekerülnek NB III-ban szereplő tartalékcsapatunkkal!
Addig is marad nekünk a jégkorongcsapat, ahol a régi időkben is vérre menő meccseket játszottunk egymás ellen.



De azért reméljük előbb-utóbb vissza fognak térni, mert ahogy a B-közép is kiírta: bohócok nélkül nincsen cirkusz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése